O bautura fierbinte pentru zile toride

Zilele calduroase ne fac sa cautam racoarea in toate formele ei. Iar o bautura rece pare sa fie cea mai la indemana varianta de a pune vara in stand-by pentru cateva momente. Exista studii care demonstreaza contrariul. In anumite circumstante un lichid cald, este mai eficient in a ne racori.

 

Ollie Jay, cercetator la University of Ottawa’s School of Human Kinetics, a realizat un studiu care a demonstrat ca o bautura calda ne poate ajuta sa ne racorim, dar numai in anumite conditii. Cum functioneaza? Atunci cand ingerezi o bautura calda, de fapt obtii o crestere disproportionata a cantitatii de transpiratie. Bautura are o temperatura mai mare decat cea a corpului, deci organismul primeste un aport suplimentar de caldura, iar nivelul transpiratiei creste ceva mai mult decat este nevoie pentru compensare.

Cheia acestui proces o reprezinta nivelul de transpiratie. Cu toate ca aceasta nu este foarte placuta, corpul o stimuleaza dintr-un motiv foarte bun. Cand transpiratia se evapora, organismul se raceste. O cantitate mai mare de sudoare înseamna mai multa racoare pentru corp. Astfel se contracareaza cantitatea de caldura relativ mica, pe care o aduce o bautara incalzita la nivelul intregului organism. Procesul functioneaza numai in anumite circumstante – o zi fierbinte si uscata, in care nu porti haine care sa impiedice evaporarea transpiratiei.

Dr. Christopher Gordon , un expert in termoreglare umana la Universitatea din Sydney, sustine ca, desi simtim cum ne incalzim in timpul consumul de bauturi fierbinti, odata ce procesul de transpiratie este declansat, incepem sa ne racorim.  Glandele sudoripare sunt distribuite in numar mai mare in zona capului, mainilor si regiunii de jos a picioarelor. Pe masura ce transpiram, simtim cum ne racorim pe masura ce observam schimbarea temperaturii la nivelul fetei. Procesul de transpiratie este vital pentru corpul uman, deoarece atunci cand nu transpiram intr-un mediu calduros, temperatura corpului creste si sunt suficiente cateva grade in plus pentru a ne pune sanatatea in pericol.

In aceasta vara, alege sa bei din cand in cand si un ceai cald dar si sa mananci ceva picant. Obisnuinta este sa alegem alimentele reci intr-o zi torida, insa trebuie sa stim ca prea multe alimente si bauturi foarte reci, pot provoca vasoconstrictie, iar efectul sa fie invers – ne va fi mai cald. Acestea ne dau o senzatie de racoare pe moment. Cantitatea pe care o ingeram este mica raportat la greutatea corpului iar efectul dispare repede.

 

 

 

 

My title page contents