Ricotta este un sortiment de brânză produsă în Italia din resturile rămase din producția altor tipuri de brânză (mascarpone sau provolone) sau din zerul laptelui după separarea cașului, în special din zer de lapte de oaie. Cuvântul „ricotta” înseamnă în italiană „refiert”, fapt ce arată că zerul a fost tratat termic.
Ricotta se aseamănă cu urda produsă în România, cu deosebirea că aceasta se fabrică din zerul rămas de la fabricarea cașului. De aici provin mici diferențe de consistență și chiar de gust între ricotta și urdă. Sursa: Wikipedia.
Ce conțin 100 g de ricotta din lapte de vacă:
Energie (kcal) 146
Apă (g) 75,7
Proteine (g) 8,8
Grăsime (g) 10,9
Carbohidrați (g) 3,5
Colesterol (mg) 57 sodiu (mg) 78
Potasiu (mg) 119
Calciu ( mg) 295
Fosfor (mg) 237
Magneziu (mg) 17
Vitamina A (mcg) 128
Când să introduci ricotta în alimentația copilului
Foarte ușor de digerat și cu un conținut scăzut în grăsime, ricotta poate fi introdusă în alimentația bebelușului de la 8 luni. La început poți adăuga câteva lingurițe în felurile de mâncare pregătite și apoi crești doza în funcție de preferințele și nevoile copilului.
Tartă cu ricotta și vișine
- Dificultate: mediu
- Preparare: 35 min
- Gatire: 90 min
- Porții: 10 persoane
Ai nevoie pentru aluat:
(pentru o formă de copt de 28 cm)
100 g unt
400 g făină
130 g zahăr
4 gălbenușuri
2 albușuri
5 g praf de copt
coaja rasă de la o lămâie bio
1 vârf cuțit de sare
Ai nevoie pentru cremă:
25 g smântână dulce proaspătă
100 g lapte integral
35 g zahăr
15 g amidon de orez
2 gălbenușuri
conținutul de la ½ păstaie de vanilie
Ai nevoie pentru crema de ricotta:
800 g ricotta de oaie
280 g zahăr
Ai nevoie pentru umplutură:
1 kg vișine
100 g zahăr pudră
Ai nevoie pentru uns deasupra:
1 ou
1 lingură smântână dulce proaspătă
Pregătești aluatul așa:
Pentru a pregăti tarta cu ricotta și vișine, topești untul la o temperatură scăzută, apoi îl lași să se răcească. Într-un castron torni făina cernută, zahărul și praful de copt. Razi coaja de lămâie (după ce ai spălat bine lămâia în prealabil) și faci o gaură în centru făinii. Pui gălbenușurile de ou, apoi albușurile și în final untul topit. Frămânți ingredientele direct în castron, apoi muți aluatul format pe o suprafață de lucru suficient de mare, pentru a întinde un aluat neted. Îi dai o formă dreptunghiulară și o înfășori în folie alimentară, apoi o pui în frigider pentru a se întări, timp de cel puțin 30 de minute.
Între timp, pregătești crema așa:
Într-o cratiță torni gălbenușurile de ou, zahărul, amesteci cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe și torni și amidonul din orez. Alternativ, poți utiliza, de asemenea, amidon de porumb sau amidon din cartofi.
Adăugi smântâna și laptele și amesteci cu telul pentru a se omogeniza bine. Adăugi semințele de la jumătate păstaie de vanilie și amesteci cu un tel, până se formează o cremă de o consistență potrivită. Transferi crema într-un bol și o acoperi cu o folie alimentară, pentru a rămâne caldă și a nu se forma pojghiță deasupra. Când se răcește, la temperatura camerei, pui bolul cu crema în frigider.
Pregătești crema de ricotta așa:
Iei ricotta (care trebuie să fie scursă bine timp de 2 ore sau lăsată peste noapte) și o treci prin sită (la nevoie de mai multe ori), până devine foarte cremoasă.
Adaugi zahărul pudră peste ricotta și amesteci bine până se formează o cremă, pe care apoi o dai la frigider, acoperită. Te ocupi de vișine. Vara folosești vișine proaspete, pe care le cureți de sâmburi, iar în extrasezon, folosești vișine congelate. Le pui într-o cratiță, adaugi cele 100 g zahăr pudră și lași pe foc timp de 20 de minute (acoperit) sau până când scade lichidul. În acest moment oprești focul și lași să se răcească.
Apoi, iei aluatul de tartă, întinzi o jumătate de aluat de 1.2 cm grosime și îl pui cu ajutorul sucitorului într-o formă cu diametrul de 28 cm, unsă cu unt și tapetată cu făină. Treci sucitorul pe margini, pentru a elimina excesul de aluat. Restul de aluat îl amesteci cu cel rămas sau faci din el un fel de șnur, pe care îl pui la sfârșit de jur împrejurul formei. Pui un strat din crema de lapte și smântână, apoi adaugi compoziția de vișine, rece și acoperi totul cu crema de ricotta, distribuită uniform. Întinzi cealaltă jumătate de aluat și acoperi bine compoziția, chiar lăsând și pe marginile formei, în jos. Sigilezi muchiile bine, pentru ca umplutura să nu iasă în timpul coacerii, apoi ungi suprafața cu un ou bătut, amestecat cu o lingură de smântână dulce proaspătă. Coci tarta în cuptorul preîncălzit la 180 °, timp de aproximativ 50 de minute sau la 160 °, timp de 40 de minute dacă cuptorul este ventilat.
Când e gata, lași tarta să se răcească și apoi o porționezi și o servești la masă.
Păstrare
Tarta cu ricotta și vișine poate fi păstrată la frigider timp de 2-3 zile, acoperită cu folie alimentară. Când folosești fructe și ingrediente proaspete, poți congela o parte din tartă și să o scoți când ai nevoie.
Sfat!
Dacă nu îți place gustul acru de vișine, le poți înlocui cu cireșe, urmând același proces, dar fără zahăr, deoarece cireșele sunt dulci!