De ce sunt copiii neascultatori?

De ce sunt copiii neascultatori? Ei bine, de ce? Poate ca nu stiu altfel cum sa ne comunice ce au pe suflet. Poate ca au nevoie de indrumare emoțională, ne spune Laura Markham.

 

E important sa FIM acolo langa copiii nostri. Sa ii spijinim. Atunci când îi îndrumăm pe parte emoțională, le dezvoltăm inteligența emoțională. Pe de alta parte, când încercăm să îi controlăm dramatic, le pierdem respectul, dar și compasiunea pe care o avem pentru el.

Cu sau fara pedepse?

Tu ce crezi? Funcționează pedepsele? Sunt eficiente? Doar dacă le aplicăm de fiecare dată. Și, doar daca, e mai grea in intensitate de fiecare dată. Asta daca vrem ca pedepsele să funcționeze pe termen lung.

Dar oare vrem?

Atunci când pedepsim, descoperim o alta lume. Atunci cand ii pedepsim pe copiii care lovesc, îi învățăm să se opreasca, pentru ca acest gest ii afecteaza pe ei. Ii modifica interior chiar pe ei. Si nu musai să nu mai lovească pentru că asta îl va durea pe celălalt.

De ce sunt copiii neascultători?

  1. Le este teamă, se simt răniți, neputincioși sau frustrați
  2. Doresc ceva și nu le pasă că părintele spune NU, pentru că sunt deconectați de acesta.
  3. Mai au de învățat, iar cortexul lor frontal este încă în dezvoltare.

Singurul mod prin care putem influența comportamentul copiilor este prin descoperirea nevoilor care provoacă acel comportament.

Un părinte blând stabilește limite

Un părinte blând stabilește limite, dar o face cu înțelegere și blândețe. Cu empatie. Si copiii învață astfel despre autocontrol și au o relație bună cu părinții lor.

De ce autocontrol?

Autocontrol. Autodisciplina. Aceasta este esențială pentru atingerea obiectivelor proprii. Pentru o viata lina. Daca nu stii cum pot copiii sa își dezvoltă autodisciplina, ia aminte.

  • Prin limitele impuse de parinti

  • Copilul coopereaza, pentru ca asa alege, desi nu agreeaza limita.

  • Copilul renunta la ceva ce isi doreste pentru altceva ce isi doreste mai mult – relatia cu parintele. AUTODISCIPLINA.

  • Copilul isi consolideaza autodisciplina de fiecare daca cand copilul alege sa respecte o limita.

My title page contents