Iti place painea?

Esti atenta la ce fel de paine mananci sau cumperi pur si simplu? Sau si mai si? Ai facut vreodata paine? Indiferent de raspunsuri, iata ce am aflat despre maia.

Daca nu iti suna cunoscut, ia aminte. Maiaua e un agent de fementare natural. Sau care ia nastere in mod natural din faina si apa. Unii ii mai spun maielei – drojdie salbatica, pentru ca fermentii iau nastere natural, in urma contactului microorganismelor din faina integrala cu aerul, in anumite conditii de temperatura si umiditate. In mediul propice dezvoltarii drojdiei salbatice se gasesc bacterii lactice benefice precum B. Pastorianum, B. Delbrucki si B.Ternoas.

Suna complicat, corect? Si noi nu s-a parut la fel, insa daca stai si tihnesti, o sa vezi ca nu e atat de complicat sa obtii o maia. E o operatiune care poate dura pana la 10 zile, insa ulterior vei avea marfa pentru multe zeci de paini incredibil de bune.

Daca arunci un ochi pe blogul codrudepaine.ro, o sa vezi tipsuri cate in luna si in stele despre cum sa cresti si sa intretii maiaua (http://blog.codrudepaine.ro/maia-drojdie-salbatica/), despre retete fabuloase de paine si atuuri care te vor ajuta sa alegi de acum mai bine paine pe care o bagi in gura.

Te asiguram ca pentru o maia buna ai nevoie de dragoste, seriozitate, constanta, apa, faina alba si faina de secara, un borcan, o spatula si eventual un cantar de bucatarie.

In rest, toti pasii ii aflii de la Codruta, vezi link mai sus.

Iata si cateva retete de paine pe care le-am incercat si care ne foarte plac. Cu sau fara maia.

http://blog.codrudepaine.ro/2012/07/paine-cu-secara-si-chimen-40-percent-caraway-rye/

http://www.bistromargot.ro/cea-mai-usoara-reteta-de-paine/

http://www.adihadean.ro/2011/06/sa-facem-paine/

 

Asadar, spor la paine!

My title page contents