Alimentație sănătoasă pentru copii sau despre faptul că cele mai bune obiceiuri alimentare sunt învățate în timpul copilăriei și afectează comportamentele pe care le veți avea la masă ca adulți. Deci, părinții, prin urmare, ar trebui să încerce cât mai mult posibil să fie atenți la alimentația copiilor, încercând să-i protejeze de numeroasele mesaje publicitare care indică produse ca chips-uri și snacks-uri, ca fiind gustarea perfectă.
Alimentație sănătoasă pentru copii sau cum să îi obișnuiești să mănânce sănătos. 10 modalități de a-i învăța pe copii să mănânce sănătos
Varietatea, moderația și echilibrul vor fi baza alimentației. Adăugăm apoi fructe și legume, inclusiv sucuri, piersici și mâncăruri pregătite în forme distractive cu aceste ingrediente. Urmate de produse proaspete, sezoniere și cât mai mult posibil preparate acasă.
Alimentație sănătoasă pentru copii. Iată câteva sfaturi utile pentru a ajuta copiii să mănânce sănătos:
1) Dă-i un exemplu bun
Nu există o formulă magică care să rezolve problemele copiilor privind alimentația. Se poate întâmpla ca ei să nu dorească să mânânce anumite alimente, cum ar fi anumite tipuri de legume sau fructe. Încercați să le oferiți cât mai mult posibil un exemplu bun, transformând fructele și legumele într-o parte preponderentă a meselor zilei. Încearcă să fii un model bun pe care să îl urmeze. În cazul în care copiii nu vă vor vedea mâncând junk food, nici ei nu vor cere astfel de preparate.
2) Luați copiii la cumpărături
Luați copiii împreună cu dvs. pentru a face cumpărături, mai ales dacă aveți ocazia să vizitați o fermă sau o piață. În acest fel, copiii vor afla ce alimente sunt sănătoase și cum ajung la noi pe masă. Când mergeți la cumpărături la supermarket, evitați rafturile diferitelor produse alimentare ambalate și mergeți direct la raionul de de fructe și legume proaspete. Asigurați-vă că, copiii pot alege cu dvs. fructele și legumele care îi atrag mai mult prin formă, culoare și miros. Exercițiul alegerii este foarte important și crește stima copilului. Ceva ce a ales el, în urma unei discuții cu părinții cântărește mult în ochii lui.
3) Fiți flexibili
Fiți flexibili și țineți mereu minte: moderația. Când cresc, copiii pot să aibă mai multe oportunități de a mânca biscuiți industriali, gustări și alte produse alimentare ambalate, în special în afara casei. Fie că gustă de la un coleg, fie că-și cumpără chiar el de la magazinul de lângă școală. Nu trebuie interzise total astfel de produse, ci trebuie explicat ce e bine și ce nu. Dacă nu depășește doza și continuă să mănânce mâncare sănătoasă, pregătită acasă, nu e nimic rău în a consuma uneori și produse ambalate.
4) Faceți fiecare masă să fie una specială
Cum sa faci mese speciale în familie? Mai întâi de toate, oferiți-vă cât mai mult posibil ocazia de a vă așeza la masă în liniște, pentru a vă bucura de mâncare și de toată aroma ei. Copiii vă vor urma și vor face același lucru. Ei vor învăța să stea la masă până la sfârșitul ei. Fiți creativi când aveți timp și faceți fiecare masă specială și din punct de vedere vizual, acordând o importanță atât formelor, cât și culorilor. Asigurați-vă că timpul de stat la masă împreună nu coincide cu discuțiile și cu certurile din familie. Nu oferiți porții prea mari copiilor, astfel încât să se simtă vinovați că nu au mâncat tot. Dacă vor dori, vor mai cere o porție suplimentară.
5) Pregătiți masa împreună
Momentul prânzului, sau poate al cinei, poate fi transformat într-un frumos ritual. Asigurați-vă că copiii vă pot ajuta să pregătiți masa ca și cum ar fi un joc, cu sarcini diferite în funcție de vârstă. De exemplu, copiii mai mici pot aranja șervețelele pe masă, în timp ce cei mai mari vor așeza farfuriile și paharele.
6) Citiți bine etichetele
Dacă se întâmplă să cumpere alimente ambalate, chiar biscuiți simpli, dincolo de snacks-urile clasice, citiți întotdeauna ingredientele și sfătuiți-l să încerce să evite cât mai mult posibil produse prea rafinate, cu exces de zaharuri, coloranți, conservanți, grăsimi hidrogenate sau alte ingrediente tipice preparatelor industriale. Dacă este necesar, încercați să alegeți produse ecologice ambalate.
7) Nu folosiți alimente ca recompensă
Alimentele trebuie să fie în primul rând hrană și mesele trebuie să fie un moment plăcut. În același timp, alimentele nu ar trebui folosite ca recompensă sau pedeapsă. Hrana e necesară, nu e un premiu sau o pedeapsă. Dacă decideți să utilizați o gustare ca o recompensă sau un mic bol plăcut, pentru a-l face pe copil să mănânce, riscați să creați un precedent, de care e posibil să scăpați foarte greu în viitor.
8) Fii creativ
Pentru a introduce mai multe fructe si legume în meniul copiilor, care nu sunt chiar pe placul lor, există câteva trucuri bine-cunoscute de mame cu mai multă experiență. O legumă refuzată poate fi pusă în compoziția pentru pizza sau într-o plăcintă cu legume. Un fruct refuzat, de asemenea, poate fi introdus în compoziția unei prăjituri, într-o cremă de fructe și tot așa. Trebuie doar să vă puneți creativitatea la încercare sau să vă inspirați din metodele altor mămici cu experiență.
9) Învățați-i pe copii să gătească
Copiii sunt, de obicei, foarte atrasi de activitățile părinților lor. În funcție de vârsta lor, ei pot începe să vă ajute să pregătiți mesele în mod diferit. Pot găti cu tine în timp ce se distrează. Aceștia vă vor ajuta, de exemplu, să amestecați salate sau aluat pentru prăjituri și să cântăriți ingrediente, încă de la o vârstă fragedă. Apoi cu sarcini din ce în ce mai complexe, pe măsură ce vârsta crește. Un exemplu: copilul poate umple clătitele cu gem, iar când e puțin mai mare, chiar să le prăjească.
10) Pregătiți gustări împreună
Momentul gustării poate fi destul de dificil. Unii copii nu acceptă decât gustările obișnuite, tip snack. Puteți pregăti împreună o salată de fructe, un fresh de fructe, pâine cu gem de casă sau o cremă dulce. Unii copii nu agreează dulciurile și preferă gustări sărate. Puteți încerca să pregătiți niște bastonașe din aluat de pâine, cu semințe de floarea soarelui, pâine cu măsline, focaccia și pizza de casă. Dacă nu aveți timp pentru a pregăti o gustare, încercați să faceți cât mai mult posibil alegeri sănătoase pentru restul meselor.
Nu trebuie să te descurajezi, ci să găsești mereu soluții. Iată câteva în plus aici!