Rețete pe bază de castane: Supă de castane și năut și Orez cu castane. De obicei, toamna, pe lângă alte fructe pentru consum se adaugă și castanele – fructe sănătoase și hrănitoare, care se pretează la numeroase preparate. Se găsesc proaspete, uscate și chiar sub formă de făină, astfel că putem pregăti din castane atât mâncăruri dulci, cât și sărate.
Pentru multe persoane, acest fruct de toamnă amintește instant de aroma deosebită a castanelor prăjite care, în zilele reci de iarnă, încălzesc sufletul și inima cu gust Dar, castanele pot fi folosite în bucătărie și pentru a pregăti mâncăruri delicioase și gustoase. De exemplu: gnocchi de castane, frigărui de castane cu rozmarin sau deserturi precum rulada de ciocolată și cremă de castane sau chiar ștrudel de castane sfărâmicioase.
De această dată, ne oprim însă la două rețete pe bază de castane:
Supă de castane și năut
Porții: 4
Ai nevoie de:
300 g năut
200 g castane uscate
2 căței de usturoi
Ulei de măsline extravirgin
Crenguțe de rozmarin
Sare
Pregătești așa:
Seara, în două recipiente diferite, pui la înmuiat năutul și castanele în multă apă proaspătă. A doua zi, clătești năutul și castanele și pui ambele ingrediente pe foc, în aceeași oală, cu apă proaspătă și nesărată. Lași să fiarbă câteva ore. Spre sfârșitul gătitului, adaugi sare și zdrobești puțin năutul și castanele pentru a îngroșa supa. Între timp, pregătești un amestec foarte fin cu usturoi și rozmarin într-un castron și îl diluezi cu câteva linguri de ulei. Oprești focul, apoi adaugi uleiul și ierburile în supă. Lași totul să se aromatizeze timp de aproximativ zece minute, după care poți savura delicioasa supă.
Orez cu castane
Porții: 4
Ai nevoie de:
250 g orez brun
200 g castane comestibile uscate sau 400 g castane proaspete
3/4 l de apă sau lapte vegetal
1 lingură unt
1 ceapă
1 mână de pătrunjel
1 linguriță de sare (mare întreagă)
Pregătești așa:
Lași castanele uscate în apă să se înmoaie peste noapte sau cureți castanele proaspete, îndepărtând și pielița, nu doar coaja acestora. Fierbi orezul și castanele în apă ușor sărată sau lapte: timp de o oră într-o oală normală sau 45 de minute într-o oală sub presiune. Apoi cureți, speli și toci mărunt ceapa și pătrunjelul, le rumenești rapid în unt și adaugi totul peste orez, când este gătit. Servești preparatul presărat cu pătrunjel verde sau după preferință.