Jos rivalitatea intre frati!

O familie care are mai mult de un copil are un alt ritm, alte provocari, alte povesti si alte tipuri de ciocniri. Pentru ca acolo unde exista frati, exista si rivalitate, exista si ura, si, uneori, durere.

 

Parintii intelepti si blanzi se gandesc si aplica metode care sa preintampine sau sa reduca rivalitatea dintre frati.  Fac in asa fel incat sa ii ajute sa se aprecieze, sa conteze unul pe celalalt, sa stie ca pentru tot restul vietii lor, se pot baza unul pe celalalt.

Daca sunteti niste parinti carora le pasa de relatia dintre copiii lor, atunci incurajati conectarea dintre ei. Ajutati-i sa fie aproape. Sa isi depaseasa momentele de criza, de indoiala, de ura, de tensiune, de gelozie. Iata si cateva mici idei de ritualuri care sa creasca dragostea si apropierea dintre frati.

  • Dimineti cu dragoste – atunci cand va treziti copiii, faceti in asa fel incat sa le puteti aloca un pic de timp pentru dragaleala. Pentru imbratisari. Pentru mici ghidusii. Stiu ca e greu sa faceti asta in timpul scolii, insa ganditi-va ca aceste cinci minute va pot salva viata mai incolo. De ce? Le umpleti ceasca cu iubire si asa ii ajutati sa coopereze. Atat cu voi, cat si cu fratii.
  • Momente de apreciere zilnica – cautati ca in fiecare zi sa punctati modul in care fiecare dintre copiii vostri l-a ajutat pe celalalt. „Ce frumos ai ajuta-o pe Maria sa mearga la toaleta. Ai fost o sora atenta”.
  • Registrul bunatatii – creati un jurnal al bunatatii – intr-un caiet frumos pe care copiii il pot decora – treceti impreuna cu ei – intamplari frumoase intre frati – cu data si detalii despre dragalaseniile care s-au intamplat.
  • Incurajati-i pe frati sa aiba grija unul de altul – daca unul dintre copii se loveste, faceti in asa fel ca toata lumea aflata in jur sa se opreasca din ceea ce face si sa ii acorde atentie celui ranit. In unele dati, daca nu e grav, voi parintii stati deoparte ca sa vedeti cum se implica si cum se descurca fratele/ sora nevatamat(a). Mana de ajutor e importanta. La fel si empatia.
  • Trei intamplari bune pe ziua de azi – seara, inainte de culcare, faceti un bilant scurt al lucrurilor pentru care fiecare copil e recunoscator. Ii ajuta sa fie mai constienti.
  • Incurajati-va copiii sa isi spuna ca se apreciaza si se iubesc.
  • Fiti acolo cand se cearta si asigurati-va ca isi cer iertare atunci cand au gresit.
  • Instaurati traditii de familie – intariti legaturile dintre voi atunci cand va creati propriile traditii. Noi avem ritualul impodobirii casei la inceput de decembrie. Punem colinde si ornam prin casa. Ganditi-va la obiceiuri de vacanta pe care sa le creati.
  • Sarbatori pentru frati si surori – inventati o zi a fratelui – cand sa va bucurati si sa aveti o cina speciala, tort pentru ambii copii. E o zi in care copilasii sa isi faca mici cadouri.
My title page contents