Tort festiv cu fructe și frișcă, o alegere potrivită pentru zilele de sărbătoare, când se consumă multe preparate grele. Este lejer și nu exagerat de dulce.
Tort festiv cu fructe și frișcă
Ai nevoie pentru blat de:
6 ouă
6 linguri zahăr pudră
8 linguri făină
2 linguri apă
2 linguri ulei
2 plicuri zahăr vanilat
Zeama de la o lămâie
Ai nevoie pentru cremă de:
400 smântână dulce pentru frișcă
400 frișcă lichidă
1 plic întăritor de frișcă
200 g zahăr pudră
2 plicuri zahăr vanilat
1 cutie mare de compot de ananas
500 g căpșuni
2 kiwi
Pregătești blatul așa:
Separi albușurile de gălbenușuri, iar albușurile le bați spumă cu un praf de sare. Adaugi apa și zeama de lămâie și bați în continuare până se întărește spuma. Apoi adaugi zahărul și bați până capătă aspect de bezea. Freci gălbenușurile cu uleiul. Amesteci gălbenușurile cu albușurile (lejer) și încorporezi făina ușor. Compoziția obținută o torni într-o formă (26 cm) tapetată cu hârtie de copt. Coci blatul la cuptor, la foc moderat, timp de 35-40 de minute. După ce blatul e copt, îl lași să se răcească.
Pregătești crema și umplutura așa:
Cureți fructele de coajă (portocalele și kiwi), apoi le tai în cubulețe și le lași la scurs.
Bați smântâna dulce lichidă, împreună cu frișca lichidă și cu zahărul pudră. Adaugi și întăritorul de frișcă.
Tai blatul în trei părți și îl stropești cu siropul de la compotul de ananas.
Frișca obținută o pui între foi (oprești o parte pentru a îmbrăca tortul). Peste frișcă așezi un rând de fructe. Îmbraci tortul în restul de frișcă și așezi un rând de fructe.
Îmbraci tortul festiv în restul de frișcă și îl ornezi cu fructe după propria imaginație sau în ton cu evenimentul.