Cele mai bune 15 filme

Cele mai bune 15 filme ale anului vin in competitia KINOdiseea Junior. Timp de 7 ani, KINOdiseea a adus publicului bucurestean cele mai noi, iubite si apreciate filme pentru copii. Anul acesta, competitia de filme pentru copii KINOdiseea Junior aduce in fata publicului 15 filme, inscrise in cursa pentru premiile KINOdiseea Junior. Competitia are loc in perioada 10-20 noiembrie, iar, la final, juriul KINOdiseea va alege un film care sa participe la competitia European Film Awards – Young Audience Award.

 

De-a lungul anilor, festivalul s-a dovedit a fi cea mai importanta modalitate pentru ca tinerii din Romania sa descopere ce e nou in arta cinematografica. In 2016, prin filmele proiectate in competitie, KINOdiseea le spune copiilor si tinerilor “You can do anything!”.

Cum alegi?

Selectia filmelor de lungmetraj de la KINOdiseea ICFF a fost realizata de Ligia Kesisian Mitulescu, directorul artistic KINOdiseea. “Este o responsabilitate foarte mare sa alegi cele mai bune filme pentru KINOdiseea. In fiecare an, avem tineri spectatori care se afla pentru prima data la cinematograf. E important ca fiecare dintre filmele selectate sa incurajeze dragostea pentru film. Sa ii inspire pe cei mici, sa ii ajute sa descopere lumea prin intermediul marelui ecran, sa fie empatici cu alti copii din intreaga lume, din diferite medii. Copiii invata sa fie mai buni, sa aiba curaj sa isi urmeze visele si sa fie atenti la cei din jurul lor”, a declarat aceasta.

Printre filmele selectate in competitia KINOdiseea Junior se numara cel mai recent film al lui Taika Waititi – Hunt for the Wilderpeople, prezentat in premiera la Bucuresti. Premiat la Festivalul International de Film de la Edinburgh, Boston, Seattle, San Francisco si multe altele, filmul spune povestea lui Ricky Baker. Acesta este un tanar rebel care se auto-proclama gangster. Mutat de la oras la tara, acesta pare ca isi regaseste drumul, pana cand o intamplare nefericita ii poate schimba din nou soarta.

Tot o premiera nationala va fi si filmul Abulele, descoperirea anului in Israel. O poveste sensibila despre prietenia dintre Adam, un baietel de 10 ani si Abulele, un “monstru” stravechi, de dimensiunea unui urs. Un mare success de box office in Israel (peste 150 000 de bilete vandute), Abulele se pregateste sa cucereasca publicul din Romania.

Filme de filme

Din Turcia vine Rauf, o poveste emotionanta de iubire ce are loc intr-un sat kurd din estul Turciei (filmarile s-au facut undeva langa Kars). Rauf, un baietel de 11 ani pleaca in cautarea culorii roz care, spera el, o va determina pe Zana sa inteleaga iubirea lui. Filmul a avut premiera mondiala in Competitia KPlus din sectiunea Generation – Berlinale 2016.  A fost nominalizat la Young Audience Award la EFA. Filmul Rauf va fi prezentat la KINOdiseea de catre regizorii Soner Caner si Baris Kaya.

Castigatorul Audience Award la European Film Awards si al unei mentiuni speciale la Berlin, Miss Impossible spune povestea lui Aurore. Ea e o fata de 13 ani cu o personalitate complexa, care trebuie sa repete anul scolar. Pentru a alunga plictiseala, Aurore schimba mai multe identitati sociale. Ei bine insa, niciuna nu pare sa i se potriveasca, pana in momentul in care i se cere sa intre intr-o trupa rock de baieti.

Romania e si ea

Din Franta vine, in premiera in Romania, The Children of Chance, o poveste din Parisul celui de-al doilea razboi mondial. Maurice Gutman, un baiat evreu, isi rupe piciorul si este adus la un spital din suburbiile Parisului. El crede ca boala e singura cauza pentru sederea lui prelungita in spital.  El este ascuns de germani, de catre doctorul Daviel si de catre asistenta sefa, Véronique. The Children of Chance a fost premiat cu trofeul ECFA in cadrul Schlingel Film Festival.

Cum e competitia?

Din competitia KINOdiseea Junior mai fac parte titluri precum: My Life as a Courgette, The Day my Father Became a Bush, Chidiya, Mr. Frog, The Eagle Huntress, Pat and Mat, Blanka, Jill and Joy’s Winter, Siv Sleeps Astray, At Eye Level.

http://www.kinodiseea.ro/.

Mai multe detalii despre filmele din competitie si programul festivalului, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tanra din Europa Centrala si de Sud-Est, se va desfasura anul acesta in perioada 10-20 noiembrie la Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Roman si Hollywood Multiplex.

De luni pana vineri, la Cinemateca Eforie, intre orele 10 si 16:30, intrarea este libera, pentru restul proiectiilor din timpul festivalului biletele costa 7 lei pentru copii si 10 lei pentru adulti si se pot achizitiona de pe www.eventbook.ro

KINOdiseea

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, co-finantat de Uniunea Europeana prin programul Europa Creativa – Subprogramul Media, cu sprijinul Primariei Sectorului 5, ARCUB (proiect finantat in programul Bucuresti, Orasul In-Vizibil), Administratiei Fondului Cultural National, Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est, atat ca numar de filme, cat si ca numar de spectatori. Festivalul este recunoscut la nivel international de catre cea mai importanta asociatie pentru promovarea filmelor pentru copii, ECFA – European Children’s Film Association. In cele 7 editii, festivalul a avut peste 60.000 de participanti, iar de 3 ani se afla printre cele 4 festivaluri de film pentru publicul tanar din Europa care se bucura de sprijin Media din partea Creative Europe.

KINOdiseea este organizata de Asociatia Culturala Metropolis, infiintata de producatorul de filme Daniel Mitulescu, avand ca scop principal realizarea evenimentelor non profit pentru educarea publicului tanar.

 

 

My title page contents