Laptele de bivoliță este bun pentru sănătate. Iată de ce să-l consumi!

Laptele de bivoliță este bun pentru sănătate. Iată de ce să-l consumi!

Laptele de bivoliță este al doilea cel mai consumat tip de lapte după cel de vacă. Ca și acesta din urmă, laptele de bivoliță are o valoare nutritivă ridicată și este folosit pentru a prepara produse lactate, cum ar fi untul, iaurtul, brânza și înghețata.

Laptele de bivoliță este un lapte bogat în calorii în comparație cu laptele de vacă; 100 de grame de lapte de bivoliță conțin aproximativ 114 Kcal.

Proprietățile laptelui de bivoliță: vitamine și antioxidanți

Multe proprietăți ale laptelui de bivoliță sunt, de asemenea, determinate de prezența vitaminelor; printre acestea trebuie menționate vitaminele B (B1, B2, B6) care joacă o funcție foarte importantă, deoarece acestea sunt responsabile pentru metabolismul carbohidraților și aminoacizilor. Printre acestea, cea mai importantă este cu siguranță riboflavina, care joacă un rol în protejarea membranelor mucoase ale corpului.

Apoi, există vitamina E, o vitamină foarte importantă, deoarece contracarează radicalii liberi care cauzează îmbătrânirea prematură. De asemenea, în componența acestui tip de lapte este vitamina D, responsabilă de mineralizarea oaselor, absorbția calciului și protecția sistemului nervos și imunitar.

Mai mult calciu și săruri minerale

De asemenea, laptele de bivoliță abundă în săruri minerale și calciu. De fapt, conținutul și echilibrul mai bun între fosfați și calciu în comparație cu sodiul și potasiul, îl fac ideal și pentru hrănirea copiilor mici; atâta timp cât nu au existat manifestări de intoleranță la lactoză în general.

Prezența sărurilor minerale precum calciul, fosforul și sodiul este foarte importantă; acestea sunt substanțele care reglează reacții chimice foarte importante în corpul nostru, în raport cu sistemul cardiac și nervos. Ele ajută, de asemenea, procesul de calcifiere osoasă, prin reglarea procentului de aciditate în țesuturi.

Cât colesterol conține laptele de bivoliță?

Pe lângă un conținut mai mare de calciu, acest tip de lapte are, de asemenea, o cantitate mai mică de acizi grași saturați; inclusiv colesterol, doar 0,65 mg/g față de 3,14 mg/g cât are laptele de vacă. Cu toate acestea, deși participă la producția de vitamina D, este important ca în dieta noastră să nu fie depășite 300 mg de colesterol pe zi. De aceea, brânzeturile proaspete preparate din lapte de bivoliță sunt recomandate în dietele cu conținut scăzut de colesterol.

În plus, produsele lactate proaspete preparate din lapte de bivoliță, cum ar fi mozzarella și ricotta, care conțin mai multă apă și lactoză, au o concentrație mai mică de grăsimi saturate decât produsele lactate din lapte de bivoliță condimentate, cum ar fi brânza provolone. Prin urmare, laptele de bivoliță poate fi considerat un lapte fără lactoză și colesterol.

Un alt aspect: laptele provenit de la bivoliță conține lactoză în procente foarte mici. Din acest motiv este mult mai digerabil decât laptele de vacă. Cu toate acestea, nu este recomandat celor care suferă de intoleranțe alimentare grave.

Dacă o persoană bea 300 ml de lapte integral pe zi, asimilează aproximativ 10 g de grăsime din acesta. Cel semi-degresat oferă 5 g, în timp ce în cazul celui total degresat, grăsimile devin aproape zero. Caloriile merg de la puțin sub 200 (lapte integral) la puțin peste 130 (lapte semidegresat), la aproximativ 90 (lapte total degresat).

În ceea ce privește colesterolul, laptele integral conține 11 mg la 100 g de produs, laptele semidegresat 7 mg, laptele degresat 2. Chiar dacă o persoană ar consuma 300 ml de lapte integral în fiecare zi, ați lua doar 10% din aportul zilnic maxim recomandat pentru colesterol (care este de 300 mg).

Prin urmare, laptele nu este un aliment „periculos” în ceea ce privește conținutul de colesterol.

Beneficiile consumului de lapte de bivoliță

Studiile sugerează că laptele de bivoliță poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, printre care:

Poate sprijini sănătatea oaselor

Laptele de bivoliță oferă cantități mari de calciu, un mineral necesar pentru dezvoltarea oaselor. Este, de asemenea, o sursă de peptide derivate din cazeină care pot promova sănătatea oaselor și pot reduce riscul de osteoporoză; o boală caracterizată prin slăbirea oaselor și risc crescut de fracturi. Cazeina este una dintre principalele proteine găsite în lapte, cuprinzând aproximativ 89% din conținutul total de proteine din laptele de bivoliță.

În urma unor studii pe șobolani s-a constatat că anumite peptide derivate din cazeină pot crește densitatea și rezistența osoasă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe de cercetări pentru a verifica aceste efecte la om.

Contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii

Beta-lactoglobulina și potasiul din laptele de bivoliță pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Beta-lactoglobulina este o proteină primară din zer și o sursă importantă de compuși bioactivi asociați cu beneficiile pentru sănătate.

Un studiu efectuat pe eprubetă a constatat că beta-lactoglobulina din laptele provenit de la bivolițe inhibă enzima de conversie a angiotensinei; o enzimă care crește tensiunea arterială prin constricția vaselor de sânge, reducând astfel nivelul tensiunii arteriale.

În plus, potasiul este un mineral cheie implicat în controlul tensiunii arteriale; laptele de bivoliță are un conținut ridicat de potasiu, oferind 9% din valoarea zilnică (244 ml).

În concluzie:

  • Laptele de vacă este compus din 87% apă, în timp ce proporția din laptele de bivoliță este de 81%.
  • Laptele de bivoliță conține de 3 ori mai multă grăsime decât laptele de vacă.
  • Laptele de bivoliță costă de trei ori mai mult decât laptele de vacă.

 

My title page contents