Salvati Copiii, alaturi de clientii Libris, doneaza echipamente vitale in valoare de 105.000 de Euro Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures

Peste 100.000 de clienti ai librariei online Libris au donat pentru Salvati Copiii in cadrul proiectului de strangere de fonduri in beneficiul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures. Suma stransa in urma donatiilor a fost utilizata integral de catre Salvati Copiii pentru achizitia unui aparat de ventilatie Maquet Servo-U si a unui monitor Spectrum M4, in valoare de 105.000 de Euro.

 

In Romania se nasc anual 1.000 de nou-nascuti cu malformatii congenitale cardiovasculare care, conform opiniei specialistilor, trebuie operati in primul an de viata. Aproximativ 10% dintre acesti pacienti reprezinta urgente care trebuie tratate chirurgical in perioada neonatala. Din estimarile medicilor, in Romania se efectueaza anual aproximativ 450 de interventii cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Targu Mures. Incepand cu anul 2005, au fost operati aici peste 3.600 de copii, dintre care peste 500 de nou-nascuti in urgenta.

Numarul mare de interventii chirurgicale dificile realizate la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures – cele mai multe din tara – a determinat Organizatia Salvati Copiii, alaturi de Libris, sa se implice in dotarea Centrului cu aparatura medicala performanta de prima necesitate.

 

„Clinica de la Targu Mures este un pilon fundamental in ceea ce priveste patologia cardiaca a  nou-nascutilor. Aici ajung nou-nascuti din intreaga tara, care au nevoie de interventie medicala prompta. Am lucrat cu medicii – o echipa formidabila, care s-a dezvoltat de la an la an – pentru a putea aduce in clinica de chirurgie cardiaca aparatura medicala de care ei au nevoie, pentru a-i ingriji pe cei mai vulnerabili, nou-nascutii cu malformatii cardiace. Performantele de la Targu Mures sunt remarcabile si dotarea acestei clinici reprezinta o prioritate vitala pentru Romania. Mizam pe parteneriatul cu medicii, pentru a-i salva pe micutii nostri luptatori”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

 

„Aparatele de ventilatie fac parte din categoria echipamentelor esentiale, care sustin functii vitale intr-o reanimare. Date fiind varsta si patologia pacientilor din sectie, era nevoie de un aparat de ventilatie performant care sa asigure un tratament cat mai adecvat si, pe cat posibil, lipsit de efecte secundare sau complicatii. Prin precizia lui (< 2 ml per respiratie) si prin posibilitatile sale de tratament, acest aparat ne permite sa ingrijim optim pacienti foarte fragili, cum sunt nou-nascutii la care, dupa interventia chirurgicala trebuie lasat toracele deschis cateva zile”, a explicat prof. dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures.

 

Dotare realizata cu sprijinul clientilor librariei online Libris

Dotarea de la Targu Mures este cea de-a noua realizata in cadrul parteneriatului dintre Libris si Salvati Copiii.

Clientii librariei online au optiunea sa adauge in cosul de cumparaturi o suma la alegere, directionata integral catre Salvati Copiii. In cei patru ani de la initierea parteneriatului Salvati Copiii – Libris, clientii librariei au donat in total 320.000 de Euro, donatia medie crescand de la  3,14 lei la 4,72 lei.

„O societate preocupata de sanatatea fizica si emotionala a membrilor sai este o societate preocupata de viitor. Faptul ca 100.000 de clienti Libris au reusit, in 10 luni de zile, sa stranga suma de 105.000 de Euro pentru a ajuta la aceasta dotare este impresionant. Acesti oameni interesati de lectura, atenti la ceea ce se intampla in jurul lor si constienti ca schimbarea o sustine fiecare dintre noi, putin cate putin, ne fac sa privim cu incredere spre viitor. Le multumim pentru ca s-au raliat demersului nostru si al Salvati Copiii si pentru ca impreuna am reusit sa achizitionam echipamente care, la propriu, salveaza vieti“, a declarat Virgil Onita, Director General Libris.

Sectia de Anestezie si terapie intensiva a Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures si cea de neonatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures actioneaza complementar in tratarea afectiunilor cardiace complexe. Astfel, multi bebelusi nascuti la Targu Mures sau in alt centru din tara sunt diagnosticati, tratati si urmariti preoperator in Sectia de neonatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, urmand a fi transferati pentru operatie si terapie postoperatorie la Sectia ATI a Institutului. Diagnosticul prenatal, tot mai eficient in ultima vreme, determina tot mai multe mame sa decida sa nasca la Targu Mures, pentru a putea oferi copilului lor ingrijirea optima, imediat dupa nastere.

