Alimente cu mucegai. Ce se întâmplă dacă le consumi?

Ce se întâmplă când consumi alimente cu mucegai? Mucegaiul din alimente se găsește adesea pe carne, fructe și brânză, dar poate afecta și produsele de patiserie și legumele. De obicei, se dezvoltă la temperaturi cuprinse între 15 și 30 de grade Celsius, dar uneori se găsește și în produsele păstrate la frigider. Să vedem la ce să fim atenți și ce se întâmplă dacă mâncăm alimente cu mucegai pe ele.

Mucegaiurile și drojdiile aparțin regnului Ciuperci, și au fost întotdeauna folosite în industria alimentară pentru prepararea unor produse alimentare. Este suficient să ne amintim că datorită prelucrării drojdiei, astăzi ne putem bucura de pâine, vin și bere, sau să aducem la masă brânzeturi delicioase precum gorgonzola sau Roquefortul franțuzesc.

De asemenea, să nu uităm că penicilina, antibioticul care de-a lungul deceniilor a făcut posibilă vindecarea multor boli care au fost cândva fatale este făcută tot din mucegai!

Acestea sunt cazurile „prietenoase” și utile, inofensive pentru sănătatea noastră. În altele, însă, prezența mucegaiului pe alimente este potențial periculoasă și din acest motiv trebuie să acordăm atenție alimentelor pe care le consumăm.

Cum se dezvoltă mucegaiul?

Majoritatea mucegaiurilor se dezvoltă între 15 și 30° Celsius, cu un interval optim între 20 și 25° C, în prezența unui nivel de umiditate mai mare de 65% și favorizarea alimentelor deosebit de bogate în apă și proteine, cu un pH între 4 și 8.

Prin urmare, nu ar trebui să pară ciudat să găsești mucegai chiar și pe alimentele proaspete, depozitate în frigider. De fapt, prezența mucegaiului nu înseamnă întotdeauna că acel aliment a expirat. Pur și simplu, mucegaiul a găsit terenul potrivit pentru supraviețuirea și proliferarea sa.

Ce se întâmplă dacă mănânci mucegai? Iată care sunt consecințele și ce trebuie să faci:

În primul rând, este bine să iei în considerare faptul că, în majoritatea cazurilor, o mică porție de mucegai pe alimente nu ar trebui să provoace daune, cu excepția persoanelor alergice. Așadar, dacă ai mâncat accidental mucegai, nu ai de ce să te îngrijorezi! În schimb, dacă persiști cu acest obicei, atunci, da, îți face rău. În general, să ții cont că, alimentele umede, cum ar fi fructele, sosurile și brânzeturile, nu trebuie consumate dacă sunt mucegăite, nici măcar prin eliminarea părții respective. Acest lucru este valabil și pentru produse de patiserie. Pe de altă parte, alimentele mai compacte, cum ar fi morcovii, brânzeturile tari, cârnații condimentați, pot fi consumate, fără nicio problemă, prin eliminarea părții mucegăite.

Alimente care nu trebuie consumate dacă sunt contaminate cu mucegai:

  • Lapte;
  • Brânzeturi proaspete moi (de exemplu, mozzarella sau ricotta);
  • Iaurt;
  • Paste, pâine, cereale și derivate;
  • Sosuri;
  • Sucuri de legume;
  • Carne crudă și gătită;
  • Pește crud și gătit;
  • Fructe și legume apoase (de exemplu, piersici, căpșuni, citrice, roșii);
  • Arahide și alte nuci;
  • Sucuri de fructe.

Alimente care pot fi consumate (după eliminarea părții cu mucegai):

  • Brânzeturi îmbătrânite și tari;
  • Cârnați;
  • Legume întregi (de exemplu morcovi, dovlecei, varză și broccoli);
  • Dulcețuri și marmelade (acordă atenție celor cu conținut redus sau fără conținut de zahăr!).

Luând în considerare cele de mai sus, alimentele precum pâinea și alți derivați din cereale, inclusiv pastele, în special fructele apoase, legumele, iaurtul, laptele, brânzeturile proaspete și mai moi, sosurile, dar și carnea crudă sau gătită, trebuie aruncate cu totul.

Brânzeturile mai îmbătrânite și, prin urmare, brânzeturile tari și compacte, precum și carnea sau gemurile îndulcite (datorită conținutului lor de zahăr se formează mai puțin mucegai) pot fi consumate după eliminarea zonelor contaminate. Cu condiția, desigur, ca acesta să fie doar un eveniment ocazional, și nu să devină o obișnuință.

Cu toate acestea, în general, este recomandabil să eviți mucegaiul roz sau portocaliu, care este încărcat cu toxine și, de asemenea, poate deteriora centrii nervoși.

Cum să previi formarea mucegaiului în frigider și pe alimente?

În acest sens, putem adopta strategii care să ne ajute să reducem riscurile și să prevenim apariția acestora.

Cum să cureți frigiderul, să îndepărtezi umezeala și să previi mucegaiul?

În primul rând, în interiorul frigiderului este esențial să se evite formarea condensului și creșterea temperaturii. Prin urmare, nu trebuie să pui niciodată mâncare fierbinte, ci trebuie să aștepți să se răcească mai întâi. Un alt aspect necesar este controlul atent al garniturilor de cauciuc, și spălarea lor periodică pentru a le dezinfecta.

Pentru a evita formarea mucegaiului în interior și pentru a preveni mirosurile neplăcute, interiorul frigiderului trebuie curățat temeinic și regulat. Cel puțin o dată pe lună, trecând pe suprafețe o soluție preparată cu apă și oțet în părți egale (sau cu suc de lămâie sau cu bicarbonat de sodiu). Pentru a reduce umiditatea, pe de altă parte, poți pune un vas plin cu bicarbonat în frigider, pe care să-l înlocuiești periodic.

Așadar, o igienă adecvată a frigiderului va ajuta mult la prevenirea mucegaiului pe alimente. În plus, există pe piață diverse produse naturale concepute special în acest scop, cum ar deodorante sub formă de plicuri pentru frigidere, care absorb mirosurile neplăcute și umiditatea în exces. Cu toate acestea, trebuie acordată atenție ingredientelor incluse în acest tip de produse. Este întotdeauna mai bine să alegi produse 100% naturale. Cu atât mai mult în acest caz, pentru a evita contaminarea alimentelor.

Cum să împiedici alimentele din frigider să mucegăiască?

După uscarea atentă a suprafeței, așază fructele și legumele proaspete în pungi speciale de hârtie care absorb mai bine umezeala, având grijă să le schimbi frecvent. În timp ce brânzeturile și resturile de mâncare atât crudă cât și gătită trebuie păstrate întotdeauna separate una de cealaltă și depozitate în recipiente bine închise, preferabil, ermetice. O altă soluție validă este ambalarea în vid a alimentelor, pentru a le păstra mult timp și a preveni formarea mucegaiului.

În cazul pâinii, aceasta trebuie păstrată uscată și nu fierbinte, într-un loc întunecat și la temperatura camerei, într-o pungă care nu reține umezeala sau într-un recipient. Sau într-un coș de pâine, preferabil dacă este făcut din lemn, lut sau metal. De asemenea, poți porționa pâinea și o poți păstra la congelator. Mai întâi înfășurată bine într-o folie, pentru a împiedica intrarea aerului, apoi într-o folie de aluminiu, și în cele din urmă într-o pungă pentru congelator.

 

My title page contents