Plăcintă cu mere și gutui

Plăcintă cu mere și gutui. Un desert foarte simplu de făcut, tradițional și bun de preparat. Există variante nesfârșite de plăcintă cu mere, astăzi ne oprim la varianta cu adaos de gutui. Un aluat moale cu multe felii de mere și gutui. O prăjitură excelentă pentru orice ocazie: ca desert pentru micul dejun, gustare sau desert la sfârșitul meselor.

Gutuia este o varietate de măr galben pal, cu o pulpă acră și foarte parfumată, consumată în principal gătită și folosită la prepararea gemurilor. Dar să vedem cum se face această delicioasă plăcintă cu mere și gutui!

Plăcintă cu mere și gutui

Porții: 8

Pregătire: 30 – 40 de minute

Coacere: 30 de minute

Ai nevoie de:

2 mere

2 gutui

3 ouă întregi

200 gr zahăr granulat (+ 3 linguri pentru mere și pentru decor)

1 vârf de cuțit de sare

coaja unei lămâi rase

sucul unei lămâi

100 ml ulei de floarea-soarelui

300 g făină tip 00

1 plic de praf de copt

Pregătești plăcintă cu mere și gutui așa:

Mai întâi, speli, cureți și tai un măr în felii. Apoi îl stropești cu suc de lămâie și îl presari o lingură de zahăr. Lași totul să se odihnească. Iei și celălalt măr și îl razi grosier. După aceea, speli, cureți și tai gutuile în felii, le torni într-o tigaie antiaderentă, adaugi o jumătate de pahar de apă și două linguri de zahăr granulat și gătești totul într-o tigaie acoperită timp de aproximativ 15 minute. Oprești focul și lași gutuile să se răcească bine.

Între timp, te ocupi de prepararea umpluturii. Pui ouăle, vârful de sare și zahărul granulat într-un castron și amesteci totul cu un mixer electric, până când obții un amestec neted și pufos. Adaugi coaja de lămâie rasă și uleiul de floarea soarelui, apoi amesteci totul până obții un aluat omogen. Torni siropul format de la fierberea gutuilor și mărul ras și continui cu următorii pași.

După acest pas, adaugi făina cernută și praful de copt și amesteci totul. Torni compoziția într-o tavă de tort unsă cu unt și pudrată cu făină. Așezi feliile de mere și gutui deasupra aluatului și le presari cu o lingură generoasă de zahăr granulat.

Coci plăcinta cu mere și gutui într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade, timp de 30 de minute. Scoți plăcinta din cuptor, o lași să se răcească și o servești. Este delicioasă și de sezon!

 

 

My title page contents