Alergiile de vară la copii. Care sunt și cum le poți evita?

Alergiile de vară la copii

Alergiile nu apar doar primăvara, cum suntem tentați să credem. Aceiași factori alergeni pot acționa și în zilele de vară. Ba chiar mai mult, deoarece vara avem de-a face și cu umiditatea din atmosferă și cu căldura, care pot accentua reacția alergică.

 

De ce apar alergiile de vară? Ce poți face?

Polenul (micile boabe eliberate în aer de copaci, ierburi și buruieni, cu scopul fertilizării altor plante) este prezent în multe locuri din jurul nostru. De aceea, cine crede ca dacă a trecut primăvara a scăpat de alergii, se înșală. Primele simptome: mâncărime a ochilor, strănut și alte simptome.

În contact cu polenul, sistemul imunitar eliberează anticorpi- substanțe care identifică și atacă în mod normal bacterii, viruși și alte organisme care cauzează boli. La rândul lor, anticorpii atacă alergenii. Astfel, sunt eliberate substanțe chimice, cum ar fi histamina în sânge. Ca urmare a eliberării de substanțe chimice, apar simptome ca: mâncărimi ale ochilor, secreții nazale abundente și alte simptome alergice.

Mucegaiul – un alt factor alergen. Deși există mai multe tipuri de mucegai, doar unele dintre acestea pot declanșa alergii. De ce e periculos mucegaiul? Deoarece poate declanșa astmul, o boală atât de grea. În zilele umede, mucegaiul se activează, crescând numărul de spori de mucegai. Mucegaiul de exterior este mai greu de depistat și înlăturat, dar cel interior poate fi înlăturat. Trebuie să verifici dacă scurgerile din casă sunt funcționale, dacă nu, să le repari și să folosești dezumidificatoare pentru camere. O casă plină de igrasie este un mediu alergenic activ.

Reacțiile alergice la fructe și legume de sezon

Reacțiile alergice la fructele și legumele de sezon care pot apărea pe timpul verii. E o bucurie să mănânci fructe și legume de vară, nu-i așa? Din păcate, nu pentru toată lumea. Pentru alții poate fi un chin. De ce? Pentru că cei care sunt alergici la polen, pot suferi o reacție încrucișată, după consumul unor alimente precum: mere, țelină, pepeni. Recunoști această alergie după simptomele: furnicături, prurit, umflarea gurii. Alergiile la fructe și legume de sezon sunt considerate orale și nu sunt atât de grave ca cele alimentare. Este suficient să eviți o vreme aceste alimente. Nu sunt interzise total, dar în unele momente pot avea reacțiile enumerate.

Am lăsat la urmă poate cele mai întâlnite alergii de vară.

Înțepăturile de insecte sunt bine-cunoscute ca alergeni, putând duce la anafilaxie – o reacție severă.

Albinele, viespile și bondarii sunt cei mai activi spre sfârșitul verii, început de toamnă. Încearcă să nu le stai în cale!

Ce să nu mai faci:

  • Să bei apă sau suc dintr-o sticlă uitată deschisă, unde s-au strecurat musafiri nepoftiți. Dacă vei încerca să bei, riști să faci cunoștință direct cu vreo viespe sau cu vreo albină;
  • Să lași fructele uitate afară și apoi să continui să le mănânci; Se pot ascunde insecte. De exemplu, în pepene;
  • Să mergi în picioarele goale prin iarbă, într-o zonă în care sunt stupi de albine sau vezi cum roiesc albinele împrejur;
  • Să porți îmbrăcăminte cu imprimeu floral sau în culorii vii;
  • Să folosești un parfum prea dulceag.

Simptomele alergiilor de vară

Dacă ai astfel de simptome, e cazul să consulți un doctor:

  • Ochi umezi
  • Tuse
  • Strănut
  • Mâncărimi ale ochilor și nasului

 

Medicul îți va face anumite teste și, împreună cu alergologul, vor stabili dacă ești alergic sau nu.

My title page contents