Da, scapa de vinovatie in 3 pasi. De ce? pentru ca vina atarna greu in inimile multor mame. Multimea de responsabilitati cu care se confrunta le face adesea sa se gandeasca daca au facut suficient. Si asta, chiar daca la finalul zilei simt ca nu mai au nicio resursa interioara.

 

Am petrecut suficient timp cu copii mei? Am apucat sa comunic cu partenerul? Oare mi-am dezamagit prietena? Sunt intrebari care isi fac loc si in mintea ta?

Scapa de vinovatie in 3 pasi

Vina se cristalizeaza in grade diferite de severitate si toxicitate. Sunt situatii cand aceasta este utila, deoarece indica nevoia de a actiona intr-o anume directie. De exemplu, poate ai tipat la copii sau i-ai spus ceva dureros partenerului. Vina pe care o simti, este un semn de avertisment ca ai trecut peste anumite granite. Acum este nevoie sa faci cateva modificari pentru a avea reactii mai bune pe viitor. Dar sunt momente, cand vina nu isi are locul. Poate te invinovatesti ca l-ai lasat pe cel mic sa doarma impreuna cu tine, desi ai promis ca nu se va mai intampla.

Vina e un semnal

Vina poate fi un excelent catalizator pentru schimbare sau o problema, care iti afecteaza stima de sine si te impiedica sa te dezvolti. Constiinta noastra este un ghid important pe acest drum, insa dand voie invinovatirii sa devina excesiva si cronica, este o capcana periculoasa. Poate fi o sursa pentru despresie si anxietate. In plus, atunci cand te blochezi in cercul vicios al invinovatirii, este mai probabil sa repeti greselile decat sa le corectezi. Manifestarea compasiunii pentru propria persoana in timp ce lucrezi la propria dezvoltare, in locul pedepsirii prin intermediul invinovatirii, este mai probabil sa te conduca spre reusita.

Asadar, cum scapi de vina?

Determina ce spune vina despre tine. Este atasata unei judecati personale sau parerii unei alte persoane despre tine? Este justificata? Este momentul sa faci schimbari sau sa-ti modifici comportamentul?

Daca raspunsul este DA, atunci este momentul sa treci la actiune si sa transformi vina in combustibil pentru schimbare.

Un proces in 3 pasi te va ajuta sa demarezi curatarea de vinovatie.

  1. Cere iertare de la persoanele pe care le-ai ranit.
  2. Gandeste-te la o explicatie pentru care nu ai actionat in acord cu valorile tale. S-a trecut peste o granita personala? In acest caz, ai nevoie de limite mai puternice? Nevoile tale nu sunt indeplinite? Cand ajungi la radacina problemei, vei gasi si o cale de rezolvare.
  3. Identifica cateva actiuni care te vor conduce catre un obiectiv pozitiv. Concentreaza-te pe a obtine ce iti doresti, si nu pe a stopa ce nu iti place. De exemplu, decat sa-ti faci un obiectiv din a nu mai tipa, fa-ti un obiectiv din a respira atunci cand te cuprinde furia. Atunci cand ai un obiectiv pozitiv, este mai probabil sa reusesti, decat atunci cand te lupti cu un comportament negativ.

 

 

Articol inspirat de creativechild.com
My title page contents