5 beneficii ale urzicii pentru sănătate. Tu le cunoști?

5 beneficii ale urzicii pentru sănătatea ta – Urzica este o plantă foarte cunoscută pentru înțepătura frunzelor sale. Urzica (Urtica dioica) a fost încă din cele mai vechi timpuri un aliment de bază în medicina pe bază de plante. Egiptenii antici foloseau urzica pentru a trata artrita și durerile de spate, în timp ce trupele romane se frecau cu frunzele ei pe corp pentru a-l menține cald.

Numele său științific, Urtica dioica, provine de la cuvântul latin uro, care înseamnă „a arde”, deoarece frunzele sale pot provoca o senzație temporară de arsură la contact. Frunzele au structuri asemănătoare părului care ustură și produc, de asemenea, mâncărime, roșeață și umflături.

Rădăcina de urzică a fost folosită pentru a îmbunătăți fluxul de urină, pentru a desumfla articulațiile și pentru a ajuta la controlul glicemiei. Urzica poate fi, de asemenea, transformată într-un ceai sau luată ca pastilă, pudră sau extract. Cu toate acestea, doza poate fi limitată la 300 mg/zi, de una până la două ori pe zi. Este contraindicată administrarea de urzică, dacă iei medicamente pentru tensiunea arterială. Consultă întotdeauna medicul înainte de a lua urzică sub orice frormă.

În schimb, odată ce este transformată într-un supliment, uscată, liofilizată sau gătită, urzica poate fi consumată în siguranță. Conform a numeroase studii, urzica are o serie de beneficii pentru sănătate.

Iată 5 beneficii ale urzicii bazate pe dovezi:

1. Conține mulți nutrienți

Frunzele și rădăcina urzicii oferă o mare varietate de nutrienți, inclusiv:

  • Vitamine: Vitaminele A, C și K, precum și câteva vitamine B;
  • Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu;
  • Grăsimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic și acid oleic;
  • Aminoacizi: toți aminoacizii esențiali;
  • Polifenoli: Kaempferol, quercetină, acid cafeic, cumarine și alte flavonoide;
  • Pigmentț: betacaroten, luteină, luteoxantina și alți carotenoizi.

În plus, mulți dintre acești nutrienți acționează ca antioxidanți în corpul tău. Antioxidanții sunt molecule care te ajută să-ți aperi celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Daunele cauzate de radicalii liberi sunt legate de îmbătrânire, precum și de cancer și alte boli dăunătoare.

Studiile indică faptul că extractul de urzică poate crește nivelul de antioxidanți din sânge.

2. Poate reduce inflamația

Inflamația este modalitatea corpului tău de a se vindeca și de a lupta împotriva infecțiilor. Atunci când inflamația este cronică, aceasta poate provoca daune semnificative. Urzica găzduiește o varietate de compuși care pot reduce inflamația.

În studiile pe oameni, aplicarea unei creme de urzică sau consumul de produse din urzică pare să amelioreze afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita. De exemplu, într-un studiu, aplicarea unei creme de urzică pe zonele afectate de artrită a redus semnificativ durerea, comparativ cu un tratament placebo. În plus, participanții au simțit că își pot reduce doza de analgezice antiinflamatoare datorită acestei capsule.

Totuși, cercetările sunt insuficiente pentru a recomanda urzica ca tratament antiinflamator. Sunt necesare mai multe studii umane.

3. Poate trata simptomele prostatei mărite

O prostată mărită este denumită în mod obișnuit hiperplazie benignă de prostată (HBP). Oamenii de știință nu sunt siguri ce cauzează BPH, dar aceasta poate duce la disconfort semnificativ în timpul urinării. Câteva studii sugerează că urzica poate ajuta la tratarea HBP. Cercetările pe animale arată că această plantă puternică poate preveni conversia testosteronului în dihidrotestosteron (o formă mai puternică de testosteron) și astfel, poate ajuta la reducerea dimensiunii prostatei.

Studiile făcute la persoanele cu HBP demonstrează că extractele de urzică ajută la tratarea problemelor de urinare pe termen scurt și lung (fără efecte secundare).

Cu toate acestea, nu este clar cât de eficientă este urzica în comparație cu tratamentele convenționale.

4. Poate scădea tensiunea arterială – unul dintre cele 6 beneficii ale urzicii

Urzica a fost folosită în mod tradițional pentru a trata hipertensiunea arterială. Studiile pe animale și pe eprubete arată că urzica poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mai multe moduri. În primul rând, urzica poate stimula producția de oxid nitric, care acționează ca un vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxează mușchii vaselor de sânge, ajutându-i să se dilate.

În plus, urzica are compuși care pot acționa ca blocanți ai canalelor de calciu, care relaxează inima reducând forța contracțiilor. Studiile efectuate pe animale au demonstrat că urzica scade nivelul tensiunii arteriale în timp ce mărește apărarea antioxidantă a inimii. Cu toate acestea, efectele urzicii asupra tensiunii arteriale la oameni sunt încă neclare. Sunt necesare studii suplimentare pe oameni înainte de a putea face recomandări.

5. Poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Atât studiile pe oameni, cât și pe animale leagă urzica de scăderea nivelului zahărului din sânge. De fapt, această plantă conține compuși care pot imita efectele insulinei.

Într-un studiu de trei luni efectuat pe 46 de persoane, administrarea a 500 mg de extract de urzică de trei ori pe zi a scăzut semnificativ nivelul zahărului din sânge în comparație cu un placebo.

Totuși, există prea puține studii pe oameni despre urzică și controlul zahărului din sânge. De aceea, sunt necesare mai multe cercetări.

Alte beneficii potențiale ale urzicii pentru sănătate:

Urzica poate oferi alte beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv:

Sângerare redusă: S-a descoperit că medicamentele care conțin extract de urzică reduc sângerarea excesivă, în special după intervenții chirurgicale.

Sănătatea ficatului: Proprietățile antioxidante ale urzicii pot proteja ficatul împotriva daunelor cauzate de toxine, metale grele și inflamație.

Diuretic natural: Această plantă poate ajuta corpul să scape de sare și apă în exces, și astfel ar putea scădea temporar tensiunea arterială. Reține că aceste constatări provin din studii pe animale.

Vindecarea rănilor și arsurilor: Aplicarea cremelor de urzică poate ajuta la vindecarea rănilor, inclusiv a rănilor de arsuri.

 

 

 

 

 

My title page contents