Recunostinta iti poate transforma viata

O vorba din popor spune ca nemultumitului i se ia ce i s-a dat. Invatatura pe care o tragem de aici este evidenta, si totusi, cunoscand acest lucru,  cati dintre noi practica cu adevarat recunostinta?

 

„Multumesc” este un cuvant pe care uitam sa il rostim sau o facem intr-o maniera mecanica. Dar daca ai stii ca acest cuvant este magic, daca pronuntarea lui ar schimba ceva in viata ta, l-ai spune mai des, mai asumat, mai sincer? Din pacate, recunostinta nu face parte cu adevarat din cotidianul nostru. O explicatie ar fi ca ritmul accelerat si multiplele distractii, ne fac sa credem ca tot ce detinem ni se cuvine.

Ce este recunostinta?

Recunostinta inseamna multumire, constientizarea binecuvantarilor din viata noastra, aprecierea placerilor simple si a darurilor pe care le primim. Inseamna sa iti traiesti viata ca si cum totul ar fi un miracol.

Practicarea recunostintei muta atentia de la ce ne lipseste, catre abundenta, o abundenta de care ne bucuram in prezent. In plus, ne aduce atat noua, cat si celorlalti fericire si relatii mai solide. Studiile chiar au aratat ca oamenii care sunt recunoscatori au o sanatate mai buna si un nivel mai redus al stresului.

Apreciaza si multumeste-le tuturor oamenilor, care zi de zi fac lucruri aparent neinsemnate, dar care iti usureaza viata fara sa iti dai seama – casiera de la magazinul de cartier, femeia de serviciu care iti curata biroul sau soferul autobuzului cu care faci naveta zilnic.

Recunostinta angreneaza foarte multa energie pozitiva. Cultivand o astfel de atitudine, de fapt iti vei schimba perspectiva asupra vietii. Vei vedea lucrurile mici, dar importante din viata ta. Vei observa si aprecia oameni, pe care poate in trecut i-ai trecut cu vederea.

 

Cum putem practica recunostinta

  1. Tine un jurnal in care sa notezi in fiecare zi lucrurile pentru care esti recunoscator. Trece in el absolut tot ce iti trece prin minte. Poate fi un mod excelent de a incheia ziua intr-o cheie pozitiva.
  2. Schimba perspectiva. Orice esec este si o oportunitate. Atunci cand ai parte de lucruri mai putin placute in viata, muta-ti atentia de la necaz, cautand o latura pozitiva in ceea ce s-a intamplat sau centrandu-te pe ceea ce inca detii si este important.
  3. Propuneti ca timp de o saptamana/luna sa nu critici, sa nu barfesti sau sa te plangi. Astfel, te vei concentra pe lucrurile care merita recunostinta ta.

Nu uita! Dimineata cand te trezesti, multumeste. Seara inainte sa adormi, multumeste.

My title page contents