Semne de manipulare emoțională. Cum știi că ești o victimă a manipulării emoționale?

Semne de manipulare emoțională. Manipularea emoțională este un fenomen care se întâmplă mult mai des decât ne imaginăm. Poate că și tu ai fost implicat în ea de mai multe ori, chiar dacă nu ți-ai dat seama.

Există persoane care manipulează emoțional în mod conștient, alții inconștient. Primii știu exact ce să spună sau să facă pentru a apăsa butoanele potrivite și pentru a obține ce vor de la tine. Prin urmare, este esențial să putem discerne comportamentul unui manipulator emoțional, pentru a evita traumele sale emoționale și daunele pe care le aduce.

Semne de manipulare emoțională. Cum să înțelegi dacă ești o victimă a manipulării emoționale?

Manipularea emoțională nu este atât de simplu de identificat. Mulți oameni, de exemplu, confundă „dominarea” cu dragostea. Manipularea emoțională afectează în mod direct stima de sine a unei persoane. Oricât de mult am iubi o persoană, trebuie să știm să ne și protejăm propria persoană.

Iată 7 semne care arată că ești o victimă a manipulării emoționale:

1. Te face să te simți vinovat pentru fărădelegile sale

Un manipulator emoțional este întotdeauna un maestru în a te face să te simți vinovat/ă. El va găsi orice modalitate (de a se exclude pe sine) de a face ca responsabilitatea acțiunilor sale să cadă asupra celorlalți. Situațiile pot fi cele mai variate: dacă întârzie la o întâlnire, va spune că s-a întâmplat pentru că tu nu ai precizat clar ora; dacă dă greș cu interviurile sale pentru angajare, va spune că potențialul său efectiv nu este înțeles.

2. El este întotdeauna victima

Reiese deja de la punctul anterior. Faptul de a nu-și asuma NICIODATĂ responsabilitățile, îl determină să fie o victimă de sacrificiu a fiecărei situații.

3. Acțiunile sale NU corespund cuvintelor

Cei care practică manipularea emoțională sunt stăpâni ai vorbelor. Manipulatorul face o mulțime de promisiuni și va folosi cuvinte măgulitoare pentru a-ți da un sentiment de încredere și securitate. În acest fel, tu îl vei crede și îl vei urma cu fiecare promisiune pe care ți-o face, când, de fapt, în realitate, acțiunile sale nu vor susține niciodată promisiunile făcute.

4. Spune multe minciuni

Manipularea emoțională determină persoana care o „practică” să spună o mulțime de minciuni pentru a avea aprobarea ta. Va spune atât de multe, încât se întoarce apoi să se valorifice în propriile sale povești inventate.Toate acestea vor duce la lipsa de încredere din partea ta și, prin urmare, la punctele de mai sus ale victimizării, care te vor face să te simți vinovat/ă.

5. Adesea scapă de durere

Dacă ești o victimă a manipulării emoționale, persoana manipulatoare va construi, probabil, un scenariu mult mai grav decât s-a întâmplat. Dacă aude o veste proastă la știri, o reinventează și o amplifică cu unicul scop de a te doborî și de a te simți (inconștient/ă) în ton cu ea. Scopul? Atrage atenția asupra ta.

6. Te face să crezi că negociezi

Dacă ești o victimă a manipulării emoționale, este posibil să crezi că persoana negociază cu tine. Nu e vorba doar despre bani, ci și despre sentimente.

7. Îți înșeală încrederea

Manipulatorul emoțional îți cere încrederea pentru a te înșela. Are nevoie de simpatia ta, dar în primul rând are nevoie de încrederea ta. Cel mai eficient și mai rapid mod de a face acest lucru este de a insista și de a demonstra că are încredere în tine. Nu se va reține de la nimic, doar pentru a te convinge că ești cea mai importantă persoană pentru el/ea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents