Torta Caprese, cu căpșuni și mentă – O prăjitură neconvențională, care se taie pe jumătate si se umple cu gem de căpșuni aromat cu mentă și însoțit cu o varietate de cremă.
Torta Caprese este o prăjitură italiană de ciocolată fără făină, născută în Insula Capri. Se face cu ciocolată neagră topită și migdale. Pe lângă faptul că este una dintre comorile patiseriei napolitane, Torta Caprese este mai presus de toate una dintre primele prăjituri fără gluten făcute vreodată!
Torta Caprese are o textură umedă și foarte moale în centru, acoperită cu o crustă subțire crocantă care se topește în gură la prima mușcătură.
Torta Caprese cu căpșuni și mentă
Porții: 8 persoane
Pregătire: 1 oră și 10 minute
Ai nevoie pentru tort de:
3 ouă
165 g făină de migdale
165 g zahăr
130 g ciocolată neagră
65 g ulei de măsline extra virgin
20 g migdale feliate
10 g cacao neîndulcită
Ai nevoie pentru umplutură de:
600 g căpșuni curățate
200 g zahăr
4 crenguțe de mentă
pectină
lămâie
Ai nevoie pentru decor de:
100 g smântână dulce proaspătă
10 g zahăr
1 păstaie de vanilie
Pregătești tortul așa:
Bați ouăle cu zahărul până când devin spumoase. Adaugi uleiul de măsline și continui să bați, până când s-a încorporat tot uleiul. Topești ciocolata.
Amesteci făina de migdale și cacaua, după care le încorporezi în amestecul de ouă. Adaugi și ciocolata topită, amestecând ușor cu o spatulă pentru a nu se lăsa compoziția.
Tapetezi complet o formă de tort detașabilă (ø 18 cm) cu hârtie de copt. Presari partea de jos a formei cu felii de migdale, apoi torni aluatul și nivelezi bătând puțin forma pe masa de lucru. Coci la 180 °C timp de 30-35 de minute. După acest timp, scoți blatul din cuptor și îl lași să se răcească timp de 30 de minute.
Pregătești umplutura așa:
Tai căpșunile în bucăți mici. Amesteci zahărul cu 2 lingurițe de pectină. Pui fructele și restul ingredientelor într-o cratiță, împreună cu sucul de la o lămâie și 4-5 crenguțe de mentă. Aduci în punctul de fierbere. Lași aproximativ 20 de minute la foc mediu, amestecând ocazional. Scoți crenguțele de mentă și lași jeleul să se răcească.
Decorezi prăjitura așa:
Bați frișca împreună cu zahărul și cu semințele de la o păstaie de vanilie, apoi o amesteci împreună cu 1 lingură de gem, pentru a obține un efect variat. Tai tortul în jumătate, îl umpli gem și îl decorezi după bunul plac cu flori comestibile. Se servește cu frișcă pe lateral.
Se potrivește perfect cu un vin roșu dulce, care amintește de dulceața căpșunilor sau cu un lichior de cireșe amare, cu gust asemănător migdalelor.