Plante, flori și arbori folosite pentru sărbătoarea Crăciunului

Printre pomii folosiți pentru a fi împodobiți de Crăciun, bradul verde este cu siguranță cel mai cunoscut față de celelalte două specii folosite pentru a realiza copacul sărbătorii: molidul sau bradul argintiu .

„Este simbol al Crăciunului lui Hristos, pentru că frunzele sale, întotdeauna verzi, amintesc de viața care nu moare” (Benedict al XVI-lea).

 

Imaginea copacului ca simbol al reînnoirii vieții este o temă populară păgână, prezentă atât în ​​lumea antică, cât și în cea medievală. Acest obicei datează din secolul al XVI-lea, din Germania. Dar există o legendă care datează de mai multe secole înainte.

Obiceiul de a avea un copac decorat în perioada Crăciunului s-a răspândit în secolul al VII-lea, iar la începutul secolului următor era deja o practică obișnuită în toate orașele din Renania. Alte informații despre sărbătoarea Crăciunului, poți găsi aici!

Bradul, principalul simbol al Crăciunului

De mult timp tradiția pomului de Crăciun a rămas tipică regiunilor protestante din Germania și abia în primele decenii ale secolului al XIX-lea s-a răspândit în țările catolice. În Viena, bradul de Crăciun a apărut oficial în 1816, la cererea prințesei Henrietta von Nassau Weilburg, în timp ce în Franța a fost importat de Ducesa de Orleans, în 1940. Astăzi, tradiția pomului de Crăciun este universal acceptată chiar și în lumea catolică. Papa Ioan Paul al II-lea l-a prezentat în pontificatul său, înființând, lângă pătuț, un mare pom de Crăciun în Piața San Pietro.

Bradul a fost întotdeauna copacul asociat cu nașterea zeităților, iar cu timpul a fost adaptat de creștinism. De asemenea, decorațiunile de brad au fost reinterpretate în termeni religioși: lumânările de ceară, de fapt, simbolizează lumina pe care o dă Isus lumii. Cadourile, fructele și dulciurile agățate sau puse la picioarele bradului sunt simbolul iubirii oferite de noi.

Printre alte plante asociate Crăciunului, este și vâscul, o plantă considerată întotdeauna o amuletă împotriva ghinioanelor. Totodată, vâscul este considerat o plantă aducătoare de noroc pentru cuplurile ce se sărută sub crenguțele lui.

Alte plante asociate Crăciunului mai sunt iedera și ruscusul, care pe lângă faptul că sunt folosite pentru înfrumusețarea caselor, sunt legate de ritualuri păgâne și credințe populare folosite pentru a se apăra împotriva vrăjitoriei și a răului. Chiar și ienupărul, cunoscut din cele mai vechi timpuri, a fost legat de tradițiile de Crăciun, astfel încât acele sale erau chiar împrăștiate pe podea pentru îndeplinirea dorințelor bune.

foto: de la pixabay.com

Printre plantele ornamentale care luminează casele noastre în perioada sărbătorilor, se numără și Steaua Crăciunului (sau Poinsettia), spânzul, sau Eleboro (înflorește iarna, în preajma Crăciunului) , o floare cunoscută mai mult în afara țării și despre care legenda spune că a fost adusă drept cadou de la Pruncul Hristos de o ciobăniță.

 

My title page contents