Bune practici pentru sănătatea bucală

Bune practici pentru sănătatea bucală – Așa cum știi deja, prevenția este esențială pentru sănătatea bucală, iar unele bune practici pot ajuta la prevenirea apariției problemelor, patologiilor și afecțiunilor deranjante cum ar fi durerea, inflamarea, dificultățile de mestecat, sângerarea și, în cazurile severe, slăbirea și căderea dinților.

O rutină bună implică spălarea dinților după fiecare masă (sau cel puțin de două ori pe zi), cu mai multă atenție acordată seara, înainte de culcare. De asemenea, este fundamental timpul dedicat igienei, care trebuie să fie de cel puțin 2 minute.

Bine, bine, vei spune: Igienă, igienă și iar igienă! Da, dar nu exagera. Ca în orice situație, nici în acest caz, a exagera nu e tocmai cel mai potrivit mod de a acționa. „Trebuie evitat spălatul pe dinți compulsiv, deoarece e aproape la fel de nociv ca și lipsa spălatului pe dinți. În plus, produce leziuni!”, avertizează dr. Lorelei Nassar, implantolog cu o vastă experiență.

Prin adoptarea unor bune practici de igienă bucală, vei contribui la susținerea unei bune sănătăți orale. Astăzi, multe persoane se confruntă cu sensibilitate dentară, fără să cunoască că unul dintre motive poate fi exact lipsa sau o igienă dentară precară.

Ce este mai exact sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară este o senzație percepută ca neplăcută, sau puțin plăcută, la nivelul dentar, în general la zona de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina, la nivelul gingiei. Survine, în general, la schimbări de temperatură/alimente, băuturi ingerate, dar poate apărea chiar și la contactul cu apa rece, aciditate sau aer rece inhalat pe gură.

Mai exact: „ Coroana dentară e acoperită de smalț, care o protejează de schimbările de temperatură și PH din alimentație. Rădăcina dentară însă, implantată în oasele maxilare și acestea învelite de mucoasă/gingie, nu beneficiază de această protecție. Pentru că nu are nevoie, iar zona lor de întâlnire, numită colet sau gâtul dintelui, e și mai fragilă. De aceea, în cazul bolii parodontale (parodontoza), sau chiar într-o simplă inflamație gingivală, când coletul dintelui e dezvelit de gingie, simțim acele frisoane mici și dureroase la o simplă gură de înghețată, un ceai fierbinte sau chiar la o simplă atingere.”, punctează specialistul.

Așadar, sensibilitatea dentară apare în situații în care gingia e inflamată. „Fie dacă sunt acumulări de tartru și placă bacteriană (în ultimul an nu s-a făcut un control periodic și igienizare la cabinetul stomatologic), fie la femei în timpul ciclului menstrual sau al sarcinii (perioade în care schimbările hormonale au un impact negativ direct asupra sănătății gingivale). Deseori apar sângerări gingivale în aceste perioade, ce se remit spontan după terminarea lor.”, adaugă dr. Nassar. Totodată, în mod paradoxal, mai poate surveni sensibilitatea dentară și „în cazul practicării unui periaj dentar incorect și intempestiv, pentru că deși poate părea că periind mai zdravăn, curățăm dinții mai bine, nicidecum nu este așa! Avem doar impresia că dinții noștri sunt mai curați, însă, de fapt, lezăm și gingia, dar și acea zonă a gâtului dintelui, care, așa cum am amintit, este foarte vulnerabilă.”, atenționează dr. implantolog Lorelei Nassar.

Așadar, care sunt acele bune practici pentru sănătatea bucală?

Tehnica corectă de periaj – Înainte de toate, așa cum aminteam mai sus, cu adevărat important este ca periajul să fie realizat cu o tehnică corectă. „Deseori, medicii din clinică îi roagă pe pacienți să își aducă periuța de acasă, și îi ajută cu explicații concrete: ce e bine și ce nu e bine în obiceiurile de igienă pe care le au.”, aflăm de la medicul stomatolog.

Ața dentară – Un ajutor zilnic, la fel de importantă ca și periajul! E ușor de folosit și în deplasare, pur și simplu poți lua o cutiuță cu ață oriunde mergi. Până ajungi la ora periajului, poți face o igienă sumară a danturii, cu ață dentară și o bună clătire cu apă.

Mare atenție: cu vârsta, spațiile interdentare se măresc, deci ața dentară își are un loc important în igiena zilnică.

Dușul bucal – La mare căutare acum, dușul bucal ajută la curățirea sub lucrările pe implant, în cazul celor obișnuite, dar și în zonele mai greu accesibile pentru periuță. E extraordinar de eficient! Atenție totuși: „NU ÎNLOCUIEȘTE PERIAJUL!  Periuța de dinți e sfântă, și nu poate fi substituită de nimic!”, atrage un semnal specialistul clinicii, dr. Lorelei Nassar.

Apa de gură – Mare atenție! Trebuie folosite ape de gură recunoscute ca având proprietăți de curățire clară a cavității orale, cele medicamentoase, nu cele cosmetice. Atenție la compoziție, cele care conțin clorhexidină sunt cele mai indicate. O apă de gură care într-adevăr omoară microbii

Pe lângă practicile recomandate mai sus, putem adăuga și câteva remedii naturale:

Bicarbonat de sodiu și sare – De fapt, bicarbonatul este unul dintre cele mai eficiente remedii de albire aplicate acasă. Util în special pentru albirea dinților galbeni. Este important însă, să-l folosești cu precauție și să-ți clătești gura foarte bine. În caz contrar, din cauza efectului său abraziv poate face smalțul aspru dacă este utilizat prea frecvent. Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu și o linguriță de sare. Astfel, vei obține o pastă de dinți pe care o poți folosi o dată pe lună, pentru a evita deteriorarea smalțului dinților. Sarea grosieră, pe lângă curățarea temeinică a dinților, poate fi folosită pentru a face gargară: dizolvă o lingură de sare într-un pahar cu apă, și fă gargară în fiecare seară, după spălarea dinților.

Bicarbonat și lămâie: Bicarbonatul este foarte eficient ca albitor de dinți chiar și atunci când este amestecat cu lămâie. Combină o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și o jumătate de linguriță de suc de lămâie și aplică amestecul pe dinți cu un deget sau cu o periuță de dinți, într-un mod blând. Lasă să acționeze câteva minute și apoi clătește bine. Poți utiliza acest amestec o dată pe săptămână.

În concluzie, tratamentul sensibilității dentare e foarte simplu: un periaj dentar corect cu periuțe moi și paste de dinți speciale pentru sensibilitate dentară. Alternativ se pot aplica local, la cabinetul stomatologic, geluri pentru desensibilizare, sau terapii cu laser, etc.

Desigur, pe lângă toate bunele practici menționate, igienizarea la un interval de 6 luni și controlul periodic la stomatolog sunt cel mai sigur mijloc de a împiedica apariția sensibilității dentare. Astfel, eviți suferința, economisești timp și, de ce nu, bani!

Tu cum stai cu igiena orală? Vino la un consult la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!

My title page contents