Tu câte tipuri de citrice cunoști? Pe lângă clasicele portocale, lămâi și lime, știai că există multe alte tipuri de citrice? Deși fiecare fruct are propriile caracteristici, există și multe elemente în comun: au un gust în general acid și conțin cantități importante de vitamine, inclusiv C.
Să le descoperim împreună!
Iată câteva tipuri de citrice de care poate nici nu ai auzit:
Lămâie
Nu ai cum s-o ratezi! Lămâia este una dintre cele mai iubite și faimoase citrice din lume. Are o aroma inconfundabilă și o aciditate foarte apreciată în bucătărie.
Lămâie verde
Sigur ai auzit de aceasta! Celebrele citrice tropicale. Este mai mică decât lămâia, verde și, cu siguranță, mai dulce.
Portocală și portocală amară
Fructe cunoscute pentru cantitatea lor de vitamine A și C, utile pentru întărirea sistemului imunitar.
Clementină
Clementinele sunt citrice foarte asemănătoare cu mandarinele, cu diferența că sunt puțin mai dulci.
Mandarină
Mai mici decât portocalele, mandarinele au o aromă distinctă. De asemenea, conțin mai multe fibre și zaharuri decât clementinele.
Grapefruit
Folosit în mod special pentru sucuri sau diete de slăbit, grapefruitul este un fruct citric originar din India de Vest.
Bergamota
Este un fruct citric cu note aromatice fantastice. Se folosește rar în stare proaspătă și stă la baza multor preparate, de la infuzii la parfumuri.
Finger Lime
Un fruct foarte interesant și unul dintre cele mai populare citrice ale momentului. Motivul? În interior găsim multe perle mici care conțin sucul: de aceea se mai numește „caviar de lămâie”.
Kumquat
Kumquat sau mandarina chinezească este un fruct mic, dar are o aromă foarte intensă. De obicei se consumă întreg, deoarece este prea mic pentru a îndepărta coaja.
Kaffir Lime
De acest fruct e posibil chiar să nu fi auzit, deoarece foarte puține persoane cunosc acest fruct citric. Are o coajă exterioară plină de nervuri, iar sucul lui este prea acru pentru a fi consumat proaspăt. Se folosește pentru a da prospețime preparatelor. În Asia, condimentul obținut din acest fruct este utilizat în bucătărie pentru a aroma diferite feluri de mâncare și supe. Chiar și frunzele sale sunt folosite și la gătit.
Pomelo
Nu ai cum să nu-l cunoști! Pomelo este cel mai vechi dintre citricele cultivate de om. Nu are formă sferică și este cel mai mare dintre citrice.
Cedru
Cedru este format din 70% coajă: de aceea este folosit pentru a face dulcețuri sau băuturi delicioase.
Calamondin
Este o încrucișare între mandarină și kumquat. Deși fructul este comestibil, planta este de obicei folosită doar în scopuri ornamentale.
Chinotto sau portocala pitică
Multe persoane nu știu că acest fruct face parte dintre fructele citrice. Sucul său este foarte amar și acid, și din acest motiv este folosit în principal pentru băuturi, dulcețuri sau siropuri.
Mapo
Mapo este o încrucișare între mandarină și grapefruit. Gustul său este foarte acru, cu câteva note de mandarină. La exterior are o culoare verde (atenție, nu îl confunda cu un lime), dar la interior este un portocaliu minunat.
Mâna lui Buddha
Cu siguranță este cel mai ciudat fruct dintre toate citricele. Fiecare segment se dezvoltă ca și cum ar fi unic, ducând la formarea de mici „tentacule”. Mâna lui Buddha este o varietate de cedru compusă în întregime din coajă. Acest fruct este perfect pentru a fi consumat atât în stare crudă, cât și pentru crearea de produse specifice, precum fructele confiate.