Tagliatelle cu dovlecei și mazăre – Mazărea proaspătă se găsește pe tot parcursul sezonului de primăvară și vară și trebuie ținută la frigider. Atenție: de fapt, mazărea nu durează mai mult de 48 de ore dacă este păstrată cu tot cu coajă, sau 4 sau 5 zile, dacă este decojită. Nu trebuie depășit timpul indicat, deoarece mazărea este o leguminoasă care nu ține foarte mult timp. Există riscul este de a-și pierde gustul dulce și prospețimea.
Cu toate acestea, în afara perioadei de recoltare, mazărea poate fi consumată uscată, conservată sau congelată. La sfârșitul primăverii și începutul verii, mazărea este fragedă, dulce și proaspătă. Cea pe care uneori o găsim vândută uscată, este culeasă la sfârșitul verii, când planta devine galbenă.
Tagliatelle cu dovlecei și mazăre
Porții: 4
Fierbere: 4 minute
Ai nevoie de:
300 g dovlecei
2 linguri ulei
Sare
Piper
100 ml smântână
200 ml lapte
200 ml supă de pasăre
1 legătură busuioc
30 g unt
30 g făină
150 g mazăre
400 g tagliatelle
100 g parmezan ras
1-2 linguri suc de lămâie
Pregătești așa:
Cureți dovleceii și îi tai cubulețe. Îi călești în ulei timp de 2 minute la foc iute, îi sărezi și piperezi. Amesteci smântâna cu laptele și supa. Pasezi frunzele de busuioc cu 5 linguri din acest amestecul de lapte, supă și smântână. Topești untul până face spumă și adaugi făina. Călești, dar nu lași să se rumenească. Adaugi restul de compoziție de smântână, amestecând. Lași să fiarbă. Adaugi mazărea și lași să fiarbă 2 minute.
Pastele se fierb într-o cantitate mare de apă cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj. Nu trebuie lăsate să devină prea moi. Le treci apoi printr-un jet de apă rece și le lași să se scurgă.
Înglobezi cașcavalul în sos. Adaugi cuburile de dovlecei, piureul de busuioc și sucul de lămâie. Condimentezi cu sare și piper. Servești alături de paste. Crema de busuioc îi conferă o nuanță mediteraneană.