
Portocale confiate cu ciocolată – un desert delicios de iarnă, perfect pentru a fi servit oaspeților în timpul sărbătorilor sau pentru a le oferi prietenilor de Crăciun.
Portocale confiate cu ciocolată reprezintă o rețetă care îți permite să păstrezi toată aroma portocalelor și să le transformi într-un desert cu adevărat delicios! Aceste felii de portocală acoperite cu ciocolată sunt unul dintre cele mai populare deserturi de iarnă. Ba chiar au devenit una dintre rețetele de Crăciun care de obicei se transformă în cadouri delicioase.
Preparate cu câteva ingrediente, portocalele confiate cu ciocolată neagră sunt cu adevărat irezistibile: le poți servi la gustare cu prietenii, le poți combina cu cafeaua după cină sau pur și simplu să le ronțăi pe canapea, uitându-te la televizor sau citind o carte bună!
Portocale confiate cu ciocolată
Porții: 6
Pregătire: 1 oră
Gătire: 1 oră și 30 de minute
Ai nevoie de:
5 portocale roșii
200 g de ciocolată neagră 70%
10 g glucoză
Zahăr tos după gust
Apă cât este nevoie
Pregătești portocale confiate cu ciocolată așa:
1. Pentru a pregăti portocale confiate cu ciocolată, începi prin a spăla bine portocalele și a le tăia în felii de aproximativ 4 milimetri grosime, fără a îndepărta coaja.
2. Îndepărtezi feliile care conțin tulpina și baza portocalei, apoi transferi toate celelalte felii într-o oală mare plină cu apă rece, pe care o aduci la fierbere.
3. Când apa fierbe, scurgi portocalele, le transferi înapoi în oală, umpli oala din nou cu apă rece și fierbi din nou.
4. Scurgi portocalele și le pui pe un cântar: greutatea lor trebuie să fie aceeași cu cantitatea de apă și zahăr pe care va trebui să o folosești pentru a face siropul.
5. Apoi pui portocalele, apa, zahărul și glucoza într-o oală mare. Gătești la foc mediu aproximativ 15 minute, amestecând adesea ușor și îndepărtând spuma care se formează la suprafață cu o lingură cu fante.
6. După această perioadă, oprești focul și lași amestecul să se răcească complet. Pui amestecul la loc pe foc și, când fierbe, continui să gătești încă 3 minute.
7. Oprești focul și lași să se răcească complet. În acest moment, acoperi cu un capac și lași la frigider cel puțin 8 ore.
După timpul de odihnă, reiei procesul:
8. După timpul de odihnă, pui oala pe foc, dai la fiert și, din acel moment, continui să gătești încă o oră sau până când siropul se îngroașă și feliile de portocală devin lucioase.
9. Scurgi portocalele, le pui pe o tavă de copt căptușită cu hârtie de copt și le lași să se usuce aproximativ 12 ore. Între timp, filtrezi siropul și îl păstrezi la frigider ca să-l poți folosi ca sirop de portocală pentru deserturi.
10. Coci feliile de portocală în cuptor la 110 grade Celsius aproximativ o oră, iar chiar înainte de a termina gătitul, topești ciocolata neagră într-un bain-marie sau la cuptorul cu microunde.
11. Când sunt complet reci, înmoi feliile de portocală confiată în ciocolată neagră până când aproximativ jumătate dinte ele sunt acoperite.
12. Așezi feliile pe o tavă de copt căptușită cu hârtie de copt și le lași să stea până când ciocolata se întărește complet.
13. Scoți ușor feliile de portocale confiate cu ciocolată de pe hârtia de copt și le servești.
Variante și alternative
Poți face această rețetă cu orice fructe citrice ai la dispoziție.
Folosește portocale roșiii de origine organică, cu coajă comestibilă.
Poți încerca și varianta cu fâșii de coajă de portocale.
Conservare
Portocalele confiate cu ciocolată neagră pot fi păstrate câteva zile într-un recipient etanș, de preferat din sticlă.







