Astenia de toamnă și alimentația. Ce să mănânci pentru a preveni și combate astenia de toamnă

Astenia de toamnă și alimentația

Astenia de toamnă și alimentația sunt într-o strânsă legătură. Ce să mănânci pentru a preveni și combate astenia de toamnă și a fi într-o dispoziție bună? Sfârșitul verii, terminarea vacanței și reluarea activităților în ritm intens, pot reprezenta un efort destul de mare pentru organism, atât fizic, cât și psihic. În plus, temperaturile scad, ziua se micșorează, iar starea noastră suferă unele modificări. Suntem tentați să devenim mai melancolici, să zâmbim mai puțin.

Odată cu schimbările anotimpului, se instalează oboseală fizică și mentală, apar dificultăți de concentrare, o senzație puternică de slăbiciune și, de cele mai multe ori, în timpul zilei, nu îți dorești altceva, decât să dormi.

Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale așa-numitei astenii de schimbare a sezonului. Adică oboseala clasică de toamnă care afectează multe persoane.

Astenia de toamnă și alimentația. Ce să faci?

La fel ca în cazul fiecărei schimbări de anotimp, și în acest caz simptomele sunt tranzitorii și dispar într-un timp scurt. Cu timpul, corpul se va adapta noilor condiții climatice. Cu toate acestea, putem lua unele măsuri pentru a ne simți confortabil.

  • Primul remediu pentru combaterea oboselii de toamnă este să dormi la timp seara. Oprește televizorul, lasă telefonul deoparte și încearcă să mergi la culcare mereu la aceeași oră. Poate te ajută și unele ceaiuri de plante relaxante sau de mușețel. Chiar și trezirea dimineața devreme te poate ajuta să obții energia potrivită pentru a face față mai bine diferitelor sarcini zilnice.
  • De asemenea, poți profita de zilele însorite, pentru a petrece ceva timp în aer liber, poate chiar făcând o activitate fizică. Procedând astfel, limitezi șocul biologic cauzat de scăderea orelor de lumină, menții metabolismul activ și eviți insomnia. În plus, te eliberezi de stresul acumulat.
  • Nu neglija alimentația și nu abuza de cafea! Evită alimentele rafinate, zaharurile și grăsimile saturate. Alege-le, în schimb, pe cele hrănitoare, dar ușoare și sănătoase. Și nu uita să iei o gustare ușoară la jumătatea dimineții și la jumătatea după-amiezii.

Astenia de toamnă și alimentația. Așadar, ce să mănânci pentru a preveni și combate astenia de toamnă. Iată 9 alimente care te vor ajuta:

Să descoperim câteva alimente care ne pot oferi energie și ne pot ajuta să ameliorăm senzația de oboseală psiho-fizică (astenia) care poate apărea la sosirea toamnei:

1. Fructe uscate (în special nuci și migdale)

Atenție: Nu din abundență, dar o mână de nuci, migdale, alune sau nuci de pin, acasă sau la birou, sunt suficiente pentru a da energie corpului nostru. Acestea sunt alimente bogate în fier, potasiu, fosfor, zinc și magneziu. Acesta din urmă, un panaceu nu numai pentru oboseală, ci și pentru combaterea anxietății, depresiei și schimbărilor de dispoziție. O mână de nuci are un efect energizant asupra corpului și creierului datorită prezenței acizilor grași omega 3. Migdalele (conțin magneziu) sunt, de asemenea, aliați excelenți, mai ales dacă o stare de depresie este asociată cu stresul și oboseala. Nucile și migdalele sunt o gustare perfectă la jumătatea dimineții sau la jumătatea după-amiezii.

2. Fructe

Cele mai bune în această perioadă sunt cele care sunt bogate în vitamina C, o substanță care ajută la combaterea stresului și susține sistemul imunitar. Cu condiția să fie consumate între mese. Poți opta pentru struguri, kiwi și portocale. Chiar și rodia (bogată în antioxidanți, minerale și apă), bananele, merele, perele și kaki sunt minunate pentru a face față oboselii ce rezultă din schimbarea anotimpului.

