Ziua Internationala a Drepturilor Copilului

 

Ieri, am sarbatorit Ziua Internationala a Drepturilor Copilului. Pe 20 noiembrie 1989, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Conventia cu privire la drepturile copilului. Astfel, 20 noiembrie a devenit Ziua Internationala a Drepturilor Copilului in intreaga lume.

 

Conventia a fost asumata si de România prin adoptarea legii nr. 18/1990 pentru ratificarea Conventiei cu privire la drepturile copilului. Aceasta a servit ca baza pentru un act normativ esential pentru drepturile copilului in Romania, si anume, Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Este de o importanta majora cunoasterea si intelegerea drepturilor copilului atat de catre copii, cat si de catre parinti. Totodata, este importanta respectarea drepturilor copilului de catre parinti si societate, pentru ca doar asa putem ajuta la protejarea copilariei celor ce azi sunt mici si la transformarea lor in adulti demni si responsabili.

Cum si de ce?

Copiii se bucura de drepturile recunoscute oamenilor, in general, dar si de drepturi particulare, datorate fragilitatii lor. Printre drepturile si libertatile copilului regasim:

  1. Dreptul la identitate

  2. Dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie

  3. Dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii

  4. Dreptul de a creste alaturi de parintii sai

  5. Dreptul la relatii personale

  6. Dreptul de a fi crescut in bune conditii

  7. Dreptul la educatie

  8. Dreptul la odihna si vacanta

  9. Dreptul la sanatate

  10. Dreptul de a beneficia de asistenta sociala si de asigurari sociale

  11. Dreptul la libertatea de exprimare

  12. Dreptul la libera asociere

 

Cunoasterea drepturilor copiilor nostri este o dovada de respect… respectarea drepturilor copiilor nostri este o dovada de dragoste…cu respect si dragoste avem sansa de a-i creste frumos, asa cum merita!

 

Manualul parintilor cu privire la drepturile copilului in Romania

 

O carte ce dezvolta in detaliu acest subiect este  „Manualul parintilor cu privire la drepturile copilului in Romania”.
Pentru ca, nu-i asa? Si copiii au drepturi! Oriunde s-ar afla – acasa, in institutii de ingrijire, la scoala sau oriunde in societate – drepturile copiilor exista! Insa un drept care este de necunoscut sau de neinteles celui ce poate beneficia de el este fara de folos. Si daca adultii sunt singurii raspunzatori pentru deciziile pe care le iau si pentru informatiile pe care le detin, pentru copii avem o raspundere mult mai mare. De ce? Pentru ca ei depind de noi, adultii de azi. Si, uite asa, devenine o obligatie sa cunoastem drepturile copilului.  Avem posibilitatea de a intelege ce i se cuvine unui copil, de a cunoaste cand si cum sa solicitam acordarea unei facilitati legale. Tot asa, putem afla cand ii este incalcat un drept si cum trebuie actionat pentru a-l apara.
Citeste mai multe AICI.
My title page contents