Tehnici pentru linistit frica si anxietatea

Anxietatea si frica ne macina sufletele in fiecare zi. Ale noastre si, din nefericire, mai ales pe cele ale copiilor nostri. E extrem de trist sa vezi cum copilul tau se macina si sa te simti slab, pierdut, fara putere si fara solutii. Si totusi, ce poti face in mod concret?

 

Cea mai buna cale de a schimba corpul unui copil anxios este sa il acceptam. Sa il iubim. Sa il observam. Si sa ne folosim de cateva idei de jocuri si de trucuri care pot sa ii destreseze si sa ii reconecteze pe copii.

  • Atingerea si tinutul in brate – e un semnal de siguranta. <Aici, esti ok. Aici esti in regula. Esti in siguranta, esti iubit>. Copiii au nevoie de bratele iubitoare ale parintilor, chiar si atunci cand cresc. Vor sa redevina mici in poala mamei. De fapt, toata lumea are nevoie.  Explicatia? Oxitocina – substanta eliberata de corp in timpul imbratisarilor, al jocului dezlantuit
  • Intinderi si pisiceli – indeamna copilul sa se intinda, sa se arcuiasca, sa isi relaxeze muschii si ligamentele.
  • Sarituri si genoflexiuni – te ajuta sa iesi din ghearele fricii
  • Respiratii suierate – jucati-va de-a imitatul unei gravide care naste sau incercati sa raciti o supa extrem de fierbinte
  • Vorbiti tare. Incurajati-va copiii ca atunci cand le e teama sa tipe. Sa cante. Sa strige dupa ajutor.
  • Faceti mersul melcului degerat – mergeti mega incet, intr-o mega reluare – 10 secunde. Apoi pauza. Sariti. Si faceti jocul panterei – totul cu super viteza – 10 sec. Pauza si de la capat. Beneficiul? Elimina tensiunea din muschi si ne reconecteaza.
  • Ticurile nervoase au nevoie de consum exterior – lasa-i sa se joace cu o minge sau sa sara pe trambulina.
  • Opreste cu blandete rosul unghiilor, punandu-i mana ta pe mana lui sau a ei. Spune-i ca esti langa el si ca poti sa il ajuti. Dar e important sa iti vada dragostea si acceptarea.
  • Joaca nebuneasca – „este activitatea suprema pentru copiii anxiosi, pentru ca ii pune in miscare, le consolideaza constientizarea corporala, maximizeaza atingerile, intareste relatiile si elibereaza <forta vitala creatoare>. Aceasta este denumirea mea pentru energia exuberanta a copilariei, care devine blocata de anxietate….Fratii si surorile se pot distra intr-o joaca dezlantuita, dar pentru anxietate, cea mai buna tavaleala e aceea dintre parinte si copil. Aceasta intareste conexiune dintre voi, ceea ce este esential pentru siguranta. Nu uita sa incepi si sa sfarsesti toate meciurile de lupta corp la corp sau bataliile cu perne cu o imbartisare sau cu batutul palmei…opune-le rezistenta, dar lasa-i sa castige. ”, scrie Lawrence J Cohen in cartea „Retete impotriva ingrijorarii”.
  • Idei de jocuri – „Impingeri de maini ” – parintele si copilul stau fata in fata, cu palmele care se ating si incepeti sa va impingeti. E important sa va potriviti fortele ca sa nu va miscati sau sa va rotiti in cerc. E un joc excelent ca sa alungati agitatia si nervozitatea.
  • Joaca de-a prinselea si scapatul. Cohen recomanda acest joc pentru „copiii mai mici ca sa isi dezvolte increderea”. Alearga dupa ei si lasa-i sa scape in ultimul moment. Cazi teatral pe podea si ameninta in gluma ca o sa fie vai de el cand il prinzi. Dar ai grija sa nu reuseti niciodata.
  • Cursa de animale – inventeaza o cursa pe tipuri de animale – iepure cu fuga rapida, cursa de testoase lente, cursa de pui de gaina, cursa de lei. E un tip de joc care ii antreneaza pe copii si ii face sa se reconecteze.
  • Sus calare – e un joc pe care l-am invatat de la Otilia Mantelers la Atelierul ei de harjoana. Iei copilul pe sus pe spate, el se tine de gatul tau si il tii de picioare, si alergi asa cu el in spate, intreband totodata unde e Ana, unde o fi ? Ca iti e dor de ea. Desi copilul chicoteste si se distreaza, nu reactionezi, ci alergi cu el calare….ba chiar te invarti in cerc. La un moment dat, el zice ”Sunt aici, mami”. E un joc excelent care ii apropie pe copii de parinte. Indiferent ca vorbim de un copil de 8 sau de 2 ani.

Spor la joaca!

 

Credit foto – Gabriel T Balanescu

 

My title page contents