Ce afecțiuni respiratorii pot fi tratate la salină și de la ce vârstă?

Ce afecțiuni respiratorii pot fi tratate la salină și de la ce vârstă?

Ce afecțiuni respiratorii pot fi tratate la salină și de la ce vârstă? De ce se îmbolnăvesc copiii mai des în sezonul rece? Cu siguranță ți-ai pus și tu la un moment dat această întrebare. Și nu a fost greu să găsești răspunsul. Odată cu reluarea școlii și scăderea temperaturilor, de fapt, posibilitatea ca cei mici să se îmbolnăvească de gripă sau să contracteze o viroză respiratorie crește exponențial.

În plus, trebuie menționat faptul că, dintre toate bolile sezoniere, doar 10% sunt de origine bacteriană, restul sunt virale, iar virușii supraviețuiesc mai ușor la frig. Dar, răspândirea afecțiunilor sezoniere este facilitată și de șederea mai mare a oamenilor în locuri închise, care în sezonul rece sunt mai aglomerate și mai puțin ventilate decât de obicei, făcând aerul mai uscat și apărarea imunitară mai puțin eficientă. Prin urmare, toamna și iarna sunt anotimpurile în care este mai ușor să ne îmbolnăvim cu toții, nu doar copiii. Totuși, raceala este o afecțiune comună, în special în rândul copiilor.

Frigul este periculos pentru sănătatea ta?

Frigul în sine nu este rău pentru sănătate: mai degrabă schimbările bruște de temperatură și încălzirea artificială ne amenință apărarea imunitară. Așa cum am menționat mai sus, aerul uscat al încăperilor încălzite usucă mucoasele, compromițându-le capacitatea de a produce mucus, ca mai apoi să usuce stratul de mucus care căptușește în mod normal tractul nostru respirator. În plus, trecerea de la mediile încălzite la frigul din exterior poate scădea și mai mult eficiența membranelor mucoase. Agenții patogeni precum bacteriile și virușii, sunt astfel capabili să pătrundă adânc în tractul respirator și pot provoca chiar daune grave.

„Organismul copilului mic, pe cale de a-și fortifica imunitatea, este ținta predilectă a afecțiunilor respiratorii. La care se adaugă mediul poluat în care trăim cei mai mulți dintre noi, supraaglomerarea din colectivități (creșe, grădinițe) și ritmul vieții de zi cu zi, care îi obligă pe mulți părinți să-și ducă copiii bolnavi în colectivitate. Și așa, infecțiile și inflamațiile respiratorii se țin lanț.”, explică dr. balneolog Suzana Pretorian de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Ce soluții avem la îndemână pentru a întări imunitatea copiilor?

Aerosoli și apă sărată, inamici de temut pentru cele mai răspândite afecțiuni respiratorii

       Copiii sunt expuși la un număr alarmant de afecțiuni respiratorii: rinofaringite, sinuzite, traheobronșite, viroze respiratorii, pneumonii, alergii respiratorii (rinită alergică, astm bronșic, predispoziție pentru astm), bronșită cronică, fibroză pulmonară, dificultăți respiratorii provocate de traumatisme toracice (fracturi costale, fractură de claviculă etc.) sau de deformări ale toracelui (scolioze, cifoze, torace înfundat etc). Sună îngrijorător, nu-i așa? Totuși, e bine să știi că toate aceste boli pot fi tratate la salină și cu ajutorul curelor cu apă sărată hiperconcentrată.

De la ce vârstă poate fi urmat tratamentul și cât durează?

O metodă excelentă de tratament este salinoterapia. Începând de la vârsta de un an (cu condiția să fie excluse anumite contraindicații), orice copil poate fi dus la salină. Durata expunerii la aerosolii salini este individualizată în funcție de vârstă, constituție și gravitatea bolii.”, punctează medicul balneolog.

În principiu, durata de expunere este între 1 și 4 ore, astfel:

  • 1 oră pentru copiii de peste 1 an
  • 2 ore pentru copiii cu vârsta de la 2 ani în sus
  • 3 ore pentru copiii cu vârsta între 3 și 5 ani
  • 4 ore pentru copiii cu vârsta între 6 și 8 ani

Atenție însă: „În cazul în care există afecțiuni de altă natură (de exemplu operații pe cord în antecedente, deformații ale toracelui), este necesar sfatul medicului specialist înaintea expunerii la aerosolii salini.”, atenționează specialistul Ensana.

Ce se întâmplă cu alergiile? În acest caz ajută apa sărată și aerosolii?

Da. Curele antialergice în salină se adresează atât alergiilor respiratorii, cât și infecțiilor respiratorii repetate, inclusiv (și mai ales) la copii. Aceste cure de una sau două săptămâni includ aerosoli și inhalații cu apa sărată, masaj medical, gimnastică respiratorie și de readaptare la efort, oxigenoterapie forte, și, la nevoie, electroterapie și împachetări cu nămol (în caz de asociere a unor afecțiuni ale cutiei toracice)”, mai explică medicul.

Foarte important, de asemenea: lăsarea copiilor să se joace în aer liber devine o armă excelentă pentru combaterea bolilor sezoniere și nu numai. În plus, timpul petrecut afară, sub razele soarelui de toamnă-iarna ajută la stocarea vitaminei D, care este prețioasă pentru întărirea sistemului imunitar și, în consecință, pentru apărarea împotriva bolilor. Practicarea activității fizice, jocul, săriturile și alergarea, îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile motorii și coordonarea, contribuie la întărirea oaselor și a mușchilor, în timp ce greutatea este ținută sub control, deoarece prin astfel de activități se ard mai multe calorii decât în ​​după-amiezele petrecute acasă.

Sănătatea este lucrul cel mai de preț. Ai grijă de ea!

La Sovata găsești soluții și recomandări pentru nevoile tale și ale copilului tău.

https://www.ensanahotels.com/ro

 

My title page contents