Tartă cu ricotta și mere, un desert simplu de preparat, ușor și cremos, cu o umplutură care se topește în gură.
Tartă cu ricotta și mere
Porții: 8
Preparare: 20 de minute
Coacere: 45 de minute
Ai nevoie pentru aluat:
300 g făină
180 g unt
90 g zahăr
1 gălbenuș
Ai nevoie pentru umplutură:
500 g brânză ricotta
3 mere
50 g unt
50 g zahăr brun
Coajă de lămâie
1 gălbenuș
1 praf de scorțișoară măcinată
Pregătești aluatul așa:
Pune untul și zahărul într-un bol și amestecă cu o lingură, astfel încât să se omogenizeze perfect. Adaugă gălbenușul și lasă-l să fie absorbit de unt și zahăr. Adaugă făina puțin câte puțin, întorcând-o mai întâi cu lingura. Frământă apoi cu mâinile până obții un amestec omogen.
Pune aluatul la odihnit în frigider, timp în care pregătești umplutura.
Pregătești umplutura așa:
Pune ricotta, zahărul, gălbenușul de ou și coaja rasă de lămâie netratată într-un bol și amestecă cu o lingură. Curăță merele, scoate miezul și taie-le în cuburi. Pune untul într-o tigaie și lasă-l să se topească. Apoi adaugă merele și lasă-le să fiarbă aproximativ 5 minute. Adaugă apoi merele în amestecul de ricotta și un praf de scorțișoară și amestecă.
Scoate aluatul din frigider și lucrează-l repede cu mâinile. Pune-l apoi între două foi de hârtie de copt și întinde-l cu sucitorul până ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Întinde aluatul într-o tavă de tartă bine unsă și înțeapă-l, pentru a nu se umfla în timpul gătitului.
Pune umplutura peste aluat și nivelează suprafața.
Pune la copt tarta de ricotta și mere în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute.
Sfaturi
Daca vrei poti sa faci și clasicul grilaj din aluat, pentru un aspect mai atrăgător.
Dacă preferi o umplutură mai fermă, poți adăuga în compoziție un gălbenuș de ou.
Cum păstrezi tarta proaspătă?
Tarta cu ricotta și mere se poate păstra la frigider două zile. Sau o poți congela semicoaptă.