Bebelusii si copilasii fac legea?

Bebelusii si copilasii

Week-end-ul trecut am avut parte de emotii si de petrecere. Am fost la botez. Si am fost nasi. Dar subiectul povestii mele e total altul. Si tine despre obiceiurile mamelor si ale bebelusilor. Pentru ca am vazut ca de multe ori, bebelusii si copilasii fac legea.

 

Am botezat de curand o fetita. A saptea finuta! Merci, merci de felicitari.

Si voiam sa va povestesc cateva detalii care mi-au trezit amintiri. Copilul – fetita de la botez – avea varsta regulamentara – sase saptamani. Deci, pana aici, totul ca la carte. Parintii rigurosi si stresati ca la primul copil, preotul la fel, biserica frumos ornata, nasii pe faza cu copiii din dotare.

Finute si mamici

Finuta este mica si scumpa. Si pe cat de mica e, pe atat de mare ii era suzeta pe care mama-sa i-o indesa in gura cu obstinenta. Unde mai pui ca ma alinia si pe mine sa fac la fel.  Discrepanta dintre dimensiunea uriasa a suzetei si gurita fetei era uriasa. Si, dupa ce, am ascultat si am inghitit ce ma sfatuia sa fac, i-am dat ignore si am linistit copilul in felul meu.

Ce nu stia fina mea – mama bebelusei – este ca si suzetele sunt pe marimi.  Cand i-am sugerat sa dea un click aici – ca sa afle mai multe, atunci i-a cazut fisa. Plus ca si povestea asta cu suzetele e diferita. Si e bine sa fii pregatit sa te confrunti cu gusturile copilului. Unor copii le plac suzetele de cauciuc, unii le prefera pe cele de silicon…Iar altii aleg in cele din urma degetul. Si, totusi, daca esti fan suzeta, si la fel e si copilul tau, atunci fa alegeri inspirate. Iar aici, ai de unde alege.

Mame si suzete

In cazul meu, experienta numita suzeta a fost total diferita. Primul copil a refuzat in primele doua saptamani suzetele. De ce? Pentru ca noi, neinspirati si nestiutori, ii cumparam niste colace de salvare si nu niste tetine mici, speciale pentru un bebelus de 4 kg. Apoi, s-a indragostit de acest obiect specific bebelusiei. Mai tarziu, am sa facut eforturi uriase – in jur de trei ani – si am generat drame si lacrimi cand o pediatra ne-a pus la colt ca fiica noastra suge prea mult si prea des suzeta. De fapt, o devora! Le iubea atat de mult, incat dupa ce le sugea, incepea sa le rontaie! Iar noi ne facusem abonament la cumparat suzete si cred ca am avut majoritateta modelelor de aici.

La copilul numarul 2, treaba a stat total diferit. De ce? Pentru ca cea mica a supt la san pana la adanci batraneti. A acceptat suzeta abia in jur de un an, dar ca sa se joace si ca sa isi linisteasca gingiile. Si cam atat. Prietenia lor nu a fost nici stransa, nici de lunga durata. Dar, unde mai pui, ca suzeta bebelui nr 2 a trezit amintiri si gusturi copilului nr 1. Iti poti inchipui ca cea mare si-a dorit din nou suzeta? Ei bine, da!  Si uite asa, pentru o vreme, am avut o fata de 6 ani cu suzeta si un bebe de un an cu alta suzeta.

My title page contents