Mie una imi place mancarea frantuzeasca. Imi plac la nebunie aluaturile dulci si sarate de tarte. Si ador quiche-ul. E la fel de bun rece sau cald. Reteta de azi – quiche cu somon – e o reteta a Antoninei Sociu, adaptata un pic pe gusturile mele.

 

INGREDIENTE:

ALUAT QUICHE:

  • 160 grame cartofi
  • 230 grame faina
  • 110 grame unt – rece
  • 2 oua mari
  • sare si piper

UMPLUTURA QUICHE:

  • 5 linguri de pesmet
  • 4 linguri de faina
  • 250 gr somon afumat 40 gr capere
  • 5 oua
  • 80 ml lapte gras
  • 250 gr smantana lichida 20% grasime
  • ½ legatura de marar
  • 1 lingurita rasa sare de mare
  • 1 praf de piper
  • un praf de cuisoare

Mod de preparare aluat:

  • Fierbe carfofii taiati cubulete si, dupa ce s-a racit, paseaza-l ca pentru piure
  • Amesteca cu celelalte ingrediente si apoi formeaza o bila
  • Unge tava de tarta cu unt
  • Intine alualtul in tava si acopera si marginile acesteaia
  • Lasa la frigider pentru  o ora.

Mod de preparare umplutura:

  • Taie in bucati mici somonul ( fara piele)
  • Adauga caperele
  •  Intr-un alt vas, mixeaza 5 oua (timp de 2 minute) si adauga laptele si smantana, dar si faina ( in ploaie) si pesmetul.
  • Taie marunt mararul si adauga-l peste oua. Nu uita de sare si piper.
  • La final, pune in „crema”si carnea de somon.
  • Scoate aluatul de tarta din frigider, inteapa-l cu o furculita si toarna pestecompozitia.
  • Baga la cuptorul preincalzit la 180 grade.
  • Foloseste o paleta cu care sa iei grosul din compozitie si abia, la sfarsit, toarna partea lichida, amestecand usor cu furculita umplutura.
  • Pune tarta pe gratarul din mijlocul al cuptorului si putin mai jos, tava aceea mare de cuptor in care ai turnat o cana cu apa.
  • Dupa 20 minute de copt la 180 grade, scoate tava cu apa din cuptor si lasa tarta sa mai stea inca 40 minute la 180 grade.
  • Cand suprafata umpluturii e aurie, iar ouale si smantana nu mai sunt lichide, tarta e gata!
My title page contents