Tort cu mere și stafide – Tortul cu mere e îndrăgit de când lumea, indiferent în ce mod este pregătit: simplu, cu mere întregi, cu mere tăiate felii sau bucăți, cu scorțișoară sau stafide, cu cremă de vanilie sau cu cremă de zahăr ars. Delicios să fie!
Pregătire: 40 minute
Coacere: 35-45 minute
Porții: 6
Cuptor electric: 200-220 grade Celsius (preîncălzit)
Tort cu mere și stafide. Ai nevoie pentru aluat:
300 g făină
2 lingurițe praf de copt
100 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 vârf de cuțit cu sare
1 albuș
1 lingură lapte
200 g unt
Tort cu mere și stafide. Ai nevoie pentru umplutură:
circa 2 kg de mere
1 lingură apă
100 g zahăr
½ linguriță scorțișoară măcinată
50 g stafide
1-2 linguri rom
1 gălbenuș
1 lingură lapte
Pregătești așa:
- Pentru aluat, amesteci în bolul robotului făina cu praful de copt, adaugi zahărul, zahărul vanilat, sarea, albușul, laptele și untul.
- Amesteci ingredientele la viteză mică și apoi la viteză maximă. Întinzi aluatul pe suprafața de lucru. Dacă este lipicios, e nevoie să-l lași o vreme la rece.
- Iei din aluat 2/3, îl întinzi și îl așezi într-o formă cu diametrul de 28 cm. Înțepi aluatul de mai multe ori cu furculița și îl coci în cuptorul preîncălzit, timp de 10-15 minute.
- Între timp, pregătești merele pentru umplutură. Le cureți, le tai în sferturi, le scoți sâmburii, le tai în bucăți mici, adaugi apa, 50 g zahăr, scorțișoara și stafidele. Pui totul la fiert, amestecând continuu, apoi când sunt gata călite, le dai deoparte, la răcit. Adaugi restul de zahăr și romul, după gust.
- Frămânți restul de aluat și formezi un rulou. Pui ruloul de jur împrejurul tăvii, ca o bandă înaltă, de maximum 3 cm.
- Pui umplutura în formă, amesteci gălbenușul cu laptele, ungi aluatul și umplutura, înțepi cu furculița de câteva ori, apoi introduci tava în cuptor, pentru circa 20-30 de minute. Când e gata, lași puțin deoparte, apoi servești cu poftă tortul!