 

Solidaritatea – solutia pe termen lung pentru investitia in viata

Prin solidaritatea persoanelor fizice si a companiilor, care au utilizat mecanismele de donatie online, prin sms, direct debit, 2% din impozitul pe venit, 20% din impozitul pe profit, Salvati Copiii poate sustine in continuare activitatea medicilor de la Targu Mures si va dona, de asemenea, echipamente performante Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures – Sectia neonatologie. Aici vor ajunge un aparat de ventilatie non-invaziva, un ventilator si un bilirubinometru, in valoare de 44.900 de Euro.

Totodata, organizatia face o investitie pentru salvarea nou-nascutilor de la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures – sectia neonatologie, donand o masa radianta in valoare de 10.500 de Euro.

Anterior, a mai fost donata celor doua sectii aparatura performanta in valoare de 154.000 de Euro.

„Avem prematuri cu patologii complexe, pentru care orice minut de intarziere in interventie poate fi fatal. O sectie dotata cu tot ceea ce este necesar este una in care medicii pot garanta cea mai buna ingrijire si recuperare a micutilor care se nasc inainte de termen”, a spus conf. Dr. Manuela Cucerea, sef Sectie Neonatologie Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. 

 

„Ingrijirea copiilor nou-nascuti bolnavi este un privilegiu, dar este in acelasi timp un proces care necesita un bun management al problemelor financiare. In ultimii trei ani, colaborarea Sectiei noastre cu Organizatia Salvati Copiii a facut posibila oferirea de ingrijiri medicale speciale pentru copiii nou-nascuti bolnavi, dar si pentru screening malformativ al pacientilor nou-nascuti asimptomatici”, a spus Dr. Laura Suciu, sef Sectie Neonatologie Spitalul Clinic Judetean Targu Mures.

 Organizatia Salvati Copiii va continua sa atraga atentia asupra efortului pe care il depun medicii in salvarea a mii de vieti in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, unde mai este nevoie, potrivit solicitarilor medicilor, de un sistem de radiologie digital, al carui pret estimativ este de 175.000 de Euro.

In prezent, radiografiile in terapie intensiva se fac prin metoda „clasica”, pe film. Un sistem de imagistica digitala ar permite: o expunere mult redusa la radiatii, obtinerea mult mai rapida (practic instant) a imaginilor, o calitate mult imbunatatita a imaginilor, stocarea pe termen lung (importanta, de vreme ce acesti copii sufera multiple internari si interventii).

Salvati Copiii Romania a identificat, de-a lungul celor sapte ani de campanie pentru reducerea mortalitatii infantile, mecanisme de finantare care sa acopere componenta de interventie, pentru ca salvarea vietilor copiilor nascuti prematur este o urgenta.

 

Viata prematurilor depinde de investitia in maternitati: 3,5% din impozitul pe venit – in cazul persoanelor fizice, respectiv 20% din impozitul pe profit – in cazul companiilor.

 

Pana la 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declaratia Unica, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, la administratia financiara de care apartine cu domiciliul. Totodata, companiile care platesc impozit pe profit  pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microintreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularul 230 si Declaratia Unica se pot descarca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, iar mai multe informatii despre sponsorizarea din partea companiilor / microintreprinderilor se pot afla de la mara.niculescu@salvaticopiii.ro.

 

Fiecare dintre noi este parte a schimbarii in bine, iar atunci cand gesturile bune vin impreuna, rezultatul e o societate mai buna pentru toti. Eu sunt extrem de recunoscatoare Organizatiei Salvati Copiii Romania, pentru ca m-a invatat sa ajut, sa ma implic in cauza copiilor nascuti prematur. De aceea este foarte important sa ne implicam in redirectionarea impozitului pe venit pentru ca fiecare gest conteaza, iar companiile pot sustine cauza noastra informand angajatii despre aceasta posibilitate”, a precizat Amalia Nastase, Ambasador al Campaniei de Reducere a Mortalitatii Infantile Salvati Copiii.

