Pentru că prazul este prezent multă vreme din an în piețe, iată o variantă extrem de gustoasă, de preparare a acestei legume: o plăcintă cu praz gustoasă! Iar pentru desert, poți încerca o prăjitură crumble cu caise, bună de te lingi pe degete!
Pregătire: 60 minute
Timp de coacere: 30 minute
Porții: 4-6
Pentru o plăcintă cu praz ai nevoie pentru aluat:
250 g făină
1 plic drojdie uscată
1 linguriță rasă de sare
125 ml apă călduță
1 linguriță miere
75 ml ulei
Dacă vrei să ornezi o plăcintă cu praz îți trebuie:
400 g praz
2 linguri ulei
1 vârf cuțit cu cimbrișor uscat
sare
piper proaspăt măcinat
250 g smântână
1 ou
nucșoară rasă
150 g bacon felii
Pregătești așa:
- Pentru aluat, cerni făina într-un castron și o amesteci cu drojdia. Adaugi sarea, apa, mierea și uleiul.
- Amesteci ingredientele cu mixerul la viteză mică la început, apoi continui timp de 5 minute la viteză maximă. După acest timp, păstrezi aluatul acoperit într-un loc cald, până crește vizibil (circa 20 de minute).
- Pentru ornat (partea de deasupra) cureți prazul, îl tai pe lungime în două, îl speli bine și îl tai rondele. Călești prazul și cimbrișorul aproximativ 5 minute în ulei încins, îl condimentezi cu sare și piper și îl lași la răcit.
- Amesteci smântâna cu oul și condimentezi cu piper și nucșoară. Feliile de bacon le poți lăsa întregi sau le poți tăia mai mici, după preferință.
- Presari masa cu făină și răstorni aluatul. Îl întinzi și apoi îl așezi într-o tavă cu diametrul de 30 X 40 cm, unsă și tapetată cu hârtie pentru copt. Acoperi și lași la dospit într-un loc cald.
- Pui amestecul de smântână deasupra aluatului, împreună cu prazul și baconul și introduci tava la cuptor (dacă e electric, circa 200 grade Celsius preîncălzit). Când e gata, o lași puțin să se răcească și o tai bucăți.