Sare sănătoasă pentru copii. Cele mai bune opțiuni

sare sănătoasă pentru copii

Există multe controverse în privința consumului de sare și asocierea cu boli cardiovasculare. Pe de altă parte, nici renunțarea completă la sare nu este o idee bună. Nu îți fă griji, există sare sănătoasă pentru copii!

 

Multe mămici sunt tentante să adauge un strop de sare în mâncare bebelușului după ce au început procesul de diversificare. Specialiștii atrag atenția că bebelușul nu are termen de comparație așa că nu există riscul de percepe mâncarea “fără gust”.

Regula de bază pentru o dietă sănătoasă? Mizează pe alimente cât mai naturale precum fructele, legumele și cerealele integrale. Urmează această regulă chiar și atunci când vine vorba de sare.

Sare sănătoasă pentru copii. Cantități recomandate în funcție de vârstă

Studiile arată că privarea completă de sare vine cu riscuri pentru sănătate. Tocmai de asta este important să știi care sunt cantitățile recomandate pentru fiecare vârstă.

În principiu, un adult are nevoie de circa 1 gram de sare pe zi pentru ca organismul să funcţioneze corect, dar cantitatea maximă admisă este de 5-6 ori mai mare.

Potrivit recomandărilor Comitetului Științific de Nutriție din Marea Britanie (Scientific Advisory Committee on Nutrition – SACN) pentru sarea în alimentație sunt următoarele:

0-6 luni           <1g / zi

6-12 luni         1g / zi

1-3 ani            2g / zi

4-6 ani            3g / zi

7-10 ani          5g / zi

11 ani              6g / zi

Atenție! Acestea sunt doze maxime, așa că este bine să ai în atenție o cantitate mai mica De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca un adult să consume chiar şi mai puţină sare, respectiv 5 g pe zi.

Un consum mai redus de 5 grame de sare pe zi la adulți a fost asociat cu un risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare și accidente vascular cerebrale.

Sarea sănătoasă pentru copii. Cum o alegi

Sarea de masă pe care o găsești cu ușurință în cele mai multe supermarketuri este rafinată printr-o serie de procedee chimice. Astfel, rezultatul final conține 98% clorură de sodium și este lipsit de minerale.

În plus, de multe ori se adaugă aluminocilicatul de sodiu (E 544) sau fosfatul de calciu şi carbonatul de magneziu. Iodura de potasiu sau fluor sunt alte două substanțe controversate adaugate în sarea din comerț.

Pe de altă parte, sarea naturală conține 84% clorură de sodium, restul de 16% constă în minerale precum siliciu, fosfor, magneziu, zinc și vanadiu.

Iată care sunt cele mai bune oțiuni de sare sănătoasă pentru copii

Sarea de Himalaya – Acest tip de sare este complet pură, nepoluată de metale grele sau toxine industriale. Cum este posibil? Sarea de Himalaya este extrasă manual, iar procesarea este minimă.

Sarea de Himalaya conține doar 85% clorură de sodium, restul de 15% prezintă urme de 85 de minerale – benefice pentru sănătatea sistemului osos.

Sarea de mare – nu conține aditivi deoarece este obținută printr-un process de evaporare a apei din ocean și din mare. Mai mult, aceasta conține minerale și ioni ce contribuie la menținerea echilibrului sistemului hormonal.

Cele mai cunoscute tipuri de sare de mare sunt sarea celtică și fleur de sel (originară din Franța).

Sarea indiană  – are o aromă de sulf și este neagră

Sarea Hawaiană – este roz și conține foarte multe fier, datorită unui tip de argilă specific insulii

Sare de mare italiană – este obținută din apele Mării Mediteraneene și este foarte fină

Sare sănătoasă pentru copii. Beneficii pentru sănătate

Consumul echilibrat de sare naturală, nerafinată, are numeroase beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără:

  • Promoveză un ph echilbrat al organismului
  • Ajută la absorbția substanțelor nutritive în tractul intestinal
  • Stimulează sănătatea sistemului respirator
  • Ajută la întărirea sistemului osos
  • Promovează sănătatea vaselor de sânge

Alimente cu un conținut mare de sare

Foarte multe dintre produsele semipreparate conțin multă sare, de aceea trebuie să fii foarte atentă să nu apelezi prea des la ele.

Iată o serie de alimente care au un conținut ridicat de sare.

  • Pâine
  • Cereale
  • Gustări precum biscuit, chipsuri, nuci
  • Sosuri ambulate
  • Alimente pentru cuptorul cu microunde
  • Brânzeturi procesate
  • Mezeluri și cărnuri procesate
  • Tăieței instant și supe la plic
  • Mâncare de tip fast-food
  • Popcorn cu arome
My title page contents