3. Legume

În această perioadă găsim legume cu frunze verzi, precum varză și spanac, care sunt bogate în vitamine și ne ajută să ne apărăm de afecțiunile sezoniere. Pot fi consumate la fiecare masă atât fierte, cât și crude.

Dovleac și semințe de dovleac: Nu numai delicios, ci și excelent pentru furnizarea de energie datorită mineralelor precum calciu, sodiu, potasiu, fier și magneziu pe care le conține. Dovleacul este unul dintre cele mai prețioase alimente din sezonul de toamnă. În special, deoarece conține vitamina C, antioxidanți și betacaroten. Nu numai pulpa acestuia, ci și semințele sunt o sursă prețioasă de săruri minerale și energie, ideale pentru o gustare rapidă, pentru prepararea salatelor și a garniturilor cu legume de sezon. O mână de semințe de dovleac ar trebui să fie incluse în fiecare zi în dietă. Perfecte pentru a da energie și pentru a ajuta la alungarea asteniei și a apatiei datorită conținutului ridicat de acizi grași și zinc.

Chiar și ardeii, datorită vitaminei C, ne oferă energie, atunci când organismul dă semnale reduse.

Același lucru este valabil și pentru morcovi, care sunt o sursă valoroasă de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre și apă. De asemenea, reprezintă un supliment natural care protejează împotriva stresului oxidativ la care organismul este supus continuu în timpul activității.

4. Ciocolată neagră

Excelentă pentru combaterea oboselii, este una dintre cele mai bogate surse alimentare de magneziu. Dar ai grijă să nu exagerezi! Cacaua este una dintre cele mai bogate surse de magneziu și este un energizant ideal pentru sezonul de toamnă. Ai grijă să alegi ciocolată cu 75-80% cacao. Deși e mai amară, este mai bogată în proprietăți.

5. Pește

Vitamina D este un antidepresiv natural excelent, întărește oasele și restabilește vitalitatea. Peștele este cea mai bună sursă din care să-ți iei vitamina D. Somonul, macroul, tonul și peștele-spadă conțin cea mai mare cantitate de vitamina C.

6. Castane

castanele sunt unul dintre alimentele de toamnă prin excelență, gustoase și sărate. Sunt o sursă de săruri minerale, iar 100 de grame sunt suficiente pentru a-ți lua doza necesară de fosfor, calciu, fier și potasiu. Au o valoare energetică ridicată, ajută sistemul imunitar și, datorită conținutului de fibre, ajută bunăstarea intestinală.

7. Ovăz

Această cereală este cu siguranță una dintre cele mai complete, datorită conținutului ridicat de fibre și proteinelor prezente într-o cantitate echitabilă. De asemenea, conține vitamina B1, deosebit de utilă împotriva oboselii și stresului și oferă și avantajul de a te sătura, astfel încât să eviți să mănânci în exces în timpul zilei. Poți consuma ovăz la micul dejun, alături de fructe sau iaurt, dar și la prânz sau cină, îmbogățit cu câteva legume.

8. Pâine integrală și paste

Carbohidrații complecși (cu cereale integrale) oferă energia corectă, fără a afecta prea mult nivelul zahărului din sânge, deoarece furnizează hrană organismului nostru, dar cu eliberare lentă. În schimb, trebuie evitate zaharurile și carbohidrații rafinați. La micul dejun poți consuma o felie de pâine integrală cu gem (de preferat, fără zahăr). În timp ce la prânz poți opta pentru paste.

9. Struguri

Strugurii, dar și kiwi și toate celelalte alimente bogate în vitamina C, ajută la conferirea unui nou sprint minții și corpului. Vitamina C ajută la reducerea nivelului de cortizol, hormonul responsabil de stres și lipsa energiei și stimulează sistemul imunitar să funcționeze la cel mai bun nivel, ceea ce este foarte important mai ales în perioadele de schimbare a anotimpurilor, când suntem mai predispuși la răceli. Strugurii, ca și restul fructelor, ar trebui să fie consumați întotdeauna pe stomacul gol, pentru a-i împiedica să fermenteze sau să creeze balonare abdominală.

 

 

 

 

My title page contents