 

__________________________

 

Despre Clinica de chirurgie cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures

Din 1996, la Targu Mures  exista o sectie de cardiologie pediatrica – singura din tara, pana astazi. De trei ani a fost demarat si un program de cardiologie interventionala prin care se pot face corectii ale unor afectiuni cardiace fara interventie chirurgicala, inclusiv in urgenta. Acesta este singurul centru din tara care ofera diagnostic si tratament de specialitate, inclusiv urgente neonatale si unde exista garda permanenta pe toate specialitatile, acoperita de medici specializati in aceasta patologie. In anul 2013 au fost efectuate 320 de operatii, in 2014 au fost efectuate 293 de operatii, in 2015 au fost efectuate 323 de operatii, in 2016 au fost efectuate 317 operatii, iar in 2017 au fost efectuate 283 de operatii.

Aproximativ 20% din pacientii tratati in sectia de cardiologie pediatrica sunt nou-nascuti (au mai putin de o luna), din care majoritatea reprezinta urgente medicale si peste 60% au varsta sub un an (din care o majoritate reprezinta, de asemenea, urgente medicale). Din 2004 a fost infiintat un Compartiment de Anestezie si terapie intensiva pediatrica si neonatala, dedicate exclusiv ingrijirii copiilor cu malformatii cardiace. Acest compartiment cuprinde 11 paturi de terapie intensiva si doua sali de operatii. Centrul de la Targu Mures activeaza in regim 24/7, inclusiv pentru urgente.

 

Despre Libris

Fondat in 2009, Libris este o afacere 100% romaneasca si cea mai mare librarie online din Romania. Peste 120.000 de titluri de carte stau la dispozitia cititorilor pe Libris.ro, alaturi de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme si cadouri.

Din decembrie 2014, Libris s-a alaturat Organizatiei Salvati Copiii in proiectul de reducere a mortalitatii infantile din Romania. Ne-au fost alaturi pana acum, din 2014, de cand am pornit acest parteneriat cu Salvati Copiii, peste 350.000 de clienti, donatiile insumand 320.000 de Euro. Donatii au fost facute la: Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ”Sfanta Maria” din Iasi, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie ”Dr. Ioan Aurel Sbarcea” din Brasov, Spitalul Clinic Judetean de Copii din Brasov, Maternitatea Polizu din Bucuresti,  Spitalul Judetean de Urgenta din Alba Iulia  si Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures.

Despre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Sectia Clinica de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures este Centru Regional (de excelenta) pentru ingrijiri perinatale incepand cu anul 2004. De asemenea, sectia a fost centru pilot in cadrul programului guvernamental romano-elvetian RoNeoNat, ceea ce a implicat ingrijirea nou-nascutilor cu risc, in special a prematurilor cu varsta gestationala sub 32 de saptamani din regiunea arondata si majoritatea nou-nascutilor cu malformatii de cord critice din Romania pentru ingrijiri preoperatorii. Sectia de Neonatologie are un numar de 65 de paturi, din care 10 in Compartimentul de Terapie Intensiva si 15 in Compartimentul Prematuri. In anul 2018 au fost 2.100 de nasteri, dintre care 250 prematuri, 300 de cazuri in terapie intensiva si 49 de nou-nascuti cu malformatii congenitale cardiace severe.

Despre Spitalul Clinic Judetean Targu Mures

Sectia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judetean Mures are un numar de 35 de paturi de nou-nascuti, dintre care 5 paturi sunt de Terapie Intensiva Neonatala si 30 de paturi sunt in saloanele mama-copil nou-nascut, respectiv saloanele Rooming In. In anul 2018 si pana in februarie 2019, au fost internati in Sectie 1.643 de copii nou-nascuti, dintre care 89 prematuri.

Despre Salvati Copiii

Este o organizatie neguvernamentala, asociatie de utilitate publica, non-profit, democratica, neafiliata politic sau religios, care militeaza activ pentru protectia drepturilor copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si cu legislatia Romaniei.

Salvati Copiii Romania si-a asumat din 2010 o contributie importanta pentru reducerea mortalitatii infantile in Romania printr-un program amplu, la nivel national, desfasurat prin mai multe componente care vizeaza, deopotriva, dotarea maternitatilor cu echipamentele medicale necesare ingrijirii copiilor nascuti prematur, dezvoltarea retelelor specializate de suport pentru mame si copii la nivelul comunitatilor rurale, pregatirea cadrelor medicale si implicarea specialistilor in imbunatatirea politicilor publice si a serviciilor privind sanatatea mamei si copilului. In cadrul campaniei au fost dotate 88 de maternitati cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.

 

My title page contents