8 poziții de somn care afectează sănătatea. Ce semnifică fiecare?

8 poziții de somn care afectează sănătatea. Ce semnifică fiecare?

Să descoperim în cele ce urmează care sunt cele 8 poziții de somn care afectează sănătatea și ce semnifică fiecare. Pe spate, pe lateral sau pe burtă? Tu cum dormi? Știai că poziția de dormit poate fi legată de probleme precum dureri de spate, treziri nocturne și apnee. În plus, s-ar putea chiar să dezvăluie câteva lucruri importante despre personalitatea ta.

Este posibil să ai o poziție de dormit preferată sau o poți schimba din când în când. Iar dacă ești însărcinată sau ai anumite probleme de sănătate, felul în care dormi uneori se poate schimba. În aceste cazuri, obținerea corectă a posturii de dormit poate face o mare diferență în modul în care te simți când te trezești.

Așadar, este foarte importantă poziția pe care o ai în timpul somnului.

 

Iată 8 poziții de somn:

1. Pe burtă

Adormi greu și mai mereu pe burtă? Această poziție promovează neliniștea. În plus, dormitul pe burtă poate provoca tensiune gâtului și părții inferioare a spatelui.

Dacă îți place să dormi astfel, cel mai bine este să folosești o pernă foarte moale (sau să nu folosești deloc) pentru a-ți menține gâtul confortabil.

2. Cu fața în jos, îmbrățișând perna

Conform statisticilor, aproximativ 7% din populație doarme în acest fel, adică pe burtă, cu brațele în jurul unei perne și cu capul întors spre lateral.

Dacă aceasta este și poziția ta preferată, este posibil să fii o persoană sociabilă și extrovertită, dar probabil că nu ești foarte deschis/ă la critici.

3. Cu burta în sus (pe spate)

Această poziție nu este prea confortabilă pentru multe persoane și poate provoca dureri de spate unora dintre noi. Iar dacă deja te confrunți cu unele probleme ale spatelui, dormitul cu burta în sus poate agrava lucrurile. De asemenea, te poate face să sforăi sau să ai apnee în somn.

Dacă ai oricare dintre aceste probleme și nu reușești să te simți confortabil în niciun alt mod, ar fi indicat să consulți medicul.

4. Cu burta în sus: poziția soldatului

Conform cercetărilor recente, 8% din populație doarme în acest fel, adică cu brațele în jos și foarte aproape de corp.

Dacă dormi așa, probabil că ești genul de persoană mai înclinată să taci și să păstrezi totul pentru tine. Și ești, de asemenea, foarte exigent/ă cu tine și cu ceilalți.

5. Cu fața în sus, cu brațele în sus

Doar 5% din populația lumii doarme așa, adică pe spate, cu brațele aproape de cap.

Potrivit unor studii, dacă adormi așa, este posibil să fii un bun ascultător și nu îți place să fii în centrul atenției.

6. Pe lateral: poziția fetală

Există multe feluri de a dormi pe o parte, dar cea mai confortabilă este cea cu genunchii ușor îndoiți spre piept, în poziție fetală. Peste 40% dintre oameni adorm în acest fel. Aceasta este cea mai comună poziție pentru femei: este de două ori mai probabil să doarmă așa decât bărbații.

Dacă dormi așa, este mai probabil să fii o persoană prietenoasă și sensibilă, dar ai și o „peliculă de protecție” în jurul tău.

7. Pe o parte, cu brațele în jos

Aproximativ 15% dintre oameni dorm pe o parte, cu brațele în jos.

Dacă acesta este și poziția ta de somn, probabil că ești o persoană sociabilă, adaptabilă și încrezătoare.

8. Pe o parte, cu brațele înainte

Aproximativ 13% dintre oameni dorm pe o parte, cu brațele întinse în fața corpului.

Conform unor studii, dacă dormi așa, înseamnă că poți fi o persoană deschisă la minte, dar poți fi în același timp suspicioasă și încăpățânată.

În plus, ține cont de:

Dacă sforăi

Pentru a evita sforăitul sau pentru a sforăi mai puțin noaptea, este mai bine să dormi pe lateral. Dacă sforăitul te determină, de asemenea, să respiri puternic, dacă te simți obosit/ă a doua zi, consultă medicul.

Dacă sforăi, este posibil să te confrunți și cu apnee în somn, iar acest lucru poate duce pe termen lung la accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și boli de inimă.

Dacă ai dureri de spate

Dormitul pe partea ta preferată (pe o parte) este, de asemenea, cel mai bun dacă ai dureri de spate. Pentru a pune mai multă presiune pe șolduri și pe spate, poți pune o pernă între picioare. Sau o poți plasa sub genunchi, pentru a menține curba naturală a spatelui.

Dacă ești gravidă

De obicei, atunci când ești însărcinată, este mai confortabil și mai sănătos pentru copil, dacă dormi pe partea ta preferată. În acest sens, partea stângă ar putea fi cea mai bună, deoarece ar ajuta la trimiterea nutrienților la copil. Dacă ai dureri de spate, pune o pernă sub burtă, pentru a susține greutatea. De asemenea, te poate ajuta dacă îndoi genunchii și așezi o pernă între picioare.

My title page contents