Traiesti intr-o permanenta dezamagire?

Dezamagirile fac parte din viata fiecaruia dintre noi, dar pentru unii acest lucru se cristalizeaza intr-o adevarata problema. Este vorba despre cei care isi creeaza singuri propria suferinta, prin creditarea oamenilor din jur cu foarte multe asteptari. Tu cum esti? Si tu traiesti intr-o permanenta dezamagire?

 

Aceasta atitudine isi are originea mai cu seama in copilarie. De ce? Pentru ca, in anumite momente, parintii nostri nu au avut resursele necesare sau prezenta sa ne ofere ceea ce aveam nevoie, dar fara rea intentie. Aceste nevoi nerezolvate de parinti, lasa un gol interior.

In mod natural, cautam la altii ce ne lipseste sau dezvoltam anumite dependente, pentru a compensa ceea ce nu am primit. Cu cat este mai mare lipsa, cu atat dezvoltam o dependenta mai mare in relatie cu ceilalti. Iar atunci cand nu sunt capabili sa raspunda nevoilor noastre, suntem cuprinsi de furie si resentimente.

Aceasta nevoie interioara este cea care creeaza disfunctii in cele mai multe dintre relatii. Mecanismul arata cam asa:

Nevoie interioara nesatisfacuta = asteptari nerealiste vizavi de persoana = asteptari nesatisfacute = resentimente si furie = conflict si disperare = disfunctie si auto-sabotaj.

Nu doar ca proiectam asteptari nerealiste asupra altor persoane, dar permitem ca la randul nostru sa devenim vehicule pentru asteptarile nerealiste ale altora. Acest lucru mai este denumit co-dependenta. Se intampla atunci cand ne simtim goi pe interior. Sau am pierdut legatura cu sinele nostru autentic. Si credem in mod eronat ca suntem responsabili pentru suferinta altor persoane si ca ar trebui sa actionam pentru a le ajuta.

Nu ii poti repara pe ceilalti

Este o falsa idee ca ii putem repara pe altii. Doar atunci cand sunt aliniati cu propriul nostru sine si cu propria putere interioara, o sa putem pune punct acestei dinamici nesanatoase. Sa cautam siguranta emotionala intr-o sursa exterioara.

Numai atunci cand suntem constienti de nevoile noastre interioare si cautam sa raspundem acestor nevoi pe cont propriu, vom fi capabili sa ne angajam in relatii sanatoase.

Atunci cand suntem echilibrati in interior, nu vom permite ca o alta fiinta sa devina dependenta de noi.

Ce trebuie sa stim este ca oamenii ne vor dezamagi in mod constant. Mai ales daca nu suntem constienti de propriile noastre nevoi interioare. 99% din dezamagirile noastre rezulta din faptul ca proiectam asteptari nerealiste in spatele altor persoane, sperand ca vor face munca in locul nostru.

Informatii preluate de pe drshefali.com.

 

 

My title page contents