Cireșe: proprietăți, sfaturi și… câte cireșe să mănânci pe zi? Cireșele sunt acele fructe dulci și iubite, tipice sezonului de primăvară-vară. Conțin numeroase substanțe care conferă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante importante.
Există două soiuri diferite de cireșe: primul soi produce fructe mai dulci, cu numeroase proprietăți nutriționale, care pot lua diferite culori de la alb, la roșu și până la negru. A doua specie produce fructe mai acide, care sunt utilizate pentru prepararea de gemuri, sucuri sau lichioruri.
În general, cireșele se coc între mai și iunie și sunt utilizate pentru producția de dulciuri, compoturi, înghețată, băuturi, lichioruri sau pur și simplu consumate ca atare.
Proprietățile cireșelor
Fructele sunt toate bune pentru tine și în fiecare fruct există proprietăți benefice pentru corpul tău. Nici cireșele nu sunt o excepție: acestea sunt bogate în vitaminele C și A. Mai conțin, de asemenea, acid folic, calciu, magneziu și potasiu. Cireșele sunt purificatoare și diuretice și ajută la prevenirea îmbătrânirii celulare.
Cireșe: câteva sfaturi pentru utilizare
Cireșele sunt fructe foarte perisabile, care trebuie consumate proaspete cât mai mult posibil. Mai exact, în termen de 7-14 zile de la recoltare, dacă sunt păstrate la temperaturi adecvate. Cum să recunoști cireșele proaspete? Vei observa că cireșele care sunt mai puțin proaspete sunt mai moi la atingere, își pot schimba atât culoarea, cât și aroma și pot fi chiar mucegăite.
Sfatul este să consumi cireșe proaspete și naturale numai în perioada anului asociată cu maturarea lor (în lunile mai, iunie și primele zile ale lunii iulie). Cele mai bune momente pentru a le consuma sunt la micul dejun sau ca o gustare. De preferat ca acestea să fie consumate la distanță de mesele principale, mai ales dacă acestea sunt bogate în carbohidrați.
Câte cireșe să mănânci pe zi?
Pentru a garanta toate beneficiile acestor fructe, este suficient să mănânci una sau două porții pe zi, atunci când sunt în sezon. O porție de cireșe înseamnă 150 de grame sau, într-un mod mai practic, 15-20 de fructe. În ceea ce privește sucul de cireșe, poți bea și un pahar pe zi (aproximativ 200-250ml), pur sau diluat în apă, pentru a beneficia de substanțele nutritive valoroase prezente în aceste fructe.
Așadar, câte cireșe să mănânci pe zi? O mână, aproximativ douăzeci sunt suficiente, fără a exagera, deoarece sunt ușor laxative. Nu arunca niciodată sâmburii și codițele! Sâmburii, spălați și lăsați să se usuce, pot fi folosiți pentru a umple mici săculeți. Încălziți, aceștia pot fi folosiți pentru a calma crampele abdominale ușoare. Codițele, pe de altă parte, se folosesc pentru a face ceaiuri din plante extrem de eficiente în caz de probleme renale.
În concluzie: nu ocoli aceste fructe minunate, cireșele!