Cele mai bune 5 fructe pentru copii. Nu le ocoli!

Știi care sunt cele mai bune 5 fructe pentru copii? Sunt prezente în dieta copilului tău? Să descoperim împreună cele mai recomandate fructe pentru copii, capabile să le ofere toți nutrienții necesari dezvoltării și să le satisfacă gustul.

Pentru a avea și a menține o dietă sănătoasă pentru copiii tăi, aceștia trebuie să consume tot felul de alimente și nutrienți. De aceea, pentru a putea stabili o rutină alimentară corectă, trebuie să cunoaștem care sunt cele mai potrivite fructe pentru bebeluși pentru dezvoltarea lor. Acestea sunt alimente fundamentale și indispensabile, având în vedere marea lor contribuție în vitamine, fibre și alte componente.

De ce sunt fructele atât de importante? Pentru că acestea ajută la prevenirea bolilor.

Vitamine, fibre, antioxidanți, minerale…, fructele și legumele sunt esențiale în alimentația copiilor pentru că, printre alte avantaje, „ajută la reducerea riscului de apariție a diferitelor boli precum obezitatea, bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer, etc.”, conform specialiștilor.

Astfel că, pornind de la toate aceste motive, medicii pediatri îi sfătuiesc pe părinți să includă fructe în fiecare zi la fiecare masă, sau ca desert, la prânz. În acest sens, este esențial să-i insufli copilului obiceiuri alimentare bune încă din primele luni de viață.

Descoperă cele mai bune 5 fructe pentru copii! Tipuri de fructe potrivite copiilor, în funcție de vârstă

La început, în perioada de dezvoltare, primele fructe permise bebelușilor sunt mărul, para și banana. Mai târziu, poți adăuga și alte soiuri precum prune, cireșe (evident, fără sâmburi), struguri (fără semințe sau coajă), kiwi și ananas. De la vârsta de 12 luni, copilul tău va putea consuma și piersici, caise, portocale, mandarine, pepene galben, pepene verde, mango si papaya. Apoi, odată cu dezvoltarea incisivilor, vei putea să incluzi în dieta bebelușului o varietate mai mare de fructe, precum și mai multe legume și cereale.

În plus, pe lângă toate proprietățile pe care le au fructele, acestea sunt alimente care favorizează hidratarea corpului (aproape 90% din compoziția lor este lichidă). Motiv pentru care sunt foarte recomandate, mai ales vara. Acestea aduc organsimului un aport mare de vitamine și minerale, și garantează cantitatea potrivită de carbohidrați simpli și fibre vegetale.

Un plus de energie!

În plus, fructele conțin zahăr ușor de asimilat și care, în același timp, oferă multă energie, de care copiii au mare nevoie, întrucât consumă mult în timpul zilei. La rândul lor, fructele fac posibilă limitarea consumului altor alimente mai puțin sănătoase, precum în cazul dulciurilor, al produselor de patiserie sau al făinurilor. Toate acestea grație aromei lor gustoase și senzației naturale de sațietate pe care o creează.

Care sunt cele mai bune 5 fructe fructe pentru copii. Pe ce te pozți baza în hrănirea bebelușilor?

Deși bebelușii pot mânca tot felul de fructe, începând din primul an de viață, există unele soiuri care sunt mai recomandate decât altele. Iată care sunt acestea:

1. Măr

Mărul este fructul pentru copii prin excelență, deoarece este primul care i se poate oferi (sub formă de piure sau ras). În plus, acest fruct este complet din punct de vedere nutrițional. Oferă fibre, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, vitamine și carbohidrați. Mărul este foarte revigorant și hidratant: acesta este compus din 85% apă. De asemenea, este ușor de digerat (mai ales fără coajă) și conține zaharuri naturale, sănătoase.

2. Banană

Banana este bogată în potasiu, acid folic și vitamina C. Controlează retenția de lichide și permite calciului să se fixeze mai bine în oase.

3. Pară

Proprietățile acestui fruct sunt asemănătoare cu cele ale mărului. Iar gustul său dulce și textura apoasă sunt foarte apreciate de copii. De asemenea, para conține o doză bună de fibre și vitamine, reduce problemele de stomac și poate fi combinată cu alte fructe în deserturi sau preparate pentru copii. Din acest motiv poate fi considerată unul dintre cele mai versatile fructe pentru copii.

4. Căpșuni

Pentru unii copii, căpșunile sunt puțin acre, așa că nu le plac întotdeauna. Cu toate acestea, atunci când gustă acest fruct sub forma unui desert bun, de obicei le place. Căpșuna este foarte hrănitoare, deoarece oferă vitamine, potasiu, fier, fosfor și calciu.

Evită să-i oferi copilului căpșune cu zahăr. Învață-l cu gustul natural! În schimb, pentru a le îmbunătăți aroma, este de preferat să stropești căpșunile cu suc de portocale, de exemplu.

Atenție! Verifică dacă copilul este alergic la acest fruct și nu i-l oferi dacă acesta prezintă reacții alergice.

5. Piersică

Piersica este unul dintre cele mai delicioase fructe pentru bebeluși. De exemplu, piersica îi ajută pe copii să-și elibereze intestinele, atunci când sunt constipați și reduce orice tulburare digestivă. Acest fruct oferă vitamine, fier, magneziu, potasiu și calciu.

Acum că ai descoperit care sunt cele mai bune fructe pentru copii, învață să le prepari în cel mai bun mod. Dintre numeroasele variante, este recomandat să-i oferi copilului salate de fructe, sucuri de fructe de casă (păstrand pulpa) sau chiar o înghețată preparată în casă. Poți adăuga fructe la iaurtul preferat al copilului sau poți face un jeleu natural. În zilele caniculare, oferă-i pur și simplu un fruct proaspăt, spălat bine în prealabil cu apă proaspătă.

My title page contents