Clafoutis de caise – O reinterpretare a clasicului clafoutis de cireșe, un desert tradițional franțuzesc, acum răspândit și apreciat în întreaga lume. Similar cu un flan, acest desert de dincolo de Alpi poate fi făcut și cu alte tipuri de fructe, alese în funcție de sezon și de gustul tău. Fie că este vorba de prune, struguri, piersici sau sărat, clafoutis este întotdeauna o plăcere.
Astăzi îți prezentăm o versiune de vară, folosind caise proaspete care sunt învelite într-un aluat dulce. Rezultatul este un desert cu o consistență puțin mai fermă decât o budincă, mai asemănător cu un desert care se consumă cu lingura, pentru a fi servit cald la sfârșitul unei mese sau pentru a te răsfăța cu o gustare hrănitoare. În cazul în care acest desert este destinat și copiilor, poți renunța la coniac sau îl poți înlocui cu suc de portocale.
Clafoutis de caise
Porții: 8 persoane
Pregătire: 20 de minute
Preparare: 55 de minute
Ai nevoie pentru o matriță cu diametrul de 28 cm de:
3 ouă medii (la temperatura camerei)
100 g zahăr
1 coajă de lămâie
90 g făină 00
200 ml lapte integral
un praf de sare fină
400 g caise
20 ml brandy
Ai nevoie pentru însiropat:
10 g unt
30 g zahăr
Pregătești clafoutis de caise așa:
Pentru a prepara clafoutis de caise, spargi mai întâi ouăle într-un castron și adaugi zahărul. Bați ouăle cu un tel sau cu un mixer electric, până obții un amestec ușor și pufos care atinge de două ori volumul inițial. Apoi adaugi coaja de lămâie și făina cernută direct în castron și amesteci rapid cu un tel, pentru a nu crea cocoloașe.
Adaugi și praful de sare, laptele nu prea rece și amesteci până obții un aluat destul de lichid. În cele din urmă, torni coniacul și amesteci pentru ultima dată.
În acest moment, speli caisele sub apă curentă și, cu ajutorul unui cuțit, le tai în jumătate și scoți sâmburele. Tai fiecare jumătate de caisă în 4 felii.
Iei forma de copt, o ungi cu unt și o tapetezi cu zahăr, scuturând ușor tava pentru a îndepărta excesul. Aranjezi caisele în tavă, sub formă de raze până când întreaga bază este acoperită.
Amesteci ușor aluatul și îl torni peste caise. Coci prăjitura într-un cuptor static preîncălzit la 180° timp de 55 de minute, până când se rumenește la suprafață. Dacă utilizezi un cuptor cu convecție, coci la 160° timp de aproximativ 45 de minute. Când este copt, scoți clafoutis-ul de caise din cuptor, îl lași să se răcească și apoi îl servești.
Cum păstrezi un clafoutis de caise?
Păstrezi clafoutis-ul de caise timp de maximum 2 zile la frigider și bine acoperit. Dacă preferi, poți congela aceste desert, în pungi de congelator, și, înainte de a-l savura îl lași să se dezghețe la temperatura camerei.
Sfat
Pentru a face acest clafoutis de caise în restul anului, poți folosi caise în sirop (compot).