Nutritionistul Serban Damian recomanda 5 portii zilnice de fructe si legume pentru copii

5 portii zilnice

Nutritionistul Serban Damian sublineaza importanta fructelor si legumelor in menul unui copil sanatos. Mai exact, el ne indeamna sa includem 5 portii zilnice de fructe si legume.

 

Fiecare mama isi doreste binele copilului ei. Il vrea sanatos si plin de energie. Si care sa fie sursa vitalitatii oare? Cum o aducem in viata copiilor din dotare? Nutritionistul Serban Damian raspunde:

Cate portii de legume si fructe in fiecare zi?

„Aportul de legume si fructe este absolut necesar in alimentatia unui copil, deoarece acestea reprezinta o sursa esentiala de vitamine si minerale. Cantitatea care trebuie consumata de copii variaza in functie de varsta, dar si de alti factori, precum activitatea fizica. In principiu, un copil scolar ar trebui sa consume 5 portii de fructe si legume pe zi. Mai exact aproximativ 400-500 g. Fructele si legumele trebuie sa fie diversificate. Una dintre cele 5 portii poate fi inlocuita cu un pahar de suc sau mousse 100% natural. Insa, daca vorbim despre un copil care depune efort fizic si practica sport cu regularitate, acesta ar avea nevoi nutritionale mai mari. De aici nevoia de un aport zilnic mai mare de fructe si legume.

Sucurile de fructe proaspete sunt indicate dimineata?

„Sucurile de fructe si legume, dar si cele obtinute din dintr-un mix de fructe si legume, pot si consumate atat dimineata, cat si intre mese sub forma unei gustari sanatoase. Intre mes, recomand consumul de mousse-uri deoarece acestea au un continut bogat de fibre. Ele pastreaza aproape in totalitate beneficiile nutritionale ale fructelor si legumelor din care acestea au fost produse. Un avantaj in plus: nu necesita folosirea aditivilor alimentari. Aici, este esential sa amintesc informatiile conform carora legislatia Uniunii Europene interzice adaugarea de conservanti, coloranti in sucurile 100% naturale. Tot asa, nu e permisa adaugarea altor arome decat cele obtinute din fructele si legumele din care au fost produse.”

Fructele se consuma ca o gustare separata?

Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respectam pentru a putea beneficia de toti nutrientii continuti in fructe. La fel de bine, ordinea ne poate ajuta sa evitam eventuale problemele digestive. Nu toate fructele suporta acelasi regim, deoarece depinde de sensibilitatea fiecarui organism. Exista niste timpi de digestie diferiti. Fructele pot fi consumate fie inainte de masa sau ca o gustare separata. Tot asa, trebuie asteptata o perioada de timp de minim 45 de minute dupa o masa principala pentru a le putea consuma.

 

 

Acest interviu face parte din campania de informare si educare finantata de Uniunea Europeana despre beneficiile consumului de legume si fructe “Mousse si suc 100% – aici sunt vitaminele istete”.

My title page contents