Analize hormonale pe intelesul tuturor

Daca ai incercat sa ramai insarcinata si bucuria de a-i da vestea minunata sotului se lasa asteptata, mergi la medicul specialist pentru investigatii amanuntite. Infertilitatea este o boala si ea trebuie tratata ca atare. Uite ce ai de facut si iata ce ai de facut. Iata totul despre analize hormonale.

 

 

Statisticile la nivel mondial arata ca in ziua de azi unul din patru cupluri este infertil. Pentru demararea procedurii de fertilizare in vitro, primele analize care ti se vor cere sunt cele pentru alcatuirea profilului hormonal. LH, FSH, estradiol, progesteron, prolactina, TSH, T3, free T4. Ce inseamna fiecare? Care este momentul potrivit pentru a face aceasta analiza? Hai sa aflam in randurile care urmeaza.

 Analize hormonale pe intelesul tuturor

Hormonul luteinizant sau LH – impreuna cu FSH. Acest hormon regleaza si stimuleaza cresterea si functionarea ovarelor. Stimuleaza cresterea si maturarea foliculilor, formarea si evolutia corpului galben, secretia estrogenilor si a progesteronului. La varsta pubertatii, hormonul luteinizant are un rol important in dezvoltarea sexuala, iar la varsta adulta pentru reproducere. Masurarea valorilor acestui hormon, din sange sau urina, da informatii despre fertilititatea unei femei. Un deficit de LH poate duce la oprirea ciclului menstrual si impiedica conceptia. Un nivel prea ridicat de LH poate duce, printre altele, si la avort spontan. Tot el poate semnala existenta unui sindrom de ovar polichistic. Recoltarea se face pe nemancate si pacientele vor mentiona data ultimei menstruatii sau trimestrul de sarcina.

Hormonul de stimulare foliculara sau FSH

Hormonul de stimulare foliculara sau FSH – regleaza producerea de ovule la nivelul ovarelor si, nu in ultimul rand, regleaza ciclul menstrual. In general, se recomanda efectuarea acestei analize atunci cand se urmareste o insuficienta ovariana primara. Un deficit de stimulare ovariana, ovare polichistice, tulburari menstruale inclusiv amenoree, evaluarea infertilitatii si a sindromului de menopauza. Recoltarea se face pe nemancate si pacientele vor mentiona data ultimei menstruatii sau trimestrul de sarcina.

Estradiolul

Estradiolul – este un hormon produs de ovare si de placenta (in cazul sarcinii). Se recomanda analiza in cazul de disfunctii ale ciclului menstrual (pubertate precoce sau intarziat al afete, menopauza la femei). In cazul diagnosticului de infertilitate, dozarea estradiolului seric este folositoare pentru a monitoriza ovulatia. Valori crescute ale estradiolului se inregistreaza in sarcina, pubertate precoce, tumori ovariene, hipertiroidie, consum de alcool. Valori scazute se constata in cazuri de avort, insuficienta hipofizara, menopauza etc. Recoltarea se face pe nemancate si pacientele vor mentiona data ultimei menstruatii sau trimestrul de sarcina.

Progesteronul

Progesteronul – este prezent atat la femei, cat si la barbati, indiferent de varsta. La femei, este produs de ovare si are rolul de a pregati uterul pentru o eventuala sarcina, sustinand-o pe toata perioada de noua luni. Progesteronul impiedica o noua ovulatie, intareste muschii pelvieni, pregatindu-i pentru marele moment al nasterii. Tot el stimuleaza dezvoltarea glandelor mamare si previne formarea lactatiei in timpul sarcinii, precum si un rol foarte important in dezvoltarea fatului. Alte functii ale progesterinului sunt de a regla ciclul menstrual si nivelul de zahar sin sange. Progesteronul scade retentiei de apa din organism si creste libidoului. Recoltarea se face pe nemancate si pacientele vor mentiona data ultimei menstruatii sau trimestrul de sarcina.

Prolactina

 

Prolactina – este un hormon secretat de hipofiza, glanda endocrina situata la baza creierului. Cea mai importanta functie este de a declansa secretia lactata si mentinerea acesteia. Valoarea ei creste din perioada pubertatii si scade dupa instalarea menopauzei. Pe perioda celor noua luni de sarcina, valoarea prolactinei creste progresiv si scade dupa nastere, mai rapid, la femeile care nu alapteaza, si terptat la celelalte. Recoltarea se face pe nemancate, doar intre orele 8 si 10 ale diminetii.

TSH

Hormonul de stimulare tiroidiana sau TSH – este primul test care se face in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. Se inregistreaza valori crescute in: hipotiroidism, tiroidita Hashimoto, adenom hipofizar secretant de TSH, rezistenta la hormoni tiroidieni. Valori scazute se inregistreaza in sarcina (primul trimestru), boala Graves, insuficienta hipofizara etc. Se recolteaza à jeun (pe nemancate).

T 3 si T 4

Triiodotironina sau T3 si Tiroxina sau T4 – sunt doi hormoni produsi de catre glanda tiroida si cel mai important rol il au in actiunea asupra metabolismului general si in reglarea functionarii tiroidei. Valori mari pentru T3 pot indica o sarcina, hipertiroidism si cancer tiroidian, pe cand valorile mici sunt semne ale hipotiroidismului. Valori mari ale T4 se inregistreaza in boala Hashimoto, boala Graves, atunci cand pacienta este insarcinata, afectiuni ale ficatului sau tiroidita cronica. Valori anormal de mici pot indica malnutritie, hipotiroidism. Amandoua se recolteaza à jeun (pe nemancate).

 

My title page contents