Vinetele sunt bune, satioase, faine si fac fata unei varietati de gusturi si de idei. Daca vrei sa traiesti cu vinete, poti face cate in luna si in stele. Iar Alina Stan de la Arome de Poveste ne da de veste o reteta de-a ei: vinete cu legume si quinoa.
Quinoa este un aliment de mare angajament pentru corpul nostru. Atuurile ei? Contine calciu si proteine de buna calitate.
Tips & tricks: spala bine boabele de quinoa inainte de fierbere pentru ca saponinele dau un gust amarui.
INGREDIENTE:
- 1,6 kg vinete (4 bucati mari)
- 100 gr quinoa
- 30 gr ulei masline (3 linguri)
- 100 gr ceapa tocata (2 buc)
- 1 lingurita rasa chimen pudra
- 100 gr morcovi dati pe razatoarea mare
- 1 ardei gras galben, tocat
- 1 ardei gras rosu, tocat
- sare dupa gust
- piper negru macinat dupa gust
- 500 gr rosii tocate si fara coaja
- 200 ml bulion pentru tava
- 450 ml apa fiarta pentru tava
- patrunjel pentru decor
- ardei (putin iute) pentru decor
MOD DE PREPARARE:
- Spala vinetele si taie-le cotorul.
- Taie vinetele pe lungime, in doua parti egale.
- Apoi, scobeste-le cu ajutorul unei linguri, lasand grosimea vinetei aproximativ de 1,5 cm.
- Pune sare in scobitura si lasa-le sa stea cu scobitura in jos pentru 20 minute.
- Toaca marunt partea scobita din vinete. O vei folosi mai tarziu.
- Spalat bine quinoa cu apa rece.
- Pune-o la fiert intr-o cratita cu apa cu sare pana da in clocot.
- Lasa quinoa la fiert 7-8 minute, apoi opreste focul si mai las-o sa stea acoperita inca 10 minute.
- Strecoar-o si trece-o printr-un jet de apa rece.
- Separat de aceasta actiune, pune ulei intr-un wok si inabuse ceapa. Adauga chimenul si legumele tocate (INCLUSIV VINETELE). Adauga sare si piper. Lasa 5 minute pe foc cu vasul acoperit.
- Adauga rosiile tocate si fara coaja si lasa-le sa fiarba 2-3 minute.
- Iei wok-ul de pe foc si adaugi quinoa fiarta si strecurata. Amesteci.
- Ulterior, cu compozitia obtinuta, umpli vinetele.
- Vinetele umplute le pui intr-o tava mare ( aceasta contine deja 450 ml apa fiarta, 200 ml bulion si sare)
- Bagi tava la cuptor (incins, la o temperatura de 180 grade Celsius) si lasi la caldurica 45 minute.
Pofta buna!
Reteta o poti vedea si AICI.