Te sucești, te învârtești, te dai jos din pat ca să mai bei niște apă de la frigider. Transpiri. Te muți pe canapea. Și o iei de la capăt. Somnul în nopțile caniculare este un chin. Iar aerul condiționat nu este cea mai sănătoasă opțiune.
Nu știu cât de bine suportați voi vara, însă pentru mine ea reprezintă chinul absolut. Locuiesc într-un apartament cu patru camere și, credeți-mă, sunt nopți în care le iau la rând, căutând un loc în care să pot dormi. Uneori îmi vine să dorm în baie, în cadă. Chinuitor e somnul în nopțile caniculare… Dacă și voi treceți prin… foc și pară, iată câteva sfaturi care să vă ajute să rezistați. Fără aparat de aer condiționat.
Somnul în nopțile caniculare
Poți răcori o cameră fără să folosești aparatul de aer condiționat? Ei bine, da! Mă rog, nu neapărat că o veți putea răci, dar măcar veți putea dormi. Nu inventăm noi acum roata, sunt lucruri pe care bunicii noștri le știu. Pentru că ei nu au avut aparat de aer condiționat, ci poate cel mult un ventilator.
Folosește lenjerie de pat din bumbac
Las-o pe cea din mătase sau poliester pentru la iarnă. Vara este bună cea din bumbac, de preferat în culori deschise. Albul este ideal. Lenjeria din bumbac permite aerisirea și ventilația, așa că nu vei transpira foarte tare.
Congelatorul te poate ajuta
Nu, nu te trimit să dormi în el!:) Înainte de culcare pune la congelator o sticlă cu apă sau o pungă specială pentru gheață. Așa cum iarna te poate ajuta o sticlă cu apă fierbinte, așa te poate ajuta și vara una cu apă înghețată. De asemenea, mai poți pune lenjeria în congelator, într-o pungă închisă ermetic. Zece minute – să spunem – sunt suficiente.
Ventilatorul, altfel decât știi
Te-ai uitat vreodată cu atenție la ventilator, pentru a observa în ce sens se învârtesc paletele lui? Iată un truc: va trebui să găsești pe cineva priceput care să umble la mecanism și să facă paletele să se învârtască în sens invers acelor de ceasornic. Atunci când se învârtesc în sensul acelor de ceasornic, ele doar plimbă aerul cald prin cameră. Invers, însă, îl trage în sus.
Dormi ca egiptenii
Dacă nici ei nu știu cum să se apere de căldură… nimeni nu știe. Metoda lor de răcorire este simplă și necostisitoare. Pune pe pat o cuvertură, ca să nu se umezească salteaua. Peste cuvertură pune un cearceaf din prosop (sau un prosop mare, de plajă), udat și stors bine. Și dormi pe el. O să-ți placă.
Din nou, gheața și ventilatorul
De data aceasta gheața și ventilatorul vor face echipă, pentru tine. Pune în dreptul ventilatorului un bol plin cu gheață, așa încât acesta să „bată” în el. Briza răcoroasă îți va face somnul confortabil.
Răcorire în punctele… strategice
Pune în congelator comprese ude și lasă-le să înghețe. Cei care suferă de căldură – ca mine – știu că aplicarea lor în anumite puncte precum gât, coate, încheieturile mâinilor, glezne, genunchi sau inghinal, va răcori tot corpul. Acum, poftim, știi și tu!
Mai bine dormi singur/ă
Sigur, somnul cel mai bun este cel în care dormi îmbrățișat/ă cu partenera/partenerul. Însă nu și pe caniculă. Nu vă veți… răci relația doar din atâta lucru, parol!
Apă înainte de culcare
Prin transpirație, peste noapte te vei deshidrata, așa că e bine să bei un pahar cu apă înainte de culcare. Nu îți face griji că din cauza lui te vei trezi să mergi la baie. Tocmai ți-am spus că vei pierde apa prin transpirație. Și un duș înainte de a merge în pat, e numai bun.
Fără lumini
Absolut orice sursă de iluminat, va da căldură. Așadar fără lampă de veghe, fără bec lăsat aprins pe hol. Până sa mergi la culcare, încearcă să reduci la minim iluminatul. Sincer, ar fi bine să deconectezi și toată aparatura electronică pe parcursul nopții.
Săculețul „salvator”
Ține minte cum să realizezi cea mai tare compresă. Ia o șosetă din bumbac și umple-o cu orez, apoi leag-o bine. Orez crud, desigur. Ține-o în congelator cel puțin o oră. Compresa asta va rămâne rece jumătate de oră, timp suficient să te răcorești și să adormi.