Lasagna cu dovlecei și vinete este o lasagna vegetarienă foarte gustoasă, potrivită în special în lunile de vară, în locul clasicei lasagne cu sos de carne. Dacă nu ești vegetarian poți îmbogăți această rețetă adăugând o parte de proteină animală, cum ar fi speck, prosciutto cotto sau chiar cârnați (și mai buni!).
Dacă nu îți place sosul bechamel, îl puteți înlocui cu ricotta, brânză moale sau scamorza.
Lasagna cu dovlecei și vinete
Porții: 4 persoane
Preparare: 30 de minute
Coacere: 25 de minute
Bucătărie: italiană
Ai nevoie de:
250 g paste cu ou (foi de lasagna)
300 g de vinete
300 g dovlecei
300 g morcovi
100 g parmezan ras
100 g sos bechamel gata preparat
250 g mozzarella
ulei de masline extravirgin, după gust
sare, după gust
piper la nevoie
Pregătești lasagna de dovlecei și vinete așa:
Spală și taie dovleceii în felii. Procedezî la fel cu morcovii. Apoi ia vinetele, spală-le și taie-le în felii pe lungime.
Când ai terminat, ia toate legumele tăiate și așază-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Unge-le cu puțin ulei de măsline, adaugă sare după gust și apoi pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°, pentru aproximativ zece minute. Alternativ, le poți coace pe o placă de piatră și le poți condimenta cu sare și ulei.
Într-o oală mare pui apă la fiert, în care ai adăugat sare. Adaugă și o lingură de ulei, apoi scufundă foile de lasagna proaspete pentru cateva minute. Doar câteva minute pentru a le înmuia. Apoi se vor scurge și se vor pune la uscat pe o cârpă. Procesul de gătit se va termina în cuptor,
Iei un vas care poate fi introdus la cuptor și, pe fundul acestuia, formezi un strat de bechamel. Apoi acoperi stratul de sos cu foile de paste, atât cât e necesar pentru a acoperi tot spațiul.
Apoi pune peste paste un strat dintr-un amestec de vinete, dovlecei și morcovi. Acoperă cu sos bechamel, puțină mozzarella tăiată cubulețe și presară cu generozitate parmezan.
Acoperă cu un alt strat de paste și continuă ca mai înainte, până se epuizează toate ingredientele. Termini lasagna cu un strat de legume, parmezan și mozzarella.
Coci lasagna în cuptorul static preîncălzit la 180° pentru aproximativ 25 de minute. Apoi setezi funcția de grill a cuptorului în ultimele 5 minute de gătire, pentru a forma o crustă crocantă pe stratul superior al lasagnei.
Aceasta este varianta de lasagna cu sos alb, dar poți încerca și varianta roșie, folosind roșii în loc de sos bechamel.