
Mămăligă cu cârnați și ciuperci – Confortul toamnei într-o farfurie. O masă cu mămăligă, cârnați și ciuperci înseamnă mai mult decât gust. Mămăliga cu cârnați și ciuperci adună în farfurie gustul autentic, căldura unei mese împărțite și bucuria lucrurilor simple.
Pentru a prepara mămăligă, cârnați și ciuperci, recomandarea e să folosești cel puțin câteva tipuri diferite de ciuperci, în funcție de sezon sau disponibilitate. Poți folosi și ciuperci porcini uscate, dar nu uita să le rehidratezi înainte de gătit.
Mămăligă cu cârnați și ciuperci
Porții: 4-5
Pregătire: 20 minute
Gătire: 1 oră
Ai nevoie de:
250 g făină de porumb
4 cârnați (aprox. 400 g)
400 g de ciuperci mixte
70 g unt
1 cățel de usturoi
3 – 4 crenguțe de pătrunjel
1 dl vin alb sec
o lingură de oțet alb
sare
piper
Pregătești mămăligă cu cârnați și ciuperci așa:
1. Pentru a prepara acest fel de mâncare, începi cu pregătirea mămăligii, după rețeta clasică. În apa adusă în punctul de fierbere, adaugi un praf mic de sare și un cub de unt. Apoi adaugi în ploaie făina de porumb și o amesteci constant cu telul, pentru a evita formarea de cocoloașe. După ce ai adăugat toată făina, înlocuiești telul cu o spatulă sau cu o lingură de lemn și continui cu gătitul, amestecând foarte des. Gătirea mămăligii va dura 45 până la 60 de minute, în funcție de făina de porumb.
2. În timp ce mămăliga se gătește, cureți ciupercile. Pe cele care au fost proaspăt culese le îndepărtezi pământul ușor cu o pensulă, apoi le scufunzi într-un vas de apă și le scurgi bine.
3. Continui apoi cu cele albe: le fierbi timp de 15 minute în apă cu o lingură de oțet alb. Acest pas va face tulpinile mai moi. Apoi le scurgi și le dai deoparte.
4. Când au mai rămas aproximativ 20 de minute până când e gata mămăliga, începi să sotezi ciupercile. Rumenești rapid usturoiul în unt și adaugi ciupercile tăiate în bucăți mici.
5. Odată ce ciupercile s-au rumenit (aproximativ 10 minute la foc mare) adaugi cârnații, după ce le-ai îndepărtat membrana) și stingi totul cu vin alb. Lași cârnații să se prăjească bine, apoi, în ultimele 5 minute de gătit adaugi ciupercile.
6. Mai lași câteva minute pe foc să se gătească totul și potrivești gustul de sare. Când mămăliga este gata, pregătești platoul format din mămăligă, cârnați și ciuperci.
7. Servești preparatul fierbinte, garnisit cu pătrunjel proaspăt tocat și piper proaspăt măcinat, după gust.
Sugestie: În loc de cârnați poți folosi carne de iepure pentru un preparat cu gust aparte.







