O cantitate bună de fier în sarcină este foarte importantă pentru mamă și făt. Nutriția în timpul sarcinii este foarte importantă pentru mamă și copil. Deci, ce alimente sunt recomandate pentru a suplimenta fierul pentru femeile însărcinate? Care sunt cele mai bune surse de fier pentru femeile gravide?
Știai că, în timpul sarcinii, mamele au nevoie de două ori mai mult fier decât înainte de sarcină? Aceasta deoarece, organismul viitoarei mame trebuie să folosească fier pentru a produce mai mult sânge pentru copilul tău. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre femeile gravide nu primesc niciodată o cantitate suficientă din acest mineral important.
Consumul de alimente bogate în fier și administrarea suplimentară de fier, atunci când este recomandat de medic, poate ajuta la controlul nivelului de fier. Deficitul de fier poate pune copilul în pericol pentru afecțiuni dificil de tratat, cum ar fi anemia.
Beneficiile fierului în timpul sarcinii
Corpul tău folosește fier pentru a produce mai mult sânge (hemoglobina) pentru tine și copilul tău in timpul sarcinii. Fierul ajută, de asemenea, la transferul oxigenului din plămâni în restul corpului mamei și al fătului.
Conform clinicii Mayo, obținerea unei cantități suficiente de fier poate preveni un număr insuficient de celule roșii din sânge, care pot face mamele însărcinate să se simtă obosite, cunoscută sub numele de anemie cu deficit de fier. În plus, anemia poate determina o naștere prematură. În plus, unele studii arată o legătură între deficitul matern de fier și depresia postpartum.
Fier în sarcină. De cât fier au nevoie femeile însărcinate?
Femeile gravide vor avea nevoie de cel puțin 27 miligrame (mg) de fier pe zi în timpul sarcinii.
În timpul alăptării, este necesar să iei cel puțin 9 mg de fier pe zi dacă vârsta ta este peste 19 ani. Pentru mamele foarte tinere, cu vârsta de 18 ani și mai mici și care alăptează, 10 mg de fier pe zi sunt suficiente.
Prea mult fier poate crește riscul de a dezvolta diabet gestațional sau stres oxidativ, un dezechilibru în organism despre care se crede că joacă un rol în infertilitate, preeclampsie și avort spontan. De asemenea, legat boli de inimă și hipertensiune arterială. Pentru cele mai bune rezultate, ia suplimente de fier în timpul sarcinii, conform indicațiilor medicului.
Ce alimente ajută la suplimentarea eficientă a fierului pentru femeile însărcinate?
În plus față de administrarea medicamentelor, în timpul sarcinii se recomandă, de asemenea, consumul de alimente bogate în fier.
Puteți găsi fier în carne, păsări de curte și alimente vegetale, precum și suplimente. Există două tipuri de fier, fier hem și fier non-hem:
Alimente care conțin fier hem
Fierul hem se găsește în carnea de vită, curcan, pui, porc și pește. Acest fier este absorbit de organism mai bine decât altele, de aceea se recomandă consumul de alimente bogate în fier hem:
- Carne slabă de vită: 3,2 mg;
- Mușchi de vită: 3 mg;
- Ficat de vită: 5,2 mg;
- Pui: 1,1 mg;
- Ficat de pui: 11 mg;
- Carne de curcan: 1,4 mg;
- File de porc: 1,2 mg;
- Ton în conservă: 1,3 mg.
Alimente fără fier hem
Fierul non-hem se găsește în plante, leguminoase și cereale (ex. fasolea, nucile, tofu, cerealele integrale) și alimentele bogate în fier:
- Fulgi de ovăz instant (supliment de fier): 10 mg;
- O ceașcă de cereale: 24 mg;
- O cană de linte fiartă: 6,6 mg;
- 1/4 cană lapte de soia: 8,8 mg;
- O cană de fasole Lima fiartă: 4,5 mg;
- O cană de fasole neagră fiartă: 3,6 mg;
- Semințe de dovleac prăjite: 4,2 mg;
- O jumătate de ceașcă de legume fierte: 3,2 mg;
- O jumătate de cană de tofu: 3,4 mg;
- Ceașcă de suc de fructe: 3 mg;
- O lingură de melasă: 3,5 mg;
- O ceașcă de struguri copți: 0,75 mg;
- O felie de pâine albă sau integrală: 5,7 mg.
Mai sus sunt alimentele care furnizează fier în timpul sarcinii. Cu toate acestea, dacă femeia gravidă urmează o dietă vegetariană sau o dietă, va fi dificil să absoarbă suficient fier. Deci, atenție la preferințele alimentare pentru a-ți putea urmări aportul de fier.
Fier în sarcină: Sfaturi pentru a obține suficient fier în timpul sarcinii
Iată câteva modalități simple de a obține suficient fier în dieta zilnică a mamelor însărcinate:
- Evită să bei cafea în timpul meselor. Produsele de cafeină care conțin fenol interferează adesea cu absorbția fierului;
- Mănâncă mai multe alimente bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, broccoli și căpșunile, deoarece vitamina C crește absorbția fierului de până la 6 ori;
- Redu consumul de alimente precum fasolea, cerealele integrale, alimentele din soia și legumele, deoarece conțin substanțe care împiedică absorbția fierului. Cu toate acestea, aceste alimente pot fi combinate cu alimente fortificate cu fier, cum ar fi carnea, peștele;
- Calciul interferează cu absorbția fierului. Urmează recomandarea medicului!
- Integrează carnea de vită și spanacul în dieta zilnică.