Descoperă 8 beneficii ale ceaiului Kombucha pentru sănătate, bazate pe dovezi! Kombucha este un tip de ceai fermentat care are multe beneficii pentru sănătate. Mai jos găsești câteva moduri în care kombucha ne poate îmbunătăți sănătatea, susținute de știință.
Kombucha este un ceai fermentat care a fost consumat de mii de ani. Se crede că băutura Kombucha își are originea în China sau Japonia. Se obține prin adăugarea de tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr la ceaiul negru sau verde, după care se lasă să fermenteze o săptămână sau mai mult. În timpul acestui proces, bacteriile și drojdia formează o peliculă pe suprafața lichidului, asemănătoare ciupercilor. Acesta este motivul pentru care kombucha este, de asemenea, cunoscut sub numele de „ceai de ciuperci.”
Mai în detaliu, Kombucha este o băutură ușor acidulată, fermentată, făcută din ceai îndulcit și o cultură specifică cunoscută sub numele de „SCOBY”, un acronim pentru „Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast” (Cultura simbiotica de bacterii si drojdie). Bacteriile și drojdiile din scoby transformă zahărul din ceai în etanol și acid acetic. Acidul acetic este responsabil pentru gustul acru distinctiv al kombucha.
Kombucha este o băutură bogată în probiotice benefice, cu multe beneficii pentru sănătate.
Iată 8 beneficii ale ceaiului Kombucha pentru sănătate, bazate pe dovezi științifice:
1. Kombucha este o sursă potențială de probiotice
Alimentele fermentate, cum ar fi iaurturile, varza murată și chefirul, toate acestea conțin microorganisme vii.
Deoarece kombucha este produsul fermentației, se produc o serie de bacterii probiotice. Aceste bacterii pot îmbunătăți multe aspecte ale sănătății, inclusiv digestia, inflamația și chiar pierderea în greutate.
Cu toate acestea, până în prezent, nu există suficiente studii pentru a confirma dacă kombucha conține cantități adecvate din aceste bacterii benefice pentru a fi considerată un probiotic eficient. În plus, cantitățile și tulpinile de bacterii probiotice vor varia în funcție de diferiți factori, inclusiv modul în care se face kombucha și timpul său de fermentație.
2. Kombucha poate oferi beneficiile ceaiului verde
Ceai verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă; acesta conține mulți compuși bioactivi, cum ar fi polifenoli, care funcționează ca antioxidanți puternici în organism.
Kombucha fabricat din ceai verde conține mulți dintre aceiași compuși vegetali și probabil se poate lăuda cu unele dintre aceleași beneficii.
Studiile arată că un consum regulat de ceai verde poate crește numărul de calorii consumate, reduce grăsimile din burtă, poate îmbunătăți nivelul colesterolului, poate ajuta la controlul glicemiei și multe altele.
De asemenea, conform studiilor, consumatorii de ceai verde prezintă un risc redus de a face cancer de prostată, sân și colon.
3. Kombucha conține antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care protejează organismul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Aceștia din urmă sunt un produs secundar normal al proceselor din organism, dar cheia este de a minimiza impactul lor prin consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți. Ceaiul, în special ceaiul verde, este bogat într-un grup de antioxidanți numiți polifenoli, în special catechine. Cu toate acestea, există o serie de variabile care pot influența proprietățile antioxidante ale kombucha; inclusiv ceaiul din care a fost făcută băutura și timpul de fermentație.
Mulți oameni de știință cred că antioxidanții din alimente și băuturi sunt mai buni pentru sănătatea ta decât suplimentele antioxidante.
Kombucha, mai ales atunci când este preparat cu ceai verde, pare să aibă efecte antioxidante asupra ficatului. Studiile făcute pe șobolani constată în mod constant că un consum de kombucha reduce în mod regulat toxicitatea ficatului cauzată de substanțe chimice toxice; în unele cazuri cu cel puțin 70%.
4. Poate contribui cu vitamine și minerale – unul dintre cele 8 beneficii ale ceaiului Kombucha
Kombucha conține cantități mici de vitamine și minerale care sunt produse atunci când drojdia descompune zaharurile; inclusiv vitamina C și grupul B de vitamine, cum ar fi B1, B6 și B12. Este posibil ca nivelurile să varieze de la un produs la altul.
5. Kombucha poate distruge bacteriile
Una dintre principalele substanțe produse în timpul fermentării kombucha este acidul acetic, care este, de asemenea, în cantitate mare în oţet. La fel ca polifenolii din ceai, acidul acetic poate distruge multe microorganisme potențial dăunătoare.
Kombucha fabricat din ceai negru sau verde pare să aibă proprietăți antibacteriene puternice; în special împotriva bacteriilor cauzatoare de infecții și a drojdiilor Candida. Aceste efecte antimicrobiene suprimă creșterea bacteriilor și drojdiilor nedorite, dar nu afectează bacteriile probiotice benefice și drojdiile implicate în fermentarea kombucha.
Totuși, relevanța pentru sănătate a acestor proprietăți antimicrobiene este neclară.
6. Kombucha poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2
Diabetul de tip 2 afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge și rezistență la insulină.
Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a constatat că kombucha a încetinit digestia carbohidraților; ceea ce a redus nivelul zahărului din sânge. De asemenea, a îmbunătățit funcția ficatului și a rinichilor.
Kombucha fabricat din ceai verde este probabil să fie și mai benefic, deoarece s-a demonstrat că ceaiul verde în sine reduce nivelul zahărului din sânge. Sunt necesare însă studii umane suplimentare pentru a investiga beneficiile kombucha pentru controlul glicemiei.
7. Kombucha poate ajuta la protejarea împotriva cancerului
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume. În studiile cu eprubete, kombucha a contribuit la prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase datorită concentrației sale ridicate de polifenoli de ceai și antioxidanți.
Nu este bine înțeles cum funcționează proprietățile anti-cancer ale polifenolilor din ceai. Cu toate acestea, se crede că polifenolii blochează mutația genică și creșterea celulelor canceroase, promovând în același timp moartea celulelor canceroase.
Din acest motiv, nu este surprinzător faptul că băutorii de ceai au mult mai puține șanse să dezvolte diferite tipuri de cancer.
Cu toate acestea, nu a fost confirmat dacă kombucha are efecte anti-cancer la oameni. Sunt necesare studii suplimentare.
8. Ceaiul Kombucha este sănătos atunci când este făcut corect
Kombucha este un ceai bogat în probiotice, cu multe beneficii potențiale pentru sănătate. Îl poți achiziționa în magazine sau îl poți face singur acasă. Cu toate acestea, asigură-te că îl pregătești corect.
Kombucha contaminat sau supra-fermentat poate provoca probleme grave de sănătate și chiar moarte. Kombucha de casă poate conține, de asemenea, până la 3% alcool.
Opțiunea mai sigură este de a cumpăra kombucha de la un magazin fizic sau online. Produsele comerciale sunt gustoase și considerate fără alcool, deoarece trebuie să conțină mai puțin de 0,5% alcool. Cu toate acestea, verifică ingredientele și încearcă să eviți mărcile cu un conținut ridicat de zahăr.
Ia în calcul: studiile la om asupra efectelor kombucha sunt puține, iar dovezile pentru efectele sale asupra sănătății sunt limitate. În schimb, există suficiente dovezi pentru beneficiile ceaiului și probioticelor, ambele fiind găsite în kombucha.
Consultă întotdeauna medicul înainte de a include kombucha în dieta ta, mai ales dacă suferi de o afecțiune anume sau dacă ești însărcinată.