Mie una imi place mancarea frantuzeasca. Imi plac la nebunie aluaturile dulci si sarate de tarte. Si ador quiche-ul. E la fel de bun rece sau cald. Reteta de azi – quiche cu somon – e o reteta a Antoninei Sociu, adaptata un pic pe gusturile mele.
INGREDIENTE:
ALUAT QUICHE:
- 160 grame cartofi
- 230 grame faina
- 110 grame unt – rece
- 2 oua mari
- sare si piper
UMPLUTURA QUICHE:
- 5 linguri de pesmet
- 4 linguri de faina
- 250 gr somon afumat 40 gr capere
- 5 oua
- 80 ml lapte gras
- 250 gr smantana lichida 20% grasime
- ½ legatura de marar
- 1 lingurita rasa sare de mare
- 1 praf de piper
- un praf de cuisoare
Mod de preparare aluat:
- Fierbe carfofii taiati cubulete si, dupa ce s-a racit, paseaza-l ca pentru piure
- Amesteca cu celelalte ingrediente si apoi formeaza o bila
- Unge tava de tarta cu unt
- Intine alualtul in tava si acopera si marginile acesteaia
- Lasa la frigider pentru o ora.
Mod de preparare umplutura:
- Taie in bucati mici somonul ( fara piele)
- Adauga caperele
- Intr-un alt vas, mixeaza 5 oua (timp de 2 minute) si adauga laptele si smantana, dar si faina ( in ploaie) si pesmetul.
- Taie marunt mararul si adauga-l peste oua. Nu uita de sare si piper.
- La final, pune in „crema”si carnea de somon.
- Scoate aluatul de tarta din frigider, inteapa-l cu o furculita si toarna pestecompozitia.
- Baga la cuptorul preincalzit la 180 grade.
- Foloseste o paleta cu care sa iei grosul din compozitie si abia, la sfarsit, toarna partea lichida, amestecand usor cu furculita umplutura.
- Pune tarta pe gratarul din mijlocul al cuptorului si putin mai jos, tava aceea mare de cuptor in care ai turnat o cana cu apa.
- Dupa 20 minute de copt la 180 grade, scoate tava cu apa din cuptor si lasa tarta sa mai stea inca 40 minute la 180 grade.
- Cand suprafata umpluturii e aurie, iar ouale si smantana nu mai sunt lichide, tarta e gata!