Menta, o plantă cu multe beneficii și proprietăți

Menta, o plantă cu multe beneficii și proprietăți, de care trebuie să afli neapărat. Proprietățile mentei sunt date de cantitatea mare de componente bogate în ingrediente active: mentol, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, fibre, proteine, cupru, mangan, sodiu, vitamine din grupa B, A, C, polifenoli, flavonoide și aminoacizi.

Proprietățile mentei sunt:

  • energizante;
  • tonice;
  • revigorante;
  • antiinflamatoare;
  • antiseptice.

Luată sub formă de ceai de plante sau folosind uleiul său esențial, menta poate fi utilă pentru a face față unui număr mare de probleme legate de sănătatea noastră.

Să începem prin a spune că se folosesc frunzele și vârfurile înflorite de mentă. Dintre care se cunosc următorii constituenți: rășini, taninuri, flavonoide, substanțe amare și uleiuri esențiale (de la 30% la 90% mentol, terpene și mentofuran).

Menta: Să vedem care sunt principalele beneficii ale utilizării mentei:

1. Digestiv: dezumflă burta și ameliorează durerile de stomac și intestine

Menta este un excelent digestiv! Pentru a facilita digestia poți consuma frunze proaspete de mentă, de exemplu în salate, sau poți bea un ceai fierbinte din plante imediat după mese. De asemenea, poți lua ulei esențial de mentă (niciodată pur, ci adăugând 1 sau 2 picături la o linguriță de miere, sau ulei vegetal).

Menta are și proprietăți carminative. Adică facilitează eliminarea gazelor din stomac și intestine și previne formarea acestora. În plus, menta are proprietăți antispastice, așa că ceaiul fierbinte din plante, sau uleiul esențial (diluat întotdeauna cu o linguriță de miere sau ulei vegetal), este foarte util pentru ameliorarea durerilor de stomac și a colitei. Menta are și proprietati antiseptice, utile în caz de infecții intestinale și diaree.

2. Tonic pentru minte: crește claritatea și concentrarea

Parfumul mentei are capacitatea de a stimula sistemul nervos, îmbunătățind concentrarea. Pentru a te bucura pe deplin de proprietățile tonice și stimulatoare ale mentei, încearcă să bei ceai de mentă. Cel mai bun moment este dimineața sau după-amiaza devreme. Ai grijă, totuși, să nu bei ceai de mentă prea concentrat după-amiaza târziu sau seara. Te-ar putea împiedica să dormi. La concentrații mici, în schimb, menta nu pune probleme, dimpotrivă are un efect aproape relaxant.

De asemenea, poți profita de acțiunea stimulativă a mentei prin simțul mirosului. Miroși doar parfumul intens al plantei proaspete. Sau, în absența plantei, poți oricând să folosești uleiul ei esențial.

Inhalarea uleiului esențial se poate face în 2 moduri:

Inhalatii umede: în acest caz este vorba de vaporizarea uleiului esential din cameră prin vaporii de apă. Poti face acest lucru printr-un difuzor special (mai bine electric si eventual cu ultrasunete), sau adăugând câteva picături direct în rezervorul de apă atașat caloriferului.

Inhalatii uscate: în acest caz este vorba de a impregna o batistă cu 2-3 picături de ulei esențial de mentă și de a o respira din când în când în timpul zilei. Ai grijă însă să nu ții batista prea aproape de nas, deoarece fiind foarte puternic, poate irita mucoasele.

3. Excelent pentru migrene

Menta este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru vindecarea durerilor de cap. Pentru asta te ajută să bei un ceai fierbinte din plante, dar remediul prin excelență este, fără îndoială, uleiul esențial cu mentă.

În acest caz, 1 sau 2 picături de ulei esențial de mentă se diluează într-o linguriță de ulei vegetal (de măsline, floarea soarelui, ulei de migdale…) și se întinde pe frunte până la absorbția completă.

Efectul de calmare a durerii este garantat!

4. Analgezic: util în caz de vânătăi, dureri musculare și articulare

Aplicat pe piele, uleiul esențial de mentă exercită un fel de acțiune anestezizantă în urma senzației de frig. Aceasta apare ca urmare a acțiunii pe care o joacă mentolul asupra nervilor termici ai pielii, care de fapt reduce sensibilitatea nervului senzorial, obținându-se astfel o reducere a durerii.

Această acțiune este perfectă ca remediu de urgență pentru durerile severe cauzate de traumatisme (vânătăi, entorse etc.), reumatism, crize de gută. De asemenea, în caz de dureri de spate, sciatică, dureri de genunchi și în general pentru toate durerile în muşchi şi articulaţii.

Atenție! Uleiul esențial de mentă poate fi iritant pentru piele. De aceea trebuie întotdeauna diluat în creme sau uleiuri vegetale (maxim 2-3 picături de ulei esențial într-o linguriță de ulei vegetal). Mai mult, abuzul acestuia poate duce la senzații puternice de frig care, la rândul lor, pot duce la hipotermie. De aceea, trebuie folosit ocazional și doar pe suprafețe mici.

5. Tonic si protector al ficatului

Menta, datorită proprietăților sale coleretice și colagoge, acționează și asupra ficatului, crescând producția și secreția de bilă. Astfel este îmbunătățită digestia alimentelor și, în special, a grăsimilor, îmbunătățind în consecință și regularitatea intestinală.

În plus, uleiul esențial conținut de mentă este un excelent hepatoproector. Adică este capabil să protejeze integritatea membranei plasmatice a celulelor hepatice, îmbunătățind capacitatea de reparare și regenerare a ficatului.

6. Util împotriva tusei, răcelilor și bronșitei

De asemenea, menta are bune proprietăți antiseptice și expectorante, utile în inflamațiile mucoaselor bronșice (bronșită) și în caz de răceală, tuse și tuse convulsivă.

 

 

My title page contents