PĂTRATE DIN FĂINĂ DE CASTANE, CU RICOTTA ȘI PORTOCALE

Ce-ai zice dacă ai ieși din tipar și ai înlocui făina albă, pe care ești obișnuită să o folosești atunci când pregătești dulciuri familiei tale, cu una mult mai sănătoasă și nutritivă: făina de castane? Așadar, azi ai pătrate din făină de castane, cu ricotta și portocale

Pregătire: 10 minute

Pe foc: 40 minute

Porții: 6 persoane

Grad de dificultate: ușor

 

Ai  nevoie de:

200 g făină de castane

2,5 dl de lapte

½ linguriță de drojdie uscată

250 g ricotta proaspătă

2 ouă

100 g zahăr

30 g amidon de porumb

1 portocală bio

1 păhărel de rom

ulei de măsline extravirgin

sare

Ai nevoie pentru decor:

castane fierte

coajă de portocală (portocala să nu fie tratată)

 

Pregătești pătrate din făină de castane așa:

Cerni într-un castron făina de castane cu drojdia uscată, adaugi 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, 20 g de zahăr și un praf de sare, apoi diluați cu laptele cald, tunat în fir subțire, apoi frămânți bine. Torni compoziția obținută într-o formă pătrată de circa 25 cm diametru, tapetată cu hârtie de copt unsă și întindeți compoziția uniform.

Amesteci ricotta cu zahărul rămas și un praf de sare, adaugi ouăle, unul câte unul, coaja rasă de portocală, amidonul de porumb și romul. Torni crema obținută peste compoziția din făină de castane, în formă, nivelând uniform cu o spatulă.

Coci prăjitura în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade Celsius, pentru 40 de minute. O lași să se răcească, apoi o tai în pătrate și o servești întoarsă, cu baza de castane în sus, decorată cu câte o castană fiartă pe fiecare bucată și fire de coajă de portocală.

 Știai că…

Castanele…sunt foarte digerabile, la fel ca cerealele?Pentru o lungă perioadă de timp, de fapt, castanele au fost poreclite „boabe care cresc în copaci”, deși au caracteristici diferite. Proprietățile benefice ale castanelor le fac să fie foarte recomandate în anumite diete:

  • În caz de anemie sau de intoleranță la gluten (pentru că acestea nu conțin gluten);
  • În cazul femeilor gravide (păstrează un aport bogat de acid folic);
  • În cazul unei debilități nervoase (fosforul conținut de castane ajută la întărirea sistemului imunitar, dar și al sistemului nervos);
  • În caz de bronșite sau diaree;
  • În caz de motilitate intestinală (reprezintă contracțiile anormale intestinale, precum spasmele și paralizia intestinală) și colesterolomie (cantitatea de colesterol din sânge); în aceste două cazuri, fibra conținută de castane are un efect asupra microflorei intestinale.

 Utilizări ale castanele în bucătărie

Făina de castane este folosită pentru prepararea diferitelor prăjituri și biscuiți fără gluten, inclusiv tort de castane, toate delicioase.

Făina de castane are un aport caloric ridicat: din acest motiv, castanele și făina de castane erau în trecut o sursă de bază pentru traiul multor oameni, în special pentru oamenii din regiunile montane, deosebit de ostile. Având în vedere valoarea nutritivă ridicată a castanelor – și a produselor derivate – acest fruct era cunoscut sub numele de „pâinea omului sărac”.

My title